Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, TBMM’de kabul edilen borç yapılandırma teklifi hakkında TBMM’de bir konuşma yaparak, Covid-19 önlemleri kapsamında vatandaşa yazılmış cezaların kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi.
Sokakta, hakkaniyetten uzak olarak vatandaşlara yazılan maske ve sokağa çıkma yasağı cezalarının bu yapılandırmaya neden dahil edilmediğini soran Serter, “Covid-19 sürecinde on binlerce yurttaşa, kağıt toplayıcılarına, evine ekmek götürmek zorunda olanlara kestiğiniz idari para cezalarına yapılandırma yok. Bu maddede, Covid-19 alacaklarının yapılandırma dışı tutulması yanlıştır, hakkaniyete aykırıdır” dedi.
“Halkın devlete güveni kalmamıştır”
Ancak OHAL kapsamında uygulanabilecek yasakların vatandaşlara karşı keyfi cezalar haline dönüştürüldüğüne dikkat çeken Serter, “İktidarınız lebalep kongreler düzenleyip vaka sayılarını arttırdığında kendisine hiçbir ceza kesmemiştir. Adaletin olduğu gibi verginin de mülkün temeli olduğu anlayışıyla bugünlere gelen bir ülkede, hukuksuz uygulamalarınız nedeniyle halkın devlete güveni kalmamıştır. Vergisini zamanında ödeyerek devletini ayakta tutan bir halkın bugün getirildiği nokta budur” dedi.
“Disiplinli vergi sistemine dönülmeli”
Bu kanun nedeniyle de AKP iktidarı döneminde vergi tahsilatı oranlarının düştüğünü söyleyen Serter, “Buna da öngörüsüz ve plansız olarak ortaya koyduğunuz, “sürekli ve bitmeyen yapılandırma” kanunlarının neden olduğunu söylemek isterim. Dolayısıyla, acilen disiplinli bir vergi sistemine dönülmelidir” diye konuştu.
Bu yeni yapılandırma tekliflerini görüşülürken AKP iktidarının en son çıkardığı yapılandırma kanuna kimlerin başvuru yaptığını ve kimlerin ödeme yapabilmiş olduğunu incelediğini ifade eden Serter, sözlerini şöyle tamamladı: “Her 10 mükelleften sadece ikisinin yapılandırma için başvurduğunu, bu iki kişiden birinin ise yapılandırma taksitini ödeyemediğini gördüm. Bu nedenle, önce gerçekleri görelim sonra düzenlemeleri ortak akılla yapalım. Siz de, bu kanunları getirerek kasanızın hiç kapanmayan deliğini kapatmayı düşünmeden önce pandemi döneminde sayıları 10 milyonu aşan işsizimizin, tüzel-gerçek kişi ayrımı nedeniyle verdiğiniz kısıtlı hibelerden yararlanamamış 300 bine yakın esnafımızın sesini duyun. Bu sesi duymazsanız, Çok açık ki, kendini tekrar eden yapılandırma maddeleriyle ve ekonomik bir buhranın yaşandığı bir dönemde istenilen geliri elde edemeyeceksiniz.”