Türkiye’de turizm sezonunun açılmasına rağmen aşılamadaki yavaşlama ve artan ölümler, turizm sektöründe “2021 de kayıp yıl olacak” endişesini artırıyor. Özellikle Akdeniz ve Ege gibi turizm bölgelerinde faaliyet gösteren işletmeler, Rusya’nın 1 Haziran’a kadar Türkiye’ye uçuşları askıya alması sonrasında, yılın ilk yarısını gözden çıkarmak zorunda kaldı. İngiltere Türkiye’yi “kırmızı listeye” aldı.
Covid-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Bir yılı aşkın bir süredir küresel çapta alınan salgın tedbirleri ve seyahat kısıtlamaları, turizmde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü tablonun ortaya çıkmasına neden oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), Covid-19 nedeniyle küresel anlamda turizm sektörünün kaybının 1 trilyon doları aşabileceğini öngörüyor. WTTC tarafından yapılan “Turizm Barometresi” araştırmasına göre, 2020 yılında turizmde yaşanan büyük düşüşün 2024’e kadar eski haline dönemeyeceği tahmin ediliyor. Avrupa’nın en çok turist çeken 4. ülkesi olan Türkiye’de otellerin normaldeki doluluk oranları yüzde 70 ile 100 arasında seyrederken, Covid-19 salgını sonrası bu oran nisan ayı sonu itibariyle yüzde 10-20’lere kadar geriledi.
Turist sayısı yüzde 69 düştü
Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın en çok tercih ettiği tatil ülkelerinden biri olan Türkiye’de de turizm sektörü ağır darbe aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı 2020’de yüzde 69,14 düşerek, 15,9 milyona geriledi. Türkiye’ye 2019 yılında gelen turist sayısı 51,7 milyon olmuştu. Aynı dönemde turizmden elde edilen toplam gelir de yüzde 65,1 azalarak 12,1 milyar dolara indi. Bu durum kronik olarak cari açık sıkıntısı yaşayan Türkiye ekonomisinin pandemi yılında yaklaşık 10 milyar dolarlık turizm gelirinin kaybetmesine neden oldu.
Turizm çalışanlarından tepki
Turizm sezonuna hazırlanan Türkiye, ‘güvenli turizm’ vaadinden ziyade sektöre ilişkin yaptığı gaflarla anılıyor. Önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Turistlerin göreceği herkesi aşılayacağız” dedi, ardından Turizm Bakanlığı sektör çalışanlarının “Aşı oldum” yazılı maske taktığı bir tanıtım filmi paylaştı. Videoda turizm sektöründe çalışanlarının yüzlerinde “Keyfini çıkarın, ben aşılıyım” yazılı maskeler yer aldı. Tanıtım filmine tepki gösteren Turizm İşçileri Dayanışması, Bakan Mehmet Ersoy’u istifaya çağırdı
Muhalefet tepki gösterdi
Yayınlanan videoya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bayramı da milletimize zehir etmeyi başardınız. Kendi milletini aşağılayan bir bakanlığımız da oldu en sonunda! Turizm sektörünün bu gelirlere ihtiyacı var. Arada sırada liyakatli birileri ile çalışsanız çok iyi oldurdu” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, “Pandemide sadece çile ve zorluk çektirdiğiniz bu aziz millete, şimdi de utanmadan bunu yaptınız. Yazıklar olsun” sözleriyle tepki gösterdi.
Deva partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tanıtım videosuna dair tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
Kendi vatandaşını bu kadar değersiz gören bir iktidarı hak etmiyoruz. Bu milleti aşısız bıraktılar. Turizm sektörü de dahil tüm ülkeyi batırdılar. Algı yönetimi için yine tweet sildiler ama video her yerde dolaşımda. Vatandaşını aşağılayarak, kandırarak ülke yönetilmez.”
Çavuşoğlu açıklama yapmıştı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, “Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi, tüm turizm çalışanları, otel ve restoran çalışanları, havaalanı çalışanları, tur rehberleri, şoförler dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” sözleri tepki toplamıştı.
İngiltere, “kırmızı listeye” aldı
Coronavirüs salgını sebebiyle uluslararası seyahatlere yönelik kısıtlamalar uygulayan İngiltere, Türkiye’yi seyahat listesinde orta riskli gruptan çıkararak, en yüksek riskli grup olan “kırmızı liste”ye dahil etti. İngiltere’nin “yüksek riskli” olarak nitelendirdiği “kırmızı liste”de Türkiye de dahil olmak üzere toplam 43 ülke yer alıyor. Listedeki ülkeler arasında Brezilya ve Hindistan gibi coronavirüs mutasyonlarının görüldüğü ülkeler ile Afrika ve Güney Amerika ülkeleri bulunuyor.
Hükümetin belirlediği “kırmızı liste” kurallarına göre, listedeki ülkelerden İngiltere’ye gelen yolcuların 10 gün boyunca zorunlu otel karantinasına girmesi gerekiyor. 10 gün süresince hükümetin belirlediği otel veya tesislerde kalacak kişilerin kendi masraflarını karşılaması gerekiyor. Öngörülen otel karantinasını uygulamayan kişiler için 10 bin sterline kadar para cezası ve yolcu formlarında seyahat geçmişlerini yanlış beyan eden kişilere ise 10 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Şampiyonlar Ligi finali Türkiye’den alındı
İstanbul Atatürk Stadı’nda oynanması gereken Şampiyonlar Ligi, Türkiye’den alındı. Manchester City ile Chelsea arasında oynanacak maç, günlük vaka sayısı yüzde 1 Portekiz’de oynanacak.
Rusya uçuşları başlatacak mı?
Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerden biri olan Rusya, vaka sayısındaki artış nedeniyle Türkiye’ye uçuşlarını Nisan ayı ortalarında durdurmuştu. Yasak kararı 1 Haziran’da doluyor. Bu tarih sonrasında Türkiye’ye uçuşların başlayıp başlamayacağı kararının yakında alınması bekleniyor. Rusya hükümeti, 25 Mayıs’tan itibaren Malta, Portekiz, Meksika, İzlanda ve Suudi Arabistan ile düzenli uçuşlara yeniden başlama kararı aldı.