Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “30 Ekim İzmir depreminin geride bıraktığı yaraların sarılması ve kentsel dönüşüm konusunda hükümet ve yerel yönetimlerin el ele vererek gerekli tedbirleri alması için” bir defa daha çağrı yaptı ve “Zaman daralıyor, aman dikkat” dedi.
“Hemen hayata geçirilmesi gereken adımları” tek tek sıralayan Aslan, “117 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından evi boşaltılan veya boşaltılmak zorunda kalan vatandaşların dönüşüm konusunda büyük sıkıntı içinde olduğunun” altını çizdi.
Aslan, “Sıkıntı büyük. Vatandaşın teknik ve hukuki olarak destek alabileceği bir merci yok. Depremzedeler, müteahhitlerle karşı karşıya kalmış durumda ve müteahhitler halkın elindeki evi çok ucuz fiyatla kapatmaya çalışıyor. Verilen kredilerin faiz oranları yüksek, miktar ise düşük, tam tersi olmalı” diye konuştu.
Ege Koop Başkanı “Vatandaş şu an oturduğu hasarlı evini istemeye istemeye satıyorsa, yeni yapılacak konutunun maliyetini ödeyemeyeceğini düşünerek satıyor. Devletin verdiği kredi yetersiz kalıyor. Bu kredinin yapılacak konut maliyetinin yüzde 70’ini karşılaması ve faizinin düşük olması gerek” dedi.
Alınması gereken tedbirler…
Aslan, İzmir’de on binlerce aileyi ilgilendiren ve acilen alınması gereken tedbirleri” şöyle sıraladı: Vatandaş, Müteahhit ile karşı karşıya bırakılmamalı. Bu konuda devlet teknik ve hukuki danışmanlık yapmalı. Verilen kredi miktarı yükseltilmeli, faizi düşürülmeli ve en az 20 yıl vadeli olmalı. Geri ödeme de vatandaş konutunda oturmaya başladıktan sonra başlamalı.
Hükümet deprem fonu ile bütçeden kaynak aktarmalı. Vatandaşlar kredilerini bankalardan değil, düşük faizli toplu konut fonundan kullanmalı.
Binalarında hasar çıkan ve evi yıkılan bazı vatandaşların DASK’tan kredi alma umudu var, yanılıyorlar. DASK, bina deprem sırasında yıkılırsa sigorta parası veriyor. Dönüşüme girecek olanların evi yıkılırsa vermiyor.
İzmir’deki binaların yüzde 60’ı riskli. Orta ve yüksek riskli binalarda ikamet halen sürüyor. 20-25 yıllık binalara devlet ve yerel yönetimler el atmalı, acil risk analizi yapılmalı.
Bina kimliği derhal hayata geçirilmeli, gerekli bilgiler apartman girişine asılmalı.
Hükümet ve yerel yönetimlerin öncelikli işi kentsel dönüşüm olmalı.
Menemen, Torbalı ve Kemalpaşa aksındaki Hazine arazilerinde uydu kentler hayata geçirilmeli.