Konak Belediyesi’nin sayıları on beşi bulan semt merkezlerine kayıtlı kadınların, yıl boyunca ürettiği birbirinden güzel el emeği ürünler, Kemeraltı Abacıoğlu Han’da düzenlenen yıl sonu sergisi ile taçlandı. Konak Belediyesi’nin işletmesi Kemeraltı Mutfağı’nın tarihi binasında düzenlenen sergi, mini defile ve dans gösterisinden oluşan etkinliğe Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye meclis üyeleri, Konak Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi üyeleri, muhtarlar ve semt merkezleri kursiyerleri katıldı. Kadınların kendi diktikleri elbiseleri kendilerinin sergilediği mini defilenin ardından açış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Batur, “Pandemi, kadınlarımızı durduramadı, yıldıramadı. Evlerinde ürettiler, kısıtlamaların elverdiğince semt merkezlerimize geldiler ve bu güzel eserleri ortaya çıkardılar. Üreten kadın, her zaman ayakta kalabilen kadındır. Konak Belediyesi kadın dostu olan ve bundan gurur duyan bir belediyedir. Kadınlarımıza minnettarız” dedi.
Pandemiye rağmen ürettiler
Başkan Batur, Konak Belediyesi Semt Merkezleri Yıl Sonu Sergisinde emeği geçen ve pandemiye rağmen ortaya çıkardıkları eserlerle sergiye katılan kadınları kutladı. Semt merkezlerindeki kursları daha aktif hale getireceklerini vurgulayan Başkan Batur, “Bir buçuk yıldır süren, herkesi evlere kapatan pandemi sürecinde evlerinde bir şeyler üretmeye çalışan kadınlarımız, bugün yıl sonu etkinliği yapabilecek noktaya geldi ise vazgeçmemişler, mücadeleye devam etmişler demektir. Bu süreçte Konak Belediyesi olarak, açılma kapanma kararlarına ve devletin bize verdiği takvime göre kurslarımızı açmaya çalıştık. Bundan sonra kurslarımızı daha aktif hale getireceğiz” diye konuştu.
Üretim kazanca dönüşecek
Pandemi sürecinde, Kadın Kooperatifinin kuruluşunu ve kadınların semt merkezlerindeki üretimini gelire dönüştürecek hazırlıkları tamamladıklarını da müjdeleyen Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle ev ekonomisine katkı sunacak çalışmalara yönelik hazırlıklarımızı tamamladık. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kuruluşunu resmen gerçekleştirdiğimiz Konak Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifimiz de yola çıktı. Daha önce denenmemiş bir sistemi hayata geçireceğiz. Emeğinizle ürettiğiniz çalışmaların, ev ekonomisine katkı olarak dönmesi noktasında çalışmalarımız olacak. Kadınlarımız evlerinde üretecek, biz ise bu üretimin pazarlamasını yapacağız. Konak’ın en güzel yerlerinde kooperatifimize satış yerleri vereceğiz ve alın teriniz, el emeği ürünleriniz bu noktalarda ev ekonominize katkı olarak sizlere geri dönüş sağlayacak. İzmir İş Kadınları Derneği ile birlikte hayata geçirdiğimiz çalışmanın da neticesini aldık. 30 kadınımıza Aziziye Semt Merkezimizde düz dikiş, reçme ve overlok makinesi operatörlüğü kursu verdik ve bu kurs, iş garantiliydi. Kurslar bitti, kadınlarımız işe başladı. Bundan sonra da bu tür çalışmaları yürüteceğiz, devamlılığı sağlayacağız.”
Kadınları destekleyen, kadın üretimini değerlendiren, kadını özellikle ekonomik anlamda ayakta tutan çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Başkan Batur, “Kadınların ayakta kalması, ülkenin ayakta kalması demektir. Her ne kadar İstanbul Sözleşmesini bir gecede ortadan kaldırsalar da bizler kadına yönelik şiddeti nefretle kınayan anlayışımızı bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Üreten kadın, her zaman ayakta kalabilen kadındır. Konak Belediyesi kadın dostu olan ve bundan gurur duyan bir belediyedir. Bundan sonra birlikte çok daha güzel çok daha kaliteli işler yapacağız. Kadınları evlerden çıkararak üretken bir hale getirmek en büyük idealimiz” diye konuştu.
Üretim ve emeğin sergisi
Kadınların kendi diktikleri elbiseleri sergiledikleri mini defilenin ardından, Konak Belediyesi Semt Merkezleri Yıl Sonu Sergisi gezildi. Pandemi sürecinde evlerinde ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerini sergileyen Konaklı kadınların eserleri göz doldurdu. Özellikle tel kırma, amigurumi, takı tasarım, nakış gibi çalışmalardan oluşan el emeği ürünler büyük beğeni topladı. Serginin en dikkat çeken bölümlerinden biri de Türk Kadınının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygısını ifade eden Atatürk Köşesi oldu.