Kanada yıllardır beyin göçünde en çok tercih edilen ülkeler arasında. Türkiye’den de sürekli göç alan bu ülke dünyanın en yaşanılabilir ülkelerinden biri. İnsan hakları konusunda en üst sıralarda yer alan Kanada, son zamanlarda kendi medyası tarafından ırkçılıkla eleştirilmekte. Fakat, bu bilindik türden bir ırkçılık değil…
Kanada, Covid-19 aşısını halkına ulaştırmakta dünyanın en başarılı ülkelerinden.
Kayıtlar, Kanada halkının yüzde 69’unun en az bir doz aşı olduğunu gösteriyor.
Kendi vatandaşına aşıları başarıyla ulaştıran Kanada “gizli VIP aşılarını” diğer ülkelere göndermekle gündemde.
134 farklı ülkede yaşayan vatandaşlarına -özellikle üçüncü dünya ülkelerinde- aşı ulaştıran Kanada, bu ülkelerde kimisine göre halk arasında var olan eşitsizliği pekiştiriyor.
Bugün Afrikalıların yalnızca yüzde 3’ü aşılandı. Bu oran bazı fakir ülkelerde daha da az.
Eleştirmenler, zengin ülkelerin paralel bir dağıtım sistemi oluşturduğunu ve yerel halkın çok az veya hiç erişiminin olmadığı düşük gelirli ülkelerde personelinin aşılara tam erişimini sağladığını söylüyor.
Güney Afrikalı bir grup olan Health Justice Initiative’in kurucusu ve insan hakları savunucusu Fatima Hassan, “Bu aşı ırkçılığı ve utanç verici” diyerek gelişmiş ülkelere sesleniyor.
Geçen yıl, coronavirüs ve onu durdurmayı amaçlayan bir kilitlenme ile Hindistan’da milyonlarca insanın şehirlerde ve kasabalarda işlerinden atıldığını ve köylerine geri dönmeye zorlandığına şahit olduk. Sonuç olarak yoksullar daha da borçlandı, daha da yoksullaştı.
Ekonomist Prof. Dr. Kenneth Rogoff’a göre, “COVID-19 Pandemisi sona erdiğinde Latin Amerika derin bir eşitsizlik kriziyle karşı karşıya kalacak.”
Bunun önüne geçilmesi için Kanada gibi gelişmiş ülkeler fakir ülkelerde yaşayan vatandaşlarına aşı dağıtımı sağlamayı durdurmamalı, fakat aşıları o ülkenin vatandaşlarının da yararlanabileceği ölçüde sağlamalı. Bunun koordinasyonu ve ulaşımı Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’nün desteği ve danışmanlığı ile yapılabilir.
Covid-19 sebebiyle tekrar gündeme gelen eşitsizlikleri göz ardı etmek yerine gelişmiş ülkeler ve yetkili kuruluşlar el ele çözüm üretmeye uğraşmalıdırlar.
Coronavirüs krizinin çözümü, var olan ırklar arası eşitsizlik gibi krizlerin büyümesiyle olmamalı!