Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, 2024’ün de kolay bir yıl olmayacağını belirterek, “Zorlukların 2024’ün ilk yarısında da işlerimizi olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Sektörde işler yolunda gitmesi halinde toparlanmanın yılın son çeyreğinde olmasını bekliyoruz” dedi.
EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 2023 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sertbaş, Hazırgiyim ihracatçıları, ana ihraç pazarı Avrupa’daki durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik, yurt içinde finansmana erişim sıkıntısı, işçilik/enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2023 yılını Türkiye geneli ve EHKİB özelinde geçen yıla kıyasla yüzde 9 düşüşle kapattığını söyledi.
“2023 zor bir yıldı”
Türkiye geneli hazır giyim sektöründe 2023 yılında 19,2 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Sertbaş, “EHKİB 2023 ihracatımız ise 1 milyar 340 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılını Türkiye geneli ve EHKİB özelinde geçen yıla kıyasla yüzde 9 düşüşle kapattık. 2023 yılı sektörümüz için zor bir yıl oldu. Ana ihraç pazarımız Avrupa’daki durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik, yurt içinde finansmana erişim sıkıntısı, işçilik/enerji maliyetlerindeki artışlar bizi zorladı. Maliyet artışları nedeniyle rakiplerimize göre pahalı kaldığımız için müşteriler gitmeye başladı. Giden müşterinin yerine yenisini bulmak kolay olmuyor” dedi.
“2024 kolay olmayacak”
2023’ten devam eden problemler, yüksek enflasyonun henüz kontrol altına alınamamış olması, dış talepte bir artış olmaması sebebiyle 2024’ün de kolay bir yıl olmayacağını aktaran Sertbaş, “İhracatımızın yüzde 60’ını yaptığımız ana pazarımız AB’de resesyonun etkisi nedeniyle talep yetersizliği devam ediyor. Talebin düşük kalması üretimi de olumsuz etkiliyor.
Kapasite kullanım oranımız yüzde 84’lerden yüzde yüzde 76,4 seviyelerine gerilemiş durumda. Ayrıca, 2023 yılı ekim ayında iplik, kumaş, hazır giyim ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi kararı biz hazır giyim ihracatçıları için durumu daha da zorlaştırdı. Bu zorlukların 2024’ün ilk yarısında da işlerimizi olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Sektörde işler yolunda gitmesi halinde toparlanmanın yılın son çeyreğinde olmasını bekliyoruz. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu olarak yıl sonu ihracat hedefimizi 20 milyar dolar olarak belirledi” diye konuştu.
“İhracatta düşüş sürüyor”
2024 yılı ocak ayı rakamlarına göre ihracatta düşüşün devam ettiğini dile getiren Sertbaş, “Düşüş oranımız Türkiye genelinde bölgemize kıyasla daha fazla. Ocak ayını geçen yılla kıyasladığımızda ise, Türkiye genelinde ihracatımız yüzde 12 azalarak 1,4 milyar dolar,
EHKİB ihracatımız ise yüzde 2 azalarak 113 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız şu an iyi gitmiyor ama diğer taraftan Türkiye’nin en katma değerli ihracat yapan sektörleri arasındayız. Kilogram başına ihracat birim fiyatımız Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde.
KG başına ihracat birim fiyatımız: Türkiye geneli ihracat kg fiyatı 15 dolar/kg; EHKİB ihracat kg fiyatı: 21 dolar/kg” bilgisini verdi.
“İhracat kaybını dış pazar aktiviteleri ile telafi edeceğiz”
2024 yılı projelerinden söz eden Sertbaş, 2024 yılında ihracat kaybını telafi edebilmek adına yoğun bir dış pazar aktivitesi yapmayı hedeflediklerini belirtti. Sertaş şöyle konuştu: “İlk dış Pazar faaliyetimizi Munich Fabric Start the Source fuarına 10 firmamızla katılarak gerçekleştirdik. Ana pazarımız Avrupa’da talep hala istediğimiz seviyede değil, ama en büyük pazarlarımızda gerçekleşen uluslararası fuarlara düzenli katılım sağlamamız oldukça önemli. MFS the Source fuarının ikincisi eylülde düzenlenecek o fuarda da yer almak için gerekli hazırlıklara başlayacağız. Geçen hafta düzenlenen PV Manufacturing Paris fuarımızı bitirdik. Birlik olarak 2.fuarımızı da tamamladık. PV Paris fuarından firmalarımız genel olarak memnun. Temmuz ayında bu PV Paris fuarının ikincisi gerçekleşecek orada da Birlik olarak yerimizi alacağız. İtalya Alım Heyeti: Bir sonraki faaliyetimiz ise mayısta bir grup İtalyan alıcıyı İzmir’de ağırlamayı planlıyoruz. Üyelerimizden ön talepleri topladık heyetimize büyük ilgi var. Yine Kuzey ülkeleri, İngiltere ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD’ye yönelik yeni yılda projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu pazarlara yönelik ilgili kurumlarla temaslarımız sürüyor.”
“Sürdürülebilirlik faaliyetleri sürüyor”
2024’te yapılacak sürdürülebilirlik faaliyetleri ve projeleri paylaşan Sertbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kümelenme Destek programına EHKİB olarak 38 firma ve 6 partnerle birlikte başvuruda bulunduk ve olumlu bir dönüş bekliyoruz. Bir diğer projemiz Kümelenme Destek başvurumuzun ardından, Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı için hazırlıklarımıza hız kesmeden başladık Mart ayı projeye başvurmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Interreg NEXT MED Programı 1. çağrısı, önemli bir bütçe ile sınır ötesi işbirliği projelerini destekleme fırsatı sunmakta ve Akdeniz bölgesinde sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Akdeniz ülkelerindeki işbirliği kuruluşlarımızla partnerlik konusunda temaslarımız sürüyor” şeklinde konuştu.
“Moda Tasarım Yarışması’nın 18.’si düzenlenecek”
Bu yılın ikinci çeyreğinde yetenekli gençlerin sektöre kazandırılması amacıyla düzenlenen Moda Tasarım Yarışması’nın “Analog” temasıyla 18. kez düzenleneceğini bildiren Sertbaş, “Hazırlıklarımız sürüyor. Yarışmamıza 230 başvuru aldık” bilgisini verdi. Sertbaş, Sektöre kalifiye personel kazandırılması, başarılı gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmesini sağlamak üzere hayata geçirdikleri, Tercihim Tekstil Mühendisliği projesinin tanıtımına devam edeceklerini kaydetti. Ayrıca Sertbaş, 2024 yılında yeni URGE projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini bu doğrultuda hazırlıklar yaptıklarını ifade etti.
“Avrupa Türkiye’den stabil bir ekonomi bekliyor”
Seray Seyfeli de pazar kaybının 2024’te de devam edeceğini dile getirerek, “Yaklaşık 4 sezon başka ülkelerle çalışan müşteriyi geri döndürmemiz gittikçe zorlaşıyor her şey iyi gitse bile 2025 yılının sonunda ancak toparlanma başlayabilir. Avrupa ekonomisindeki olumsuzluklar müşteriler de fiyat baskısına sebep oluyor. Üretici olarak artan maliyetler ve azalan gelirler karşında dayanacak çok fazla gücümüz kalmadı. Avrupalı müşteriler Türkiye’den stabil bir ekonomi bekliyor fakat uzun süren ekonomik sıkıntılar karşında kayıpların devam etmesi kaçınılmaz. Ege Bölgesi olarak tasarım ve sürdürülebilirlikte çok iyiyiz. Avrupa standartlarının çok üstünde iş yapan firmalarımız var. Biz katma değerli işler yapmalıyız” diye konuştu.
“Daha düşük asgari ücret beklentimiz yok”
Çağlar Bağcı ise ülkemizin gelişmesi, insanların biraz da olsa refah içinde yaşaması için artık bundan daha düşük bir asgari ücret beklentisi içinde olmadıklarını kaydetti. Bağcı, “Hazırgiyim sektörü Türkiye’nin en önemli istihdam deposu sektörüdür. Bu zorluğu aşmak için katma değeri yüksek, tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı üretim yapmamız gerekliliği ortadadır” dedi.