Proje tanıtım toplantısını, Mövenpick Otel’de gerçekleştiren Serter, İzmir’in merkez ilçesi olan Konak’ta sorunları çözmeye, Konak’a yeni ufuklar kazandırmaya geldiklerini söyledi. Serter, “Benim seçim ofisim yok, seçim karavanım var. Karavanımla yollardayım, halkımıza ulaşıyorum. Önemli olan projelerin gerçekleştirilebilmesidir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar gerçekçi projeler hazırladık. Uçuk kaçık projeler yok; hepsi ayağı yere basan, olması gereken çalışmalar. Konak’ta 111 mahallemiz var. İnsanca yaşayabilmek en önemli konu. Mümkün olduğu kadar eşitlikçi şekilde Konak’ı yönetmek için yola çıkıyoruz. Bütün uğraşımız paylaşımcı bir konak olmasıdır” ifadelerini kullandı.
“Üst düzey kadın temsiliyetini artıracağız”
Belediye başkanlığına seçilirse işe yerel eşitlik eylem planı ile başlayacaklarını aktaran Seter, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine özen göstereceğimiz bir Konak olacak. Eşitliğe duyarlı bir bütçeleme yapacağız. Konak’taki tüm dezavantajlı kesimler eşit şekilde hakkını alacak. Konak’taki tüm üst düzey müdürlüklere liyakatli kadınları getirmek, onlarla çalışmak istiyoruz. Konak Belediyesi’nde üst düzey kadın temsiliyetini artıracağız. Eşitliğe duyarlı bütçeleme yapacağız, eşitlikçi bakış açısı kazandırmak üzere erkeklere eğitimler vereceğiz” dedi.
“Sığınma evleri inşa edeceğiz”
Konak’ın kadına şiddetin en yoğun olduğu 3 şehir arasında yer aldığını dile getiren Serter, “Konak’ta bir kadın sığınma evi yok. İzmir’de toplam 7 tane sığınma evi var. 5 milyonluk bir şehirde kadının bu kadar şiddete uğradığı bir yerde kadın sığınma evi yok. İlk işimiz kadın sığınma evi inşa etmek olacak” dedi.
Konak’ta sadece 2 kreş olduğunu ifade eden Serter, “Kreş, kadının çalışabilmesi, iş gücüne katılabilmesi demek. Bu bizim ülkemizde kadınların sorunu. Evdeki çocuğun, yaşlının bakım yükü kadınların omuzlarında. Konak’ta 10 tane kreşi ilk 6 ayda devreye sokacağız. Sonra katlanır şekilde kreş sayılarını 50’ye çıkaracağız ki kadınlarımız iş gücüne dahil olsun ekonomiye katkıda bulunsun” diye konuştu.
“Kadın girişimci merkezi kuracağız”
Kadın girişimci merkezi kuracaklarını kaydeden Serter, “Girişimci kadınlarımız bu merkeze mülakatlarla alınacak. Bu girişimcilik merkezine kabul edilen kadınlara 150 bin TL can suyu kredisi vereceğiz. 2 yıl sonra da buradan ayrılacaklar kendi kanatları ile uçmaya başlayacaklar ve yerlerine yeni girişimci kadınlar gelecek. 20 kadınımızı 2 yılda bir kuluçka merkezimizden mezun edeceğiz. Pazar bulma konusunda da network ağlarına erişebilmek konusunda da desteklerimizi sağlayacağız” diye konuştu. Serter ayrıca hukuk klinikleri de açacaklarını söyledi ve belediyenin STK ve kadın dernekleri tarafından değerlendirmelere tabi tutulacağını aktardı.
“İklim eylem planı oluşturacağız”
İklim ve çevre için birçok çalışmaya imza atacaklarını belirten Serter, bu kapsamda kentte iklim eylem planı oluşturacaklarını söyledi. Serter, “Belediye binasından başlayarak kendi enerjimizi üretmeye başlayacağız. Su sorununu sarnıçlarla çözeceğiz. Çatılardan topladığımız suları depolarda toplayacağız. Konak’ta sürdürülebilir restoranlar hareketi başlatacağız. Kalan gıda atıklarını değerlendirerek hayvan barınaklarına göndereceğiz. Bu restoranlarda hiçbir şekilde plastik ürün kullanılmayacak. Döngüsel alışveriş pazarı kuracağız. İkinci el eşyaların getirilip satılabildiği eski eşyalarının dönüştürülüp satıldığı eğitim merkezinin olduğu bir alan yaratacağız. Geri dönüşüm çalışanları kooperatifi kuracağız. Konak’ı yenilenebilir bitkilerle donatacağız” dedi.
Konak’ta otopark sorununun büyük bir problem olduğunu aktaran Serter, “Yer altı otopark sayılarını artırmamız gerekiyor. Yeraltında otopark, üstünde nefes alacağımız parklar ya da tören alanları oluşturacağız. Otopark ücretlerini düşüreceğiz. Araçsız pazar uygulamasına geçeceğiz. Belli bölgeleri oyun oynamaları için çocuklara açacağız. Araçsız alanlar yaratacağız. Bisiklete özendireceğiz” şeklinde konuştu.
“Konak yaratıcı endüstri merkezi olacak”
Konak’ın yaratıcı endüstrilerin merkezi olacağını dile getiren Serter, “Konak İş Dünyası Vakfı ile mimarlık, tasarım, yazılım, film ve televizyon yapımı, müzik, fotoğrafçılık, yayıncılık ve sahne sanatları gibi kazanım ve istihdam sağlama potansiyeli yüksek olan Konak’ın ekosistemine katkıda bulunacak yaratıcı endüstrilerle ilgili iş kollarının geliştirilmesine destek olacaklarını söyleyen Serter, “Bu alanları kapsayan sektörlerde eğitim alan gençlere burs hizmeti vereceğiz. Vakıf yönetim kurulu Konaktaki iş dünyası bireyleri tarafından oluşturulacak” dedi.
“Kültür, tarih ve sanat projeleri üreteceğiz”
Kemeraltı, Havralar ve Havra Sokağı’nı düzenleyeceklerini söyleyen Serter, “Altyapı, aydınlatma, güvenlik, danışma ofisleri, yönlendirmeler, işporta çözümleri, inanç turizmi, gece cazibe noktası, tarihi yaşatan organizasyonlar, Kemeraltı gurme ve alışveriş festivali gibi çalışmalara imza atacağız” dedi. Basmane için de projeler geliştirdiklerini söyleyen Serter, “Zanaatçı ve Sanatçı Mahallesi yaratacağız, Oteller Sokağı’nı yeniden düzenleyeceğiz, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden yaşama kazandıracağız” dedi. Sanat projelerine önem vereceklerini söyleyen Serter, “Yıllardır çözülemeyen opera binası sorunumuz var. Küçük bir alana sığdırmaya çalışıyoruz operayı. Bir roman orkestrası kuracağız. Romanların en çok bulunduğu bölge konak. Roman vatandaşlarımızın bizim zenginliğimiz” ifadelerine yer verdi. Serter ayrıca, Konak’ta geçmiş dönemde olan ve sonrasında kapanan kadın futbol takımını yeniden kuracaklarını ve destekleyeceklerini söyledi.
“Yenilikçi fikirler bankası kuracağız”
Gençlerin fikirlerini değerlendirmek üzere ‘Yenilikçi Fikirler Bankası’ kuracaklarını söyleyen Serter, “Start-up projesi ile yenilikçi fikir sahibi gençler ile yatırımcıları bir araya getireceğiz. Girişimci gençlik kampı, mesleki gelişim kursları düzenleyeceğiz. İşsiz gençler için ‘istihdam ofisleri’ kuracağız, özel sektör iş birliği ile işe yerleştireceğiz” dedi. Yaş gruplarına özel oyun parkları kuracaklarını belirten Serter, “Çocuklar için ‘Bilim, Sanat, Teknoloji Tırı’ Konak mahallelerinde dolaşacak. Konak Çocuk Bandosu kuracağız. Çocuk Konseyi ile eşgüdümlü çalışacağız, oyuncak bankası kuracağız. Pazar günleri çocuklar için ‘Trafiğe Kapalı Özel Oyun Alanları’ oluşturacağız” dedi.
“Engelsiz yaşam merkezi yaratacağız”
Engelliler ile ilgili iyileştirmelere belediye binasından başlayacaklarının vurgusunu yapan Serter, “İçinde Down Cafe de olan bir engelsiz yaşam merkezi yaratacağız. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin günübirlik misafirhanesi ile aileleri engelleri çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir kuruma kavuşturacağız. Görme engelliler için sesli kütüphane, işitme engelliler için belediyede koda bulunduracağız. İhtiyaç sahibi engellilere tekerlekli sandalye temin edeceğiz” dedi.
Evcil ve sokak hayvanlarına yönelik projeler de geliştirdiklerini söyleyen Serter, “Gerekli yerlere otomatik su ve beslenme kapları yerleştireceğiz, barınaklarımızdan hayvan sahiplendirme sistemi kuracağız, veterinerlik ve ambulans hizmetlerimizi 7/24 sağlayacağız, kısırlaştırma hizmeti vereceğiz, her yıl sokak hayvanları çalıştayı düzenleyeceğiz” diye konuştu.
“İşbirliği ekosistemini güçlendireceğiz”
Konak’ta iş birliği ekosistemini güçlendireceklerinin altını çizen Serter, Mahalle meclisleri oluşturacaklarını söyledi. Her yıl Konak bütçesinin yüzde 5’ini vatandaşlardan gelen projelere ayıracaklarını ifade eden Serter, “Mahalle afet ekipleri oluşturacağız, her mahalleye deprem konteyneri yerleştireceğiz, acil durum toplanma alanlarını yeniden düzenleyeceğiz. Konak’ın deprem tehlike analizini ve mikro-bölgeleme çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Depreme dirençli bir Konak için tüm gücümüz ile çalışacağız. Konak Kart ile gıda ve kırtasiye desteği sağlayacağız, öğrenci ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için aş evimiz açılacak, öğrenciler ve yine ihtiyaç sahipleri için çamaşırhane desteği sunacağız” diye konuştu.