Egeli mobilyacıların 2024 sonu ihracat hedefi 1 milyar dolar

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, 2024 yılı ihracat hedefini 1 milyar dolar, 2028 hedefinin 1,5 milyar dolar olarak açıkladı.

Ali Fuat Gürle, düzenlediği basın toplantısında 2024 yılı sektör değerlendirmesinde bulundu. Gürle, 2023 yılında Türkiye’nin 8 milyar dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatına 906 milyon dolarlık katkı sağladıkları bilgisini verdi. Mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri olmak üzere üç alt sektöre hizmet verdiklerini kaydeden Gürle, “Kağıt ve kağıt mamulleri ihracatımız 538 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, odun dışı orman ürünleri olarak adlandırdığımız defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, biberiye, tıbbi bitkiler, meşe palamudu gibi ürünleri kapsayan ihracatımız ise aynı yıl 103 milyon dolar bandında seyretti ve bu ürünlerin Türkiye geneli ihracatının yüzde 68’lik kısmına imza attı. Mobilya sektörüne baktığımızda bir dipnot eklemek istiyorum; Türkiye’nin mobilya ihracatı 2001 yılında 192 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılında önemli oranda artarak 5,1 milyar dolara ulaştı. Birliğimizin mobilya ihracatı ise 224 milyon dolar oldu” diye konuştu.

2024 yılında ihracat hedeflerine TURQUALİTY, UR-GE projeleri, Sektörel Ticaret Heyetleri ve Alım Heyeti organizasyonları ile ulaşmayı amaçladıklarını ifade eden Gürle, “Yüzde 10’luk bir artışıyla 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat barajını aşmayı hedefliyoruz. 2024 yılının ilk iki ayına baktığımızda bir önceki yıla göre yüzde 6’lık bir artış görüyoruz, yüzde 10 ortalama ihracat artışına ulaşabilmemiz için 2024 yılında daha çok çalışmamız ve daha çok proje üretmemiz gerekiyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ur-Ge Projemiz, Turkish Herbal Tea Turquality Projemiz, Mobilya Turquality Projemiz, Aegean Furniture Ur-Ge Projemiz, Ezberbozan Tasarım Yarışmamız, Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyetlerimiz, Fuar organizasyonlarımız 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için hayata geçirdiğimiz yeni projelerimiz. Bu projelerimize halkalar eklemek için istişarelerimiz sürüyor” açıklamasını yaptı.

“İhraç pazarlarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz”

Birliğin 2023 yılındaki güçlü pazarları hakkında da bilgi veren Gürle, “Odun dışı orman ürünleri dediğimiz tıbbi ve aromatik bitkilerde en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla A.B.D., Almanya ve Fransa oldu. Türkiye’nin kekik ihracatının yüzde 94’ünü Ege Bölgesi’nden yapıyoruz. Odun dışı orman ürünleri ihracatında en güçlü olduğumuz ürün kekik. Kağıt Sektöründe ihracat yaptığımız başlıca pazarlarımız; İran, Mısır ve İngiltere iken, mobilya sektöründe Ege’den 2023 yılında en çok Almanya, Hollanda ve ABD’ye ihracat gerçekleştirdik” diye özetledi.

2024 yılında sürdürecekleri projelerle ilgili özet bilgiler veren Gürle, şöyle konuştu: “İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün ve sektörde faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak yürüttüğümüz ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektöründe Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Ur-Ge Projesi’nin ihtiyaç analizi sürecini tamamladık. Proje faydalanıcısı 19 firma talepleri dikkate alınarak faaliyetlere başlayacağız. Ticaret Bakanlığımızın ‘2028 İhracat Vizyonu’ kapsamında, sektörlerimizin hedef ülke olarak seçtiği ABD ve Almanya gibi pazarlarda Türk markasının en iyi şekilde tanıtımının yapılması amacıyla Birliklerimiz koordinasyonunda Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında mobilya, kağıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality Projesini yürüteceğiz. Dünya 1.’si olduğumuz kekik defne biberiye vb. gibi odun dışı orman ürünlerinin bu sefer farklı bir yönünü, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ gücünü, ‘Türk Bitki Çayı’ markası tanıtımıyla dünyaya göstereceğiz. Bu projede ABD ve Almanya öncelikli hedef pazarlarımız olacak. Mobilya sektöründe ise 4 ihracatçı birliği ortaklığında Mobilya Turqulity projesini yürütmek için çalışmalarımıza başladık. Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Çin, Fransa, Almanya ve İtalya hedef pazarlarında Türk mobilyası tanıtımını yapacağız.”

EZBERBOZAN TASARIM YARIŞMASI’NIN 4’ÜNCÜSÜ DÜZENLENECEK

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’de endüstriyel tasarım kültürünün oluşturulması amacıyla “Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması”nı her sene üzerine biraz daha koyarak organize etmeye devam ediyor. 2023 yılında üçüncü kez düzenlenen yarışmanın amacı katma değerli ihracatın çıkış yolu olan tasarımı sanayi ile buluşturarak dünyada mobilya denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden birinin Türkiye olmasını sağlamak. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği, 2024 yılında ‘’mobilyaşam’’ temasıyla 4. kez düzenleyecek. Yarışma, profesyonel ve öğrenci olmak üzere 2 kategoride gerçekleştirilecek. Özgün ve yenilikçi tasarımların mobilya sanayisi ile buluşturulması amaçlanan Ezberbozan Tasarım Yarışmasına Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi destek veriyor.