Başkanlara çalışma rotası…

Gerekeli tedbirleri almadıkları takdirde, belediye başkanlarımız aylarca, nefes alamaz duruma düşeceklerdir. Zira, tebrik ziyareti tufanı yaşayacaklardır. Binlerce kişinin ziyaretlerinin sonu hiç gelmeyecektir. Herkes başarıdaki büyük payını anlatacak, nasıl canla başla çalıştığını hikâye edecektir. Ancak ziyaretçilerin tamamına yakınının beklentisi, tayin, torpil ve iş takibidir. (1994’te ilk bir ayda 50-60 bin iş başvurusu oldu.)

-Bence başkan, belediyenin dışında kimsenin bilmediği bir yerde çalışmalıdır. A protokol ve belirli resmi makamlar dışında, randevu vermemelidir. (Partililerinin il ve ilçe teşkilatları da kendisine destek olmalıdır.)

1- İlk iş, tüm başkanların mal beyanlarını, belediye binasının kapısına asmak ve medyaya aktarmak olmalıdır.

2- Profesyonel bir ekibe, belediyenin ve şirketlerinin durumu (Mali durumu borçları, gelirleri, varlıkları, kadro durumu, sabit giderleri, makine ve ekipmanları, devam eden yatırımları vs.) tespit ettirilmelidir. Suç unsurları varsa gereği yapılmalıdır.

3- Politik görüşü ne olursa olsun, dürüst, liyakat sahibi, üretken kişilerden müteşekkil bir kadro kurmalıdır. (Torpile, yandaşlığa itibar etmemelidir. Partizanlıktan kesinlikle uzak durmalıdır.) Beş yıl sonra, tekrar nasıl seçilebilirim, hesabı yapmamalıdır.

4- Mevcut günlük rutin hizmetler aksamamalıdır. Ancak yatırımlar için ciddi hazırlıklar yapılmalıdır.

  1. Beldenin önde gelen eşrafı varsa rektörleri, meslek odalarının başkanları, eski belediye başkanları, vali ve kaymakamlar, tüm partilerin il başkanları vb. kişinin katılacağı bir “Tarama Konferansı-Beyin Fırtınası” gerçekleştirilmelidir. Beldenin öncelikli sorunları, varmak istediği hedefleri, tespit edilmelidir.
  2. Tüm meslek odaları (İnşaat, çevre, ziraat, orman, jeoloji, makine, elektrik, şehir planlama, endüstri vb. mühendis odaları, mimarlar odası vb.) ve ilgili fakülte dekanları ile toplanılmalıdır. Kendilerine bazı yetkiler aktarılmalı, iş birliği yapılmalıdır. (Ben bunun çok yararını gördüm.)
  3. Muhtarlar ile, toplanılmalıdır. Kendilerinden, mahallelerinden ihtiyaçları ve öncelik sırası, yazılı olarak talep edilmelidir. (Kurulacak muhtarlar masası, devamlı olarak irtibatı sürdürmelidir.)
  4. İlçe belediye başkanları ile geniş kapsamlı toplantı yapılmalı, talepleri detaylı olarak alınmalıdır. (Bu toplantılar, periyodik olarak sürdürülmelidir. Hepsi her an Büyükşehir başkanına veya genel sekretere ulaşabilmelidir.)
  5. Aynı gün toplantılar, STK’lar ve esnaf odaları ile yapılmalı, talepleri ve ihtiyaçları tespit edilmelidir.
  6. Vali, emniyet teşkilatı, askeri kesim ve tüm birimlerde sıkı ve dostane ilişkiler kurulmalıdır. Dayanışma ortamı sağlanmalıdır.
  7. Bu bilgilerin toplanmasından sonra, (Belediye Meclis Üyelerinin ve İlçe belediyelerinin elemanlarının da iştiraki ile) Çalışma Programı, Yatırım Planı, işgücü planı, fon ve nakit akımı tabloları, tasarruf tedbirleri vb. tespit edilmelidir. Meclisin bilgisine de sunulmalıdır. Bunlara ilaveten varsa deprem master planı güncellenmeli, yoksa yeniden yapılmalıdır. Deprem tedbirlerine öncelik verilmelidir.
  8. Belediye meclisi her ay toplanmalıdır. Her partinin birer temsilcisi önemli ihalelerde gözlemci olarak bulunmalıdır. Şirketlerin, yönetim veya denetim kurullarında görevlendirilmelidir.
  9. Halkla teması sağlamak üzere, “Beyaz masa” Muhtarlar masası, terör gazileri ve şehit yakınları masası, esnaf masası, engelliler masası vb. birimler kurulmalı ve titiz bir biçimde çalışılmalıdır.
  10. Daima olumlu ılımlı, kucaklayıcı ve mütevazı olunmalıdır. Siyasi polemiklerden kaçınılmalıdır. Partinin iç işlerinden, kongre vb. faaliyetlerinden uzak durulmalıdır. Sadece hizmetlere odaklanılmalıdır. Dürüstlük, tasarruf, şeffaflık esas olmalıdır.