Almanya Cumhurbaşkanı Masumiyet Müzesi romanını okumuş İstanbul’a gelince müzeyi gezmek istediğini belirtmişti. Steinmeier müzede yer alan eserleri incelerken “Füsun’un tokası mı, Kemal’in babasının saati mi?” gibi sorularıyla romana ilgisini gösterdi.
Orhan Pamuk, Cumhurbaşkanının müzenin oluşması ve kitabın yazılması aynı anda mı oldu sorusuna, romanı ve müzeyi aynı zamanlarda açmayı düşündüğünü ama müze süreci yavaş ilerlediği için önce romanın çıktığı yanıtını verdi.
Açıldığından bu yana 12 yıl geçen müzeyi ziyaret edenlerin %35’inin yalnızca romanı okuyarak geldiğini söyleyen Orhan Pamuk’a, Steinmeier ziyaretçilerin neden müzeye ilgi gösterdiklerini sorduğunda, Orhan Pamuk müzenin fikrinin ilginç bulunduğunu, kitabı okumayanların arkadaşlarının tavsiyesiyle geldiklerini ya da diğer romanları okuyan okurların geldiğini söyledi. Müze sürecini anlatırken “çok sabırlısınız” diyen Cumhurbaşkanı’na yazarın yanıtı “…bu hiçbir bir şey ben roman yazıyorum.” şeklinde oldu.
Orhan Pamuk’un 70. Doğum gününde kendisini kutlayan ve Kafamda Bir Tuhaflık romanını öven bir bildiri yayınlayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, yazarla ilk kez 2008 yılında Frankfurt kitap fuarında Türkiye misafir ülkeyken ve Pamuk açılış konuşması yaparken tanışmıştı. Steimeier o zaman Alman Dış İşleri Bakanıydı.
Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ndeki vitrinlerinin birer benzerinden ve Pamuk’un yeni yaptığı yirmi kutu eserden oluşan bir sergi şu anda Almanya da Dresden’deki Eski Ustalar Müzesi’nde sergileniyor. Bu gezici sergi daha sonra Münih-Lenbachhaus (Mayıs 2024), Prag-Dox (Kasım 2024), Paris Picasso Müzesi (Mayıs 2025) ve Lizbon’daki Gülbenkian Müzesi’ne (Ekim 2025) gidecek.