Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir çok önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Buluşmadan bahsedeceğiz… Ama öncesinden Abdullah Özdemir’den bahsedelim.
Abdullah Özdemir Mersin Ticaret Borsası Başkanı olmanın yanı sıra Ulusal Baklagil Konseyi Başkanlığı görevini de yürütüyor. Uzun süredir baklagillerin daha fazla hayatımızda olması için mücadele ediyor. Abdullah Başkana göre bu mücadele sağlıklı yaşam ve ekonomi ile ilgili… Bakın ne diyor:
– Sağlıklı bir hayat sürmek, sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin ortak arzusu. Bakliyat sahip olduğu özellikler nedeniyle en sağlıklı gıdalar ve diyet listelerinde en başta geliyor. Dünyada 1 milyara yakın insan yetersiz besleniyor. 1.8 milyar insan aşırı kilolu ve bunun 850 milyonu obez. 530 milyon diyabet hastası var. Her yıl gerçekleşen ölümlerin yüzde 40’ı kalp-damar hastalıkları ile kanserden kaynaklanıyor. Yaygınlaşan Amerikanvari ve fast food beslenme tarzı özellikle genç nesillerimiz için önemli bir risk oluşturuyor. Tüm bu sağlık sorunları ile mücadelede bakliyat en etkin besin kaynakları arasında gösteriliyor.
Sonra söylediklerini şu önemli nokta ile bağlıyor:
– Baklagiller protein açısından zengin. Önemli bir lif kaynağı. Temel vitamin ve mineralleri ihtiva eder. Kolesterol bulunmaz. Glüten içermez ve anti alerjiktir. Üstelik hayvansal protein içeren diğer gıdalara kıyasla daha uzun süre bozulmadan korunabilir. Bakliyatın bir diğer özelliği ise zengin olsun, fakir olsun, her sofranın gıdası olması. Et ve et ürünleri ile benzer protein seviyesine sahip, ama fiyat olarak kıyaslandığında bakliyatın fiyatı çok daha uygun.
Ve son noktayı bu ürünün Anadolu topraklarından çıktığını ve çıkmaya devam ettiği bilgisini vererek koyuyor ve şöyle diyor:
– Türkiye’de baş tacı edilmesi gerekmez mi? Ama öyle olmuyor. Son 35 yılda dünya bakliyat üretimi yüzde 70 artarak 96 milyon tona ulaştı. Ülkemiz için ise tam tersi. 30-35 yıl önce 2.5 milyon ton bakliyat üreten ve bunun yarısını yurtdışına ihraç eden, dünya bakliyat ihracatında lider bir Türkiye vardı. İthalatın ismi dahi geçmezdi. Şimdi ise 2007 yılından bu yana üretim hacmimiz 1 ila 1.3 milyon ton arasında dalgalanıyor. 774 bin ton ihracatımız, 1 milyon ton ithalatımız var. Hem miktar hem değer olarak net ithalatçıyız.
Evet, bu yaman çelişkiyi dile getiriyor Abdullah Başkan… Ve Mersin’de bir ilke imza atıyor. Türkiye’nin ulusal tarım politikalarının belirlenmesindeki en etkin kurumları Mersin’de bir araya getiriyor.
Fındıktan çaya, hububattan baklagile her alanda oluşturulmuş olan ulusal konseyleri Mersin’de buluşturuyor.
Konseyler o sektörde ticaret yapanları, sanayicileri, dernekleri, kooperatifleri, ilgili araştırma kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek amacıyla kurulmuş tüzel kişiliğe haiz kuruluşlar.
Tarımın nabzını tutuyorlar. Tarım politikalarının belirlenmesinde önemli bir misyon üstlenmiş durumdalar.
Bu alanda yeniliklerin önünü açan bu çatı kuruluşlar 30 Mayıs’ta Mersin’de buluşuyor.
Bu bir ilk… Türkiye’de tarımın her alanında herkesi temsil eden kuruluşlar ilk defa bir araya gelecekler.
Ev sahipliğini Mersin Ticaret Borsası Başkanı ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir’in yapacağı bu önemli etkinlikte Tarım Bakanlığı’nın yeni gelişmeleri paylaşması bekleniyor.
Mersin bu önemli etkinlik için seferber olmuş durumda. Başkan Abdullah Özdemir ilk defa gerçekleşecek bu etkinlik için başkanlar ile tek tek temasa geçiyor, görüşlerini alıyor.
Başkanlar da bu etkinlikte verecekleri mesajlar için hazırlık yapıyor. Etkinliğin ortak akla vesile olması bekleniyor. Bu noktada konunun uzmanları şu noktaların altını çiziyor:
. Tarımda markalaşmak için birlikte hareket etmeliyiz.
. Bunun en etkili yollarından biri konseylerin işbirliği yapması.
. Tarımın stratejik sektör olduğunu konusunda hepimiz hem fikiriz.
. Yerli ve milli üretim hareketinin desteklenmesi için çatı kuruluşların bir araya gelmesini çok önemsiyoruz.
. Tarım bakanlığımızın desteği ile bu önemli etkinlikte hep birlikte yeni ufuklara yelken açacağız.
9 konsey gelecek ödüller verilecek
Mersin etkinliğine Özkan Taşpınar (Ulusal Hububat Konseyi Başkanı), Yusuf Ziya Alım (Ulusal Çay Konseyi Başkanı), Hamza Bölük (Ulusal Fındık Konseyi Başkanı), Hamit Can (Ulusal Süt Konseyi Başkanı), Atay İşimtekin (Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı), Dr.Mustafa Tan (Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı), Ahmet Hacıince (Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı), Bertan Balçık (Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı), Abdullah Özdemir (Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı) davet ediliyor. Bu arada her konseyin önerisi ile en az iki kuruluşa ödül verilecek. Ödül alanların tarım bakanlığının desteklerinden yararlanan kuruluşlar olması hedefleniyor.