Geleceğimiz olan çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredat taslağını okudunuz mu?
Uzun bir süredir gözlerden uzak ve kimlerle hazırlandığı meçhul müfredat taslağını Milli Eğitim Bakanı nihayet toplumun görüşlerine sundu.
26 Nisan 2024 tarihinde bir haftalığına vatandaşların görüşlerine sunulan müfredat taslağına tanınan süre bir hafta daha uzatılarak kamuoyunun değerlendirmesine sunuldu.
26 farklı öğretim programı ve bir ortak metnin yer aldığı toplamda 3 binin üzerinde sayfanın vatandaşlar/ ilgililer tarafından okunup, detaylı bir inceleme yapılmasını engelleyen bu kısa süre, daha başlangıçta çocuk haklarının ihlal edildiğinin göstergesidir.
Bu modelin “Öğretim Programları Ortak Metni” zaten size daha baştan iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olduğunu anlatıyor. Dikkat çeken bir başka husus da kavramsal ve tanımsal değişikliklerin yapılmış olmasıdır. Hedef, hedef davranış ve kazanım kavramları yeni model ile yerini öğrenme çıktıları, öğrenme göstergeleri, değerlendirme kanıtları, sosyal ve duygusal beceriler gibi yeni kavramlara bırakmıştır.
Yeni kavramlar ve kullanılan muğlak ifadeler ile eğitim ve öğretimde neyin amaçlandığının tatmin edici bir şekilde açıklanmamış olması eğitimde farklı uygulamalara yol açabilir Bu da eğitimde birlik ve eşitlik ilkesine aykırıdır.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde biyoloji dersinin dini kaynakların “yaratılış teorisine” dayandırılması ise bilimsellikten ve akıl ilkelerinden uzaktır.
Çocuk haklarına saygılı eğitim modelleri Anayasamızın Eğitim hakkı 42. maddesinde belirtildiği gibi bilimsel, çağın gereklerine uygun, laik ve demokratik eğitim programları içermelidir. Maarif Modeli bilim, kültür, sanat ve felsefe derslerinden uzaklaşarak temel ve seçmeli derslerde din ağırlıklı içeriklerin düzenlenmesi çağ dışı, bilimsellikten uzak ve dogmatik nitelikte uygulamalardır. Anayasa ile açıkça aykırılık teşkil etmektedir.
Milli Eğitim’in hedefi demokrasi bilincine sahip insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan laik bireyler yetiştirmek olmalıdır. Ancak Maarif Modeli millilikten uzak, ayrımcı bir yaklaşımla sıklıkla dini ve milli öğelere vurgu yaparken ortak metinde Atatürk, laiklik ve cumhuriyet gibi milli değerlere hiç yer vermemiştir.
Bu müfredat ne ulusal ne de uluslararası standartlar ile uyumlu değildir. Kullanılan dil yoğun bir muhafazakârlık içeriyor. Müfredatta öngörülen ölüm, darbe ve savaş gibi şiddet ve korku içeren kavramlar üzerinden yapılan bir eğitim, çocuk psikolojisine ve pedagojik açıdan çocuğun nitelikli eğitim hakkına aykırı düzenlemelerdir.
Müfredatta yer alan demokrasiyi dışlayan, çocukların sosyal ve kültürel gelişim düzeylerine uygun olmayan, cinsiyete, etnik kökene ve kültüre dayalı ayrımcı öğretim ilke ve yöntemleri kabul edilemez, eğitim ideolojik amaçların konusu haline getirilemez.
Açıkça görülüyor ki bu eğitim müfredatının oluşturulmasında pedagog, psikolog ve öğretmenlerle değil, iktidar blokunun istediği gibi bir eğitim politikasına uygun müfredat oluşturulabileceği ön kabulünden hareket eden yanlış akıllı toplum mühendisleriyle çalışılmıştır Bu nedenle düzenlenen bu müfredat programları kapsayıcı ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren nitelikte olmaktan çok uzak kalmıştır.
21.yüzyılda ihtiyaç duyulan, çocukların düşünen, eleştiren, araştıran, çağdaş medeniyetler ile rekabet edebilen, adalet duygusu gelişmiş bireyler olarak geleceğe güvenle hazırlanan bilimsel, demokratik ve laik bir eğitim sistemidir.
Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 28. maddesinde düzenlenen çocuğun nitelikli eğitim hakkının kapsayıcı, eşitlikçi ve kaliteli olması gerekliliği karşısında bu dayatmacı, farklılıkları dışlayan, çocuğun eğitiminin bir parçası olmayan öğeleri içeren bir eğitim müfredatı hukuki kabulden de toplumsal kabulden de uzaktır.
Müfredat bu haliyle, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine yükselmesine hizmet eden bir eğitim programı değil, ancak sivil toplum kuruluşu diyerek meşrulaştırılmaya çalışılana tarikatların, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı çağdışı ideolojilerin hayali olabilir