Sehven denilen zamlar milletten misli ile alınıyor

Tasarruf tedbirlerinin konuşulduğu, genelgelerin yayınlandığı bugünlerde seçim dönemlerinde gerçekleşen köprü ve tünel zamlarının, sehven denilen ve yapılmadığı söylenen zamların sözde kaldığı ortaya çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Avrasya tünelinde 2019 yerel seçimi öncesinde gerçekleşen geçiş ücretleri zammının daha sonra sehven denilerek geri çekildiğine dikkat çekerken Bakanlığın aynı yıl yayınlanan faaliyet raporunda 2019 yılında Avrasya Tünelinde Bakanlığın talebi ile indirime gidildiğini bunun yıl sonunda gecikme faizi ve kur farkı olarak Hazine tarafından ödendiğini söyledi.

Polat, aynı uygulamanın geçtiğimiz yıl da gerçekleştiğinin altını çizerek 2023 yılında köprü ve tünel geçişi için Erdoğan’ın talimatı ile geçiş ücretlerinde zam gerçekleşmediğini ancak işletmeci firmanın sözleşme gereği zammı uyguladığını bunun da Avrasya Tüneli için bütçeden ek olarak 1 Milyar TL kaynak aktarılmasına neden olduğunu söyledi.

MALİYETİ 1 MİLYAR 245 MİLYON DOLAR 8 YILDA 1 MİLYAR DOLAR GARANTİ ÖDEMESİ

2042 yılına kadar yapımcı firma tarafından işletilecek olan Avrasya Tünelinin maliyetinin 1 Milyar 245 Milyon Dolar olduğuna dikkat çeken Polat, sadece 8 yılda Hazineden işletmeciye 1 Milyar Dolar ödemenin gerçekleştiğini belirterek önümüzdeki 18 yıl içinde firmanın karını katlayacağını söyledi. Sadece 3 yılda dolar kurundaki artışın Avrasya Tüneli için Hazineden 600 Milyon Doların çıkmasına sebep olduğunu belirten Polat, iktidarın araç geçiş garantilerini yakaladık sözlerinin içi boş olduğunu geçen araç sayısının kur nedeni ile anlamını yitirdiğini söyledi. İktidarın bir yandan tasarruf tedbirleri diyerek 500 makam aracı satışa çıkarmasının sadece göz boyamaktan ibaret olduğunu belirten Polat, diğer yandan 5 Milyon araç parasını seçim yatırımı sonrasında köprü ve tünel işletmecilerine gecikme faizi ve kur farkı olarak ödediklerini söyledi.