Kent Gözlemcisi-Yazar Orhan Beşikçi’nin rehberliğinde Basmane-Tilkilik bölgesinde 52 ayrı noktaya ziyaret gerçekleştiren İZSİAD üyeleri, hem bölgeyi tanıdılar hem de bölgenin ihtiyacı olan desteğe yakından şahit oldular. Basmane Semt Merkezi’nde Konak Belediye Başkanı Nilüfer Mutlu tarafından ağırlanan İZSİAD üyeleri, yeni dönemde Konak Belediyesi ile yapılabilecek işbirliklerini de konuştular.
Basmane Garı önünde İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz liderliğinde, Kent Gözlemcisi-Yazar Orhan Beşikci rehberliğinde toplanan İZSİAD üyeleri, Basmane-Tilkilik bölgesini gezerek 52 ayrı kültürel noktaya ziyarette bulundu. Bu gezi sırasında ziyaret noktalarından biri olan tarihi Basmane Semt Merkezi’nde Konak Belediye Başkanı Nilüfer Mutlu tarafından ağırlanan İZSİAD heyeti, bölgeye dair Konak Belediyesi’nin planlarında olan iyileştirmeleri dinledi.
Cengiz: “Kentin değerlerine sahip çıkacağız”
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, kent belleğinin kültürel değerlerin korunması ile gelecek nesillere aktarılabileceğinin altına çizerek bu tarz kültür turlarına devam edeceklerini söyledi.
Basmane bölgesinin İzmir’in ilk yerleşim alanlarından biri ve kente giriş noktası olduğunun altını çizen Cengiz, “İzmir’in en köklü ailelerinin bir dönem yaşadığı, nice İzmir değerinin doğup büyüdüğü sokaklar buralar. Bu bölgenin tarihi ile beraber korunması ve ayağa kaldırılması lazım. Konak Belediyesi’nin bu bölgede yaptığı güzel işler var. Yeni dönemde de İZSİAD olarak Konak Belediyesi ile çalışmaktan mutluluk duyarız’ dedi.
Mutlu’dan işbirliği önerisi
Kentin simge bölgelerinden Basmane’deki kültür varlıklarının korunması için çalışacaklarının altını çizen Konak Belediye Başkanı Nilüfer Mutlu, bu dönemde farklı yapıların da Konak Belediyesi’nin kullanacağı fonksiyonlarla buluşmasını hedeflediklerini söyledi. Mutlu, “Bir diğer hedefimiz de daha hızlı bir restorasyon sürecine girebilmek ki böylelikle daha fazla yapıyı kullanıma alabilmek. İZSİAD ile önümüzdeki süreçlerde ortak projelerde bir araya gelmeyi umuyoruz” dedi.
Basmane’ye tekstil müzesi
Basmane’nin tarihi misyonuna vurgu yapan kent gözlemcisi yazar Orhan Beşikçi ise, “Basmane’ye adını vermiş ve yakın zamana kadar da tekstil atölyelerinin var olduğu hatta 1740’lı yıllarda Basmane Garı’nın hemen yakınında bir tekstil fabrikası olduğunu biliyoruz. Basmane’ye adını veren bu tekstil ürünlerinin sergileneceği bir müze kurulması düşüncesindeyiz. Bunun için değerli iş insanlarımız ve Başkan Mutlu için bir dosya hazırladık. Burada halen koleksiyonlarda, antikacıların elinde bu ahşap baskıların ve burada üretilen ürünlerin olduğunu biliyoruz” diye konuştu.