İzmir’e Beykent Üniversitesi kuruluyor

İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu Toplantısı’na katıldı.

İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, reel sektörün ihtiyacı olan ara eleman yetiştirmek üzere eğitim verdiklerini söyledi. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve firmalarla yaptıkları protokoller sayesinde öğrencilerinin eğitimlerinin bir bölümünü teorik olarak sahada çalışarak tamamladığını anlatan Küçükaltan, “Gri yaka personel” yetiştirdiklerini ifade etti. Küçükaltan, İzmir’de Beykent Üniversitesi’ni kurma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu Toplantısına konuk oldu. Beykent Üniversitesi bünyesinde, doğrudan YÖK’e bağlı faaliyet gösteren İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu hakkında bilgi veren Küçükaltan, İstanbul’da 1997 yılından bu yana eğitim veren Beykent Üniversitesi’nin İzmir’de de açılması noktasında olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Küçükaltan, “Beykent Üniversitesi’nin İzmir’de kurulması için Yüksek Öğretim Kurumu’na tıp ve hukuk fakültelerinin de içinde bulunduğu bütün fakülteleri önerdik. Önerimiz YÖK’ün iki komisyonundan geçti. Amacımız burada bir vakıf üniversitesi kurmak. İzmir’de vakıf üniversitesi sayısı az. Yaşar ve İzmir Ekonomi üniversiteleri var. İzmir üniversite açısından kısır bir şehir. Kadrolar dolu. Öğretim üyeleri için nefes alma alanı yok. Umarım daha fazla üniversite kurulur da İzmir rahatlar” diye konuştu.

Doğrudan YÖK’e bağlı faaliyet gösteren İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu hakkında bilgi veren Küçükaltan, “2008–2009 akademik yılında eğitim-öğretime başladı. Daha sonra; 15 Mart 2018 Tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla İzmir’e taşındı ve adı İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu olarak değiştirildi. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, 34 program ve bir ikinci öğretim programı olan Aşçılık programı ile eğitim-öğretim faaliyetini sürdürüyor. Toplam 106 kadrolu öğretim görevlisi, 3 bin 556 öğrencimiz var. İzmir Kavram MYO, ‘İzmir Üniversiteleri Platformu’na üye 10 Yükseköğretim Kurumundan biri arasında yer alıyor” dedi.

“Gri yaka personel yetiştiriyoruz”

Beykent Doğuş Grubu’nun bir parçası olan Kavram’ın hedefinin, sektörlere nitelikli ara eleman yetiştirmek olduğunu belirten Küçükaltan, “Reel sektörün ihtiyaçlarını dikkate alarak gelişen teknolojik yeniliklere uyumlu, bilgiyi beceriye dönüştürebilen, meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Mesleki eğitim alanında yenilikçi ve öncü, sektörlerin ihtiyaç duyduğu normlarda ara eleman yetiştiren bir yükseköğretim kurumu olmayı hedefliyoruz. Amacımız sahaya gri yaka personel sürmek” ifadelerini kullandı.

“İş birliği protokolleri yaptık”

Küçükaltan, meslek, ticaret, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları (STK), birlikler, üniversiteler ve şirketlerle iş birliği protokolleri yaptıklarını dile getirdi. İlk protokollerini, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile yaptıklarını söyleyen Küçükaltan, “İzmir Valiliği ve İzmir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Koordinasyonunda EBSO İş Birliği Protokolü imzaladık. EBSO üyesi firmaların ihtiyacına göre öğrencilere staj imkanı yaratılıyor. EBSO koordinatör görevi görüyor. EBSO ve Konak Çınarlı MTAL ile ‘Liseden Üniversiteye Sektörel Eğitim Projesi’ yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de eğitim iş birliği protokolü yaptık. Bu çerçevede, Meslek Fabrikaları’nda proje eğitimi veriyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ile de protokol imzaladık. Daha çok dış ticaret ve lojistik alanında çalıştıkları için bu alandan öğrencilerimiz staj için tercih ediliyor. “Devlet Destekleri” dersini de EİB işbirliğinde uygulamalı olarak veriyoruz” dedi.

Üniversitelerle de iş birliği protokolleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Küçükaltan, İzmir Bakırçay Üniversitesi ile sağlık alanında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile hukuk ve sağlık alanında işbirliği protokolü yaptık. Pamukkale Üniversitesi Arasında Düzenlenen Eğitim İş Birliği Protokolü gerçekleştirdik. Ege Üniversitesi Rektörlüğü Arasında Bilimsel İş Birliği Protokolü imzaladık. Denizcilik ağırlıklı bir okul olan İstanbul Piri Reis Üniversitesi Arasında Eğitim İş Birliği Protokolü yaptık” diye konuştu.

Sağlıktan spora; inşaattan makineye birçok alanda hastaneler, şirketler ve STK’larla işbirliği yaptıklarını ifade eden Küçükaltan, “Sağlık alanında İzmir Özel Can Hastanesi, Emot Hastanesi ile imzaladık. Spor alanında, ESSİ ile Göztepe Spor Kulübü, İzefe Spor kulübü ile imzaladık.  Birçok firmayla işbirliği protokolü yaptık. Bu şirketlerden bazıları şöyle: BTA Havalimanları Yiyecek İçeçek Hizmetleri, Fitpak Ambalaj, Sıvı Denetim Elemanları, Terbay Makine, Erdal Etiket, Ball Corporation, Bortar, Tirsan Kadran, Dikkan Grup, Agrobest, Movenpick Hotel, Dev Ajans (EYO), Euro Gıda (Kühne). Janoschka isimli firmayla da “Baskı teknikerliği” dersini birlikte yürütüyoruz” dedi. İzmir’deki birçok STK ile işbirliği protokolü yaptıklarını dile getiren Küçükaltan, “Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği (ESİAD) arasında iş birliği Pprotokolü imzaladık. Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Kentimiz İzmir Derneği, EGE-KOBİDER, İZADER de işbirliği yaptığımız STK’lar arasında yer aldı” şeklinde konuştu.

Aşçılık eğitiminde uzmanlaşıyorlar

Aşçılık alanında gemi aşçılığı ve Fransız mutfağı gibi niş alanlarda işbirlikleri ile dersler verdiklerini belirten Küçükaltan, ‘Gemi aşçılığı’ alanında Arkas’la işbirliği yaptık. Arkas bize her dönem bir uzak yol kaptanı ve gemi aşçısını gönderiyor. Öğrencilere gemi aşçılığı konusunda farkındalık eğitimi veriyoruz. Fransız Kültür Merkezi Arasında İş Birliği Protokolü yaptık. Aşçılık bölümüne Fransız mutfağı dersi koyduk. Ve büyükelçilik müsteşarı ile protokol imzaladık” sözlerine yer verdi. 

“Kaynakçı açığını kapatacak”

Ege Bölgesi’nde kaynakçı yetişmediği, bu meslek dalında çok ciddi açık olduğu için Kaynak Teknolojisi programını açacaklarını belirten Küçükaltan, “Kaynak teknolojisi programımızın  açılışı EBSO ve İZTO’nun da katkılarıyla YÖK tarafından onaylandı” bilgisini verdi. Küçükaltan, Ege Bölgesi’nde ilk sivil havacılık uygulama laboratuvarını açtıklarını da belirtti.

Sosyal sorumluluk projeleri

Sosyal sorumluluk projeleri de ürettiklerini kaydeden Küçükaltan, “Çocuk gelişimi programımız var. Şakran Cezaevi’ndeki kadın mahkumlarının yanında 3-6 yaş arası çocuklar kalıyor. 6 aydır hem çocuklara pedagojik eğitim hem de kadın mahkumlara çocuk gelişimi eğitimi veriyoruz.  Konak Kaymakamlığı arasında eğitim iş birliği protokolü yaptık.

Sosyal sorumluluk etkinliğimizin ismi, ‘Çölyaklı çocuklarımız mutlu olsun.’ Bu çerçevede, Çölyak hastası çocukların ebeveynlerine Glütensiz beslenme farkındalık eğitimi verdik” dedi.