Müfredat, sektörel gerekliliklere göre güncellenmeli

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, lojistik eğitiminde müfredatın sektörel gerekliliklere göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, lojistik eğitimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Engin, lojistik eğitiminde olmazsa olmazları, Türkiye’nin eğitimdeki eksiklerini, izlenecek yolları paylaştı. Engin, eğitim programları ile öne çıkan UTİKAD’ın bu kapsamda hayata geçirdiği eğitim çalışmalarından da söz etti.

Eğitimin her alanda olduğu gibi lojistikte de oldukça önemli olduğunu vurgulayan Engin, “Lojistik eğitimi alan bireyler temel bilgilere erken yaşta erişme imkanı bulabilmektedir. Ancak lojistiğin sadece teorik bilginin yeterli olduğu bir sektör olduğunu söylememiz çok zor. Mutlaka pratikte de tecrübe kazanılması gerekmektedir. Staj imkanlarının artırılması, okul-özel sektör iş birliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Böylece öğrenciler akademiden aldıkları teorik bilgileri firmalarda pratik olarak da deneyimleme imkanı bulabilmektedir. Lojistik hayatınızın her alanında öğrenmeye açık bir deneyim sunabilmektedir. Taşıma modları özelinde, tedarik zincirinin tüm evresinde, depolamada, stok yönetiminde iş hayatınız boyunca kendinizi geliştirmeniz gereken konularla karşılaşmaya devam ediyorsunuz. Çünkü lojistik değişen dünya düzenine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlaması gereken bir sektör. Siz de bu sektörün içindeyseniz kendi eğitim serüveninizi de bu sürecin içinde devam ettiriyor olmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

“Mezunların çoğu nitelikli bilgiye sahip değil”

Türkiye’deki lojistik eğitimini değerlendiren Engin, “Ülkemizde üniversitelerin lisans ve ön lisans bölümlerinin yanı sıra lojistik eğitimi veren liseler de bulunmaktadır. Eğitim ne kadar erken zamanda kazanılırsa o kadar önemli o yüzden lise öğrencilerinin de sektörle temas etmiş olmasını faydalı olarak değerlendirilebiliriz. Müfredatın ise sektörel gerekliliklere göre güncellenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Üniversitelerin lojistik bölümlerinden mezun olanların çoğunda nitelikli bilgiye sahip olmadıklarını görüyoruz. Bu nedenden dolayı öğrenciler aldıkları eğitimle yapacakları işi ilişkilendiremiyor iş verenlerde yeni mezunlardan bekledikleri taze bilgiyi alamıyor” diye konuştu.

“Yabancı dil desteği artırılmalı”

Öğrencilerin yabancı dil konusunda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini aktaran Engin, “Hatta birden fazla dil öğrenmeye açık olmaları da çağın bir zorunluluğu haline geldi.  Lojistik uluslararası faaliyetin olduğu bir alan dolayısıyla İngilizce ve bunun yanı sıra çalışılacak bölgenin özeline göre bir dil öğrenilmesi bireyin faydasına olacaktır. Bu anlamda eğitim kurumlarımızdaki yabancı dil desteğinin artırılması gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

“Dijitalleşen dünyaya uygun müfredat şart”

Lojistik eğitiminde dijitalleşen dünyaya uygun bir müfredat düzenlemesi yapılması gerektiğine vurgu yapan Engin, “Lojistikte dijitalleşmeye baktığımızda yapay zeka, robot kullanımı, akıllı depolar gibi uygulamalarla karşılaşıyoruz. Artık her işimiz dijital sistemler üzerinden ilerliyor. Şirket içi bilgi alışverişinden, finansal işlemlere kadar tüm süreçler dijital ortamda takip ediliyor. Lojistik eğitiminde de müfredatın buna göre düzenlenmesi yerinde olacaktır. Tüm bu sebeplerden dolayı çoğu lojistik firması üniversitelerin ilgili bölümleri yerine mühendislik fakültelerinden mezun olanları tercih edebilmektedir” sözlerine yer verdi.

“Firmalara staj teşviği sağlanmalı”

Öğrencilerin staj imkanı bulmakta zorlandıklarını kaydeden Engin, “UTİKAD olarak bizler de dönem dönem staj projelerimizle bu zorluğa bir nebze de olsa çare olmaya çalışıyoruz. Ancak üniversite özel sektör iş birlikleri artırılmalı, staj süreleri uzatılmalı ve firmalara staj dönemleri için teşvik sağlanmalıdır. Sağlanacak teşvik sayesinde firmalar stajyerleri daha rahat şartlarda istihdam edebilirler” dedi.

“Yolumuz eğitimden geçiyor”

UTİKAD’ın eğitim faaliyetlerinde öne çıkan bir dernek olduğunu belirten Engin, “Sektörde mesleki yeterliliğin, mesleki saygınlığın hep altını çiziyoruz ama bu kavramların içini doldurmak için de yolumuz mutlaka eğitimden geçiyor. Özellikle sektöre yeni adım atacak genç meslektaşlarımıza fayda sağlayacağını düşündüğümüz ve sektörün de ihtiyaç duyduğu konulardan biri olan nitelikli personel sorununa katkı vereceğini umduğumuz Uygulamalı Lojistik Operasyonları Eğitimimizi bu sene itibarıyla başlatmak istiyoruz. LODER iş birliği ile planladığımız bu eğitimde temel lojistik bilgisinin yanı sıra tüm modlardaki dersler de yer alacak. Bu dersleri de üyemiz Xinerji Teknoloji Hizmetleri firmasının hazırladığı bir demo üzerinden uygulamalı dersler ile katılımcılarımıza aktarmayı hedefliyoruz” bilgisini verdi.

“FIATA eğitimi Türkiye’de tek UTİKAD’da”

Türkiye’de sadece UTİKAD tarafından verilen FIATA Diploma eğitimi hakkında bilgi veren Engin, “FIATA’nın içeriğini belirlediği bu eğitimi sektörün profesyonelleri ve akademisyenler tarafından İstanbul Teknik üniversitesi iş birliği ile 2015 yılından beri veriyoruz. Eğitimde çok modlu taşımacılık dahil olmak üzere tüm taşıma modları, dış ticaret, depolama ve dağıtım, gümrük süreçleri, sigorta, tehlikeli maddeler, güvenlik ve emniyet, lojistik sektöründe bilişim teknolojilerinin kullanımı konuları, mevzuat ile operasyonel bilgiler eşliğinde sektörün ve akademik dünyanın deneyimli temsilcileri tarafından katılımcılara aktarılıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve FIATA Diploması almaya hak kazananlar Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği’ne göre taşıma işleri faaliyetlerinde bulunacak firmalarda mesleki yeterlilik şartı olarak aranan ÜDY3 Belgesi’nden muaf oluyor” şeklinde konuştu.

“Mesleki eğitim seminerlerine talep yoğun”

Eğitimde güçlü oldukları bir diğer alanın da Mesleki Eğitim Seminerleri olduğunu belirten Engin, “Bir günlük olarak düzenlenen seminerler zengin bir içeriğe sahiptir.  Bu dönem 15 mesleki eğitim seminerini sektöre sunduk, her yıl eğitimlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Mesleki eğitim seminerlerimizde yine sektörün çok kıymetli profesyonelleri ya da akademisyenleri tarafından katılımcılara bilgi aktarımı yapılmaktadır. Bu eğitimlerimizde de teorik bilgilerin yanı sıra, sektörel bilgilerin verilmesi ve örnek vakalarla katılımcıların pratik kazanmaları amaçlanmıştır. Ayrıca kurum içi eğitim planlamalarımızla da kurum özelinde eğitim organizasyonları yapabiliyoruz. Bu eğitimlerimize de dış ticaret firmaları başta olmak üzere yoğun bir talep alıyoruz” ifadelerini kullandı.