İzmir Serbest Bölgesi’nin (İZBAŞ) yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubelerinin de dava açtığı, 2022 yılından bu yana çekişmelere konu olan Menemen Serbest Bölgesi için Resmi Gazete’de önemli bir karar yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararında, “Menemen Serbest Bölgesi’nin kurulup işletilmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına 3218 sayılı Serbest Bölgeler Konunun 2. Maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi. Kararda, Menemen Serbest Bölgesi’ni kurup işletmek üzere Menemen Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi’nin (MENSER) 30 yıl süreyle yetkili kılındığı bildirildi.
Meslek odalarının tepkileri sürüyor
Gediz Deltası Sulak Alanı tampon bölge sınırı içinde yer alan bölgeyi serbest bölge ilan eden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açan ŞPO ve ZMO İzmir Şubeleri, burada serbest bölge kurulmasına Menemen Ovası’na zarar vereceği gerekçesiyle tepki gösteriyor. Meslek odaları, serbest bölge kararının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ana kararlarına ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na uygun olmadığına dikkat çekiyor.
Şirket, 21 Mart 2024’te kuruldu
Ekonomim Gazetesi’nde yayımlanan habere göre şirketin kuruluşu 21 Mart 2024 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanarak tescil edildi. 1 milyon TL sermaye ile kurulan MENSER’in tüm hisseleri Muş merkezli Kay-Sa İnşaat Tekstil Gıda Kuyumculuk Temizlik Güvenlik İthalat ve İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne ait. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre MENSER Yönetim Kurulu Ayşegül Önder, Esin Önder Çağlayan ve Sadık Okçu’dan oluştu.
Ne olmuştu?
Menemen Serbest Bölgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak 30 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Maltepe Mahallesi ile İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) arasında kalan 1 milyon 501 bin 130 metrekare büyüklüğündeki parsel ‘Menemen Serbest Bölgesi’ olarak ilan edilmişti. Serbest bölgenin kurulacağı arazi Menemen Belediyesi tarafından 3 defa satışa çıkarılmıştı. İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), genişleme alanı olarak değerlendirdiği alanın satış kararlarını yargıya taşımıştı.
TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri de Gediz Deltası Sulak Alanı tampon bölge sınırı içinde yer alan bölgeyi serbest bölge ilan eden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.
İzmir’in 4’üncü serbest bölgesi olacak Menemen Serbest Bölgesi için Ticaret Bakanlığı kuruluş dosyasını tamamlamış, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dosyayı Cumhurbaşkanlığı’na sevk edeceklerini bildirmişti. Bolat, “Bölgede 200’e yakın yeni fabrika kurulacak. Bunlar tamamen ihracat amaçlı fabrikalar. Ülkemize yabancı şirketler gelecek, yerli şirketlerimiz orada yer alacak. Teknolojiye odaklı ve ülkemize teknoloji ve sermaye girişini de hızlandıracak bu iki proje İzmir’e, Ege’ye ve Türkiye’ye önemli kazanımlar sağlayacak” demişti.
Süreçte, Şehir Plancıları Odası tarafından da alanı serbest bölge ilan eden Cumhurbaşkanlığı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla bir dava daha açılmıştı.
İZBAŞ BAŞKANI SEVİMLİ: BİZE ‘HAYIRLI OLSUN’ DEMEK DÜŞÜYOR
İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) ve Maltepe Mahallesi arasında kalan, ‘Menemen Serbest Bölgesi’ olarak ilan edilen bölgenin satış kararını yargıya taşıyan İZBAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, yeni karar ile ilgili açıklama yaptı. Bir serbest bölgenin yanında başka bir serbest bölge olmasının her zaman eleştirdikleri bir konu olduğunu dile getiren Sevimli, “Ama artık bunu eleştirmemizin bir anlamı yok. Bu saatten sonra iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmek önem taşıyor. Bize ‘Hayırlı olsun’ demek düşüyor” dedi.
Dava süreçlerinin yaklaşık 2 ay önce sona erdiğini belirten Sevimli, “Hem idare mahkemesi hem de üst mahkeme tarafından onandı. Bizim ihaleye itirazımız reddedilmiş oldu. Bizim davamız sonuçlandı. Menemen Serbest Bölgesi ile ilgili herhangi bir sözümüz kalmadı. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edildi ve şu anda da işletilmesi ile ilgili anlaşmanın da imzalandığı görülüyor” dedi.
“BASBAŞ yatırımcı bekliyor, burası da bekleyecek”
Menemen Serbest Bölgesi’nin akıbetini Türkiye ekonomisinin yönünün belirleyeceğini kaydeden İZBAŞ Başkanı Sevimli, 2019 tarihinde kurulan BASBAŞ’ın (Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi) şu anda yatırımcı beklediğine; bölgenin de yatırımcı bekleyeceğine dikkat çekti. Sevimli, “Serbest bölgenin kurulup işletilmesinin etkisinin olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağı belirsizliğini koruyor. Ülkemizin yatırım iklimi ve iştahı, rüzgara göre değişiyor. Ülke ekonomisinin iyiye gitmesi neticesinde yatırımcılar çoğalır ve kısa bir sürede yatırım oluşabilir. Bundan önce kurulan BASBAŞ şu anda yatırımcı bekliyor, burası da yatırımcı bekleyecek. Bir yandan Türkiye’de yatırım yerine de ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.