Böl ve yönet

ABD’li çok da iyi eğitimli olmayan ve zannettikleri kadar zeki olmayan CIA ve uzantısı Mossad yetkilileri ve tabii hala eski rüyalarını gerçekleştirme veya tekrar görme derdinde olan İngilizler ezberlerini kusuyorlar. Rusya’yı böl, Türkiye’nin genişleme potansiyelini Rusya’yı bölerken kullan ama bu arada Türkiye’yi de bölme adımlarını tek tek planla ve at.

Rusya’yı bölme planları ile cihatçıları örgütle ve kullan. İkinci sınıf akademisyen Huntington’un tezini pompala.  Sonunda 11 Eylül 2011 de kendi kafana patlasın. Rusya’yı NATO ile çepeçevre sar, bölmeye çalış. Çin’i nasıl böleceksin? Bak Kamboça artık Çin’in elinde? Tayvan’ı karıştır dur. Aferin sana! 

Nereden mi çıktı bunu yazma dürtüsü bir çiftçi ve hekimin kaleminden? Kimse kusura bakmasın ama küçük çocuk iken Celal Bayar sofrasında büyüdüm. 12 yaşından sonra Mülkiyeye giden benden 8 yaş büyük ağabeyimin bozuk olan gözleri yoruluyor diye, O’na dış politika kitapları okurdum Kuğulu parkta. Tıbbiye tahsilinde Sir Olaf Caroe Sovyet Russian Empire kitabı yanımda idi. Hala okutuyorlar mı bilemem. 

Ukrayna savaşından beri de internet sağ olsun bir lisansüstü derece alacak kadar çok çeşitli hocayı dinleme imkânım oldu. Hem de seçtiğim üniversiteden. Haydin Rusya’yı böldün, Türkiye’yi engelledin, e be evladım Çin’e ne yapacaksın? Hem orayı böl, burayı böle millet de gelip seni bölemez mi sanıyorsun? Cam evlerde oturanlar diğerlerine taş atmasınlar diye size öğretmediler mi yavrucuklar?

Filistin’deki çözümü aylar önce yazdım. İsrail ve ABD ye rağmen iki devletli çözüm. Öyle veya böyle. 193 Birleşmiş milletler ülkesi böyle düşünüyor zaten. Öyle düşünmeyen İsrail ve ABD ye rağmen o çözüm bir zaman olacaktır. Umalım akıllanır Biden. Veya ondan sonra gelecek başkan. Ve ABD yumuşak geçiş yapabilir çok odaklı yeni dünyaya! Pax Amerikan’a umdukları kadar uzun sürmedi.

İç politikada da ilginç gelişmeler var. Ama haberlerden duyduğum kadarını biliyorum. Yorum yazacak bilgi yok. Keşke günde iki kez beşer dakika iç ve dış haberleri derleyen bir mecra olsa. Büyük gereksinim. Uzattıkça uzatılan haberlere tahammülüm yetmiyor. Batıda 5 veya 7 dakikada verilen haber Afrika’da iki saatte veriliyormuş tekrar tekrar tekrar. Biz ikisi arasındayız galiba.  Ağabeyim gibi Mülkiyeli olan Metin Münir bir Türk TV’sinde haber müdürü iken haberleri anlamlı kısaltmıştı. Baktım internetten, öğrendim ki geçen sonbahar O’nu kaybetmişiz. Allah rahmet eylesin. Metin Münir renkli bir kişilik ve iyi bir gazeteci idi. Kıbrıs’ta savaşmıştı. Andrew Finkel ve Emekli Büyükelçi A. Süha Umar ölümü nedeni ile yazı yazmışlar. Uğur Ziyal’i aradım o da duymamıştı. Haber uzunluğu nedeni ile anmasam haberim bile olmayacak.

Almanların dış politika olaylarında bir teknik terimleri vardır ve biyolojiden, böcekler aleminden almışlardır: Staatenbildendes Volk. Yani devlet kuran ulus. Böylesi vardır, böyle olmayanı vardır. Sonra kendilerine bir tarih uydurup isim yakıştırıp, hatta bazen yeni bir alfabe uydurup bir yöreyi kendi ülkeleri olarak ilan ederler. ABD de esasen İngiliz devlet kuran genlerinden faydalanarak ne ise o oldu. İsrail devleti de İngiliz kuruluşu oldu.  Heyecan ile izlemeye devam edeceğiz.