İzmir Çeşme Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge, Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu Toplantısı’na konuk oldu. 41 yıldır turizm sektöründe çalışan Belge, turizm sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. Çeşme’nin turizminin gelişmesi için atılması gereken adımları paylaştı. Belge, 1 ay sonra otelin karşısına 62 odalı Boyalık Palm Oteli’nin açılacağını da duyurdu.
“Turizm Türkiye’de ekonominin jeneratörü” diyen Belge, “Turizm jeneratör gibi çalışır; eğer çalışması başarılabilirse. En son Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘50 milyon turist, 60 miyar dolar gelir’ dedi. Evet bunları yakalayabiliriz. Türkiye’de bu potansiyel var” dedi. Turizm potansiyelinin doğru kullanılması gerektiğini bildiren Belge, “Yabancı turist olmadan, yerli turist olmaz, iç pazar olmaz. Yabancı turiste haziran, eylül, ekim arası stop çekersen; ‘sadece ocak, şubat, mart, nisan gel’ ya da ‘kasım, aralıkta gel’ dersen olmaz. Bu adam zaten memleketinde o dönemi yaşıyor, deniz görmek istiyor” ifadelerini kullandı. Yabancı turisti çekmek için yurtdışı fuarlarının önemini vurgulayan Belge, fuarlara katılımın gerekliliğini şu örnekle açıkladı: “Denize olta atan mı balığı yakalar yoksa bakan mı? Belki olta atan da yakalamaz ama onun bir şansı var. Öbürünün hiç şansı yok. Ya da otobanın ortasında yürürsen sana araba çarpma ihtimali var ama kenarda yürüyeni çarpmaz. Bu mantıkla hareket etmek gerekiyor.”
“Çeşme her keseye uygun”
Çeşme’nin çok pahalı olduğunu dile getirenleri eleştiren Belge, “Son zamanlarda her yerde, herkesin dilinde bir ‘Çeşme çok pahalı’ lafı var. İnsanlar yemek yedikleri restoranın fişini çekip sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Çeşme’de her bütçeye göre otel de restoran da var. Çeşme’de çok kaliteli, pahalı restoranlar da var; uygun fiyata yemek yenilebilecek ÇEŞTUR’un denize bakan seyir kafesinde de var. Yani Çeşme’de her keseye uygun yiyecek, içecek, kalacak yer var. Bodrum’da bir top dondurma 175 TL, Çeşme’de 75 TL. Kimse Bodrum’a pahalı demiyor. Bodrum’daki 175 liralık dondurmayı kimse konuşmuyor ama Çeşme’yi herkes konuşuyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, ‘Adalar daha ucuz oraya gidin’ diyor. Farz edelim ki Adalar bizden çok iyi. Çok ucuz, çok kaliteli, çok iyi. Ki kesinlikle öyle değil. Turistik Otelciler Birliği Üyesinin bunu söylemesini asla doğru bulmuyorum. Böyle yapa yapa kendi kendimizi baltalıyoruz” şeklinde konuştu.
“Sezonu termal uzatır”
Çeşme’de kısa süren turizm sezonunu uzatmak adına yapılması gerekenleri paylaşan Belge, “Çeşme’nin turizm süresini uzatmak için en büyük silah termal. Festivallerle de uzatırsınız. Gastronomi ile de uzatırsınız. Gastronomi zaten biz de var. İstemediğimiz kadar deniz kum güneş var. En iyi plajlar Çeşme’de. Termal konusu çok önemli. Bizim otellerimizde termal var ama çok az sayıda. Turist buna gelmez uzaktan, çünkü o tedavi için de geliyor. Ilıca’da belediyenin yaptığı bir aqua var, temmuzda açılması planlanıyor. Umarım temmuzda açılır fakat inşaatın devam etmesi sebebiyle biraz daha uzayabileceğini düşünüyorum. Bu merkez devreye girerse hem günübirlikçiler hem yurtdışından turist gelir. Proje harika. Umarım bittiğinde hem yurtiçi hem de yurtdışından gelmeler başlayıp oteller dolar. Çeşme’nin 6 ay denizi, kumu, güneşi var, bir de termal eklenmesi şart” sözlerine yer verdi.
“Pandemi bir fırsattı”
Pandemi döneminde Çeşme’de gereken altyapı yatırımların yapılabilmesi için önemli bir fırsat doğduğunu kaydeden Belge, “Pandemi Çeşme’ye çok güzel bir fırsat vermişti. Sokağa hiçbirimiz çıkamadık. Öyle güzel olurdu ki… Yolların altyapıları, öyle iyi yapılabilirdi ki” dedi.
Kış aylarında yoğunluğun olmaması sebebiyle, tüm otelcilerin elini taşın altına koyup otellerini bir ay kapatması ve o süre zarfında da ilçenin eksikliklerinin giderilmesi önerisinde bulunan Belge, “Çeşme’de kışın 50 bin nüfus var, yazın 1 milyon. Kışın az insan geliyor ve gidiyor. Tüm otelciler bir araya gelelim, otellerimizi 1 ay kapatalım. Herkes elini taşın altına koysun. Çeşme’ye girişten itibaren yol çalışmalarına başlansın, biz de yardım edelim. Devlet ve yerel yönetim de el ele versin. Amaç Çeşme, İzmir diyerek” dedi.
“Bu sene 4 milyonu geçecek”
2021 yılından bu yana Çeşme’ye gelen turist verilerini paylaşıp öngörüsünü dile getiren Belge, “2021 yılında Çeşme’de 450 bin geceleme yapılmış. Pandemi sonrasıydı. Bu 2022’de 2 milyon 535’e çıkmış. Geçen sene de 4 milyonlardaydı. Bu sene geçecek. Görünen rakamlar geçeceğini gösteriyor. Maliyetlerin çok fazla yükselmesi sebebiyle sıkıntılı geçecek. Asgari ücret işverene yük; personel de çok zor geçiniyor” sözlerine yer verdi. Kurban Bayramı’nda Çeşme’nin yüzde 95 doluluk oranına ulaşacağını öngördüklerini de sözlerine ekledi.
“İzmir’in tanıtımında eksiklik var”
İzmir’in tanıtımının eksik yapıldığına dikkat çeken Belge, “İzmir gibi başka bir şehir var mı? İstanbul’a gidiyoruz, kaçıyoruz, Ankara’ya gidiyoruz kaçıyoruz. İzmir’de nefes alıyoruz. İzmir farklı bir yer. İzmir’in tanıtımında, dolayısıyla Çeşme’nin tanıtımında eksiklik, yanlışlık var” değerlendirmesini yaptı.