Çekici tınıların yükseldiği kentler

Yaza doğru festivaller, konserler, sahne gösterileri ülkemizin dört bir yanında ses getirmeye başlıyor. 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de yılda bini aşkın festival düzenleniyor. Bunlar arasında ot, enginar, kiraz gibi yerel kültürleri yansıtan festivaller başı çekiyor. Konser, sahne sanatları, sinema gibi sanat festivalleri görece olarak daha az ancak giderek nitelikleri yükselen bir grafik izliyor. 100 kadar da spor festivali var.

Dünyanın diğer yörelerinde olduğu gibi bizde de festivaller yapıldığı yerin çekiciliğini artırıyor. Festivaller sayesinde yerli yabancı gezginler konusuna göre o yöreyi tanımak olanağı buluyor.

İzmir olarak onur duyduğumuz bir festivalimiz var. Bu yıl 37.’si yapılan “Uluslararası İzmir Festivali” Türkiye dışından da ses getiriyor. GÖZLEM gazetemizin son sayısında festivali düzenleyen İzmir Kültür ve Sanat Vakfının(İKSV) Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ile yapılmış güzel bir söyleşi vardı. Bu söyleşiden, yaşamını neredeyse İKSV’ye adamış olduğunu öğrendiğimiz Sarper’in Avrupa Festivaller Birliği (EFA) Başkan Yardımcılığından sonra 70 yıllık Birliğin ilk kadın ONUR ÜYESİ seçildiğini öğrenmek de bizler için sevinç kaynağı oldu.

Bu yıl Türk Macar 100. yıl Dostluk konseriyle 7 Haziran’da başlayan festival, Fazıl Say ve Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrasının 26 Temmuz tarihinde Bergama Asklepion Şifa Merkezindeki tiyatroda verecekleri konserle sona erecek. İzmirlilerin başka bir gururu olan Olten Filarmoni Orkestrasının Faslı Ud ustası Driss El Maloumi ile verdiği konser de özellikle anılmaya değerdi. Okuyucularımız diğer ilginç konserleri İKSV’nin internet sayfasından bulabilir.

Afyon’da caz

Hüseyin Başkadem’in kişisel çabalarıyla oluşturduğu Afyonkarahisar Caz Festivali ilgimi çeken oluşumlardan birisi. Bu yıl 24. yaşını kutluyor.  Tanınmış caz müzisyenlerinin yanı sıra ilçelerdeki okul söyleşileri, okul konserleri ile de dikkat çekiyor. Festival yetkililerine göre, “Klasik ve Caz olarak bugüne kadar yaklaşık 750 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 10 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 24 yılda yaklaşık 900 bin öğrenciye ulaşıldı.”

Pamukkale Filarmoni Derneği

Festival gibi olmasa da klasik müzik alanında güzel gelişmelerin olduğu bir ilimiz de Denizli. Bir avuç sanatsever girişimci Eylül 2021’de hükümetten ya da yerel yönetimden bağımsız Pamukkale Filarmoni Derneğini (PFD) kurdu. Amaçları halkın özellikle de gençlerin klasik müziğe ilgilerini geliştirmek, bu alanda eğitimleri sıklaştırmak, sonunda da “Pamukkale Filarmoni Orkestrası”nı kurmak.

Kuruluşundan bu yana PFD 20’yi aşkın konser ve çeşitli etkinlikler düzenledi. Özellikle Hierapolis antik kentinin tiyatrosunda düzenledikleri konserler büyük ilgi görüyor. Dernek yetkilileri “Denizli’yi sadece termal ve doğa turizmiyle değil müzik ve sanat turizmiyle de dünyaya duyurmak istiyoruz” diyor.

Son olarak geçtiğimiz 26 Mayıs akşamı Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasındaki dostluğun 100. yılı dolayısıyla dünyanın en önemli klasik müzik orkestralarından Hollanda’daki ‘Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’ üyelerinden oluşan ‘Concertgebouw Oda Orkestrası ile ‘Orkestra Akademik Başkent’in seçkin üyeleri Denizli’deki Hierapolis antik kenti tiyatrosunda birlikte konser verdi.

Yağmura karşın binlerce müziksever konseri ilgiyle izledi. Hollandalı müzisyenler de bu konserden, Ankaralı meslektaşlarıyla kurdukları birlikten çok mutlandıklarını ifade ettiler. Kişisel nedenlerle bu muhteşem konseri kaçırdığımdan çok üzgünüm.

Bu konserden sonra 9 Haziran akşamı gerçekleşen genç piyano yeteneğimiz Can Çakmur’un Fransız viyolonselci Alexander Castro Balbiile verdiği konser de büyük ilgi gördü. Denizli’ye sanat esintileri getirmek için özveriyle çabalayan PFD üyelerini ve onlara arka çıkan başta Sevda-Cenap And Müzik Vakfı olmak üzere (Alindair Soğutma, Ecogreen Enerji, Uspar Tekstil, Robotek, ZGK Gökşin Kimya, DOÇEV) gibi tüm destekleyicileri kutlarım. Nicelerine…