Neden Engelliler Bakanlığı?

Değerli okurlarım,

Beni tanıyanlar gayet iyi bilirler ki uzun yıllardır otizm, zihinsel ve bedensel engelliler için çeşitli vakıflar kurarak destek vermeye devam ediyorum. Yakından ilgilendiğim bu konuda, dünyadaki en büyük azınlığın engelliler olduğunu biliyor ve Türkiye nüfusunun yadsınamayacak kadar önemli bir kısmının yarası olduğunu düşünüyorum. (Ülkemizde şu an için yaklaşık 12 milyon engelli birey olduğu hesaplanmaktadır. Önceki yıllarda otizm spektrum bozukluğunun görülme oranının 500’de 1 olduğu kabul edilirken, son verilere göre, otizm spektrum bozukluğunun yaklaşık 36 çocuktan 1’ini etkilediğini düşünülmektedir. 2023 verilerine göre ise yaklaşık 1.387.580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5.550.320 aile ferdi bulunduğu tahmin edilmektedir.)

 

1- Konuyu partiler ve siyaset üstü görüyorum. Bu önemli sayıdaki engelliler ve aileleri için artık gerçek çözümlere ulaşmalıyız. Biz Engelliler için yeni bir vizyon ile “Hayat Boyu Seninleyim” diyerek yola çıktık, çok büyük ve kalıcı bir proje oluşurduk. Ve mecliste bir önerge oluşturulması ve çoğunluğun oyları ile onanması adına tüm partilere hedefimizle ilgili öneri ve bilgilendirme yazılarımızı gönderdik. Bu proje özel gereksinimli bireylerin yaşamını doğumundan itibaren başından sonuna kadar en üst seviyede devam ettirebilmeleri için çok önemlidir. Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını gidermek ve gerekli koşulların sağlanması adına hazırlanmış bir projedir. Projenin 81 il için genellenmesi hedeflenmektedir.

 

-Türkiye’nin mevcut tablosu, başta yöneticiler olmak üzere, hepimize çok ciddi görevler düştüğünü göstermektedir. Engelliler ile ilgili; doğumdan başlayarak yaşamının sonuna kadar bize (devletimize) emanet olduklarının bilincinde olmalıyız. Ve “Devlet kendisine emanet edilen engelliyi takip etmeli, ona sahip çıkmalıdır”. Bu bilinçle bu kapsamlı konu Engelliler Bakanlığının zaruretini açık bir şekilde ortaya koymuştur.

 

-Engelliler Bakanlığını bir başka bakanlığın alt konusu olarak düşünemeyiz. Bu konuyla ilgili kanun, yönetmelikler olmasına rağmen sistemin içinde birçoğu maalesef uygun şekilde çalışmamaktadır. Engelliler bakanlığının politikaları, bugüne kadar yapılanları yeniden gözden geçirerek oluşturulmalı, eksikleri tamamlanmalı ve en önemlisi de uygulamalar takip edilmelidir.

 

-Engellilerin yaşadığı sorunlar için, genel olarak toplumda bazı farkındalıkların oluşması gerekir. Böylece onların hayatını kolaylaştırmak için harekete geçilir. Engelli olmak bir seçim değildir. Bu nedenle herkes bir engelli adayıdır. Engelli olan insanların toplumdan dışlanması söz konusu olduğunda bu durum devlet için de daha büyük maddi, manevi sorunlara neden olmaktadır.

 

– Öncelikle engellilerle ilgili devlet (hükümet) nezdinde kararlar alınırken mutlaka engellilerin görüşü sorulmalıdır. Alınacak her karar öncesi, engellilerle ilgili yerel yönetimler ve STK’lar çağrılıp görüşleri alınmalıdır. Toplum tarafından engelliliğin anlaşılması için kamu spotları yaptırılıp, toplumsal farkındalık yaratılmalıdır. Engellilerin sosyal yaşama katılımı ve görünür olmaları sağlanmalıdır.

 

2- Vakıf olarak nihai hedefimiz olan bakım köyleri için çalışmalarımızı başlattık. Engelli çocuğu olan bir ailenin en büyük endişesi ” ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak”tır. Bizim için de nihai hedef olan engelli bireylerin yalnız kaldıklarında yaşamlarını sevgi dolu ve kaliteli bir ortamda sürdürebilecekleri bir yaşam kurmaları için bir yaşam alanı oluşturmaktır. Bu ihtiyaca karşılık vermek üzere “ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER BAKIM KÖYLERİ” kurmak ve kontrollü bir şekilde devamlılığını sağlamaktır. Vakfımızın en önemli ve son projesi olan “Engelsiz Bakım Köyleri” oluşturmak, sürdürülebilir olmasını sağlamak ve bu proje örneğini 81 il de yaygınlaştırmaktır.

 

-Otizm (YGB), zihinsel ve bedensel engelli bireylerin, birlikte yaşayabilecekleri, kendi aralarında sosyal ilişkiler geliştirip çeşitli etkinlikler ve eğitimlerle birlikte gereksinim duyabilecekleri, sağlık desteklerinin de sunulacağı bir merkez kurulması hedeflenmektedir. Merkezde engelli bireyler için bakımevi hizmeti kapsamında, özel eğitim, rehabilitasyon merkezi, fizik tedavi birimi, günlük ve gecelik bakım hizmeti, iş-meslek atölyeleri ve hobi atölyeleri birimlerinin kurulması planlanmaktadır.

 

-Proje kapsamında, bakıma muhtaç durumdaki özel gereksinimli bireylerin hayatları boyunca onlar için en uygun ortamlarda güvenlik ve bakımları sağlanacaktır.

Engelli bireylerimizin ihtiyaçları ve sorunları pek çok başlık altında toplanıyor. Elbette engelliler ve ailelerinin yaşadığı tüm bu sorunlar adına çözüm önerimi de sunuyorum. Engelliler konusunda tam bir seferberlik başlatılmalı ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki inanılmaz sağlık seferberliği örnek alınmalıdır.

 

-Engelliler Bakanlığı geniş ve milli bir projedir. Yeterli kaynak sağlanmalıdır ve halka mal edilmelidir. Kimseye ağır gelmeyecek eklemeler yapılmalıdır. Aslın da bunun için devletin bir masraf yapmasına gerek yoktur. Bir “ENGELLİLER FONU” yaratılabilir ve buna 1 liralık mucize diyebiliriz. Biz bunu ilgili ayrıntıları bakanlara, genel başkanlara da aktardık. Devamlı bu için uğraşıyoruz. Bu belediyelerin de rol alacağı bir çalışma alanı olmalıdır.

 

-Devletimizin bize emanet olan özel gereksinimli bireylere ve ailelerine layığınca sahip çıkacağına inancımızla, destek bekliyoruz.