Disleksi nedir?

Disleksi, bir tür öğrenme güçlüğüdür. Bu öğrenme güçlüğü, okuma ve dille ilgili işlerde kendini gösterir. Çoğu disleksi vakası çocukken, okumayı öğrenme sürecinde tanı almıştır. Ancak sadece çocukları etkilediği söylenemez. Disleksi, genellikle yaşam boyu süren bir özel öğrenme bozukluğudur. Diğer özel öğrenme bozuklukları ile beraber seyredebilir. Öğrenme bozukluğuyla ilgili sorunların görülme sıklığı yüzde 8-10 arasındadır. 40-50 kişilik bir sınıfta 3-4 çocukta öğrenme bozukluğu sorunlarının olduğu düşünülebilir.

Okul öncesi disleksi belirtileri nelerdir?

Geç konuşmak, duyduklarını anlamada güçlük, yeterli sözcük hazinesini oluşturamamak, sık ve uzun süren telaffuz hataları, olayları sırasıyla anlatamamak, kavramları öğrenememe, karıştırma, sırayla saymada güçlük, günleri ayları sırasıyla öğrenememe, sağını solunu karıştırma, dikkatsizlik, hafıza güçlükleri, şiir, şarkı ezberleyememek, bildiği halde nesne ve kişi adlarını hatırlayamamak, makas, çatal, kaşık kullanamamak, sınırlı ilgi alanı en sık rastlanan okul öncesinde dislektik belirtilerdir.

Okul dönemi disleksi belirtileri nelerdir?

Düzgün çizgi çizememe, çizgi çalışmalarında isteksizlik, yeni öğretilen harfleri öğrenememe, harfleri karıştırma, okumayı zamanında sökememe, okuma hızının artmaması, okumaya karşı isteksizlik, okuma hataları, okurken ve yazarken harf hece atlama, kendi okuduğunu anlamama, yazarak ve konuşarak kendini ifade etmekte güçlük, ileri sınıflarda parmak hesabı yapmak, zamanı planlayamamak, işleri planlayamamak, sağını solunu karıştırmak en sık rastlanan okul döneminde dislektik belirtilerdir.

Her dislektik çocukta sayılan disleksi belirtilerinin tümü görülmeyebilir. Ancak tüm dislektiklerin zekalarından beklenenin altında akademik performans göstermeleri ortak özellikleridir.

Yetişkinlikte disleksi belirtileri nelerdir?

Disleksi ömür boyu süren bir durumdur. Yetişkinlik döneminin nasıl seyredeceği, disleksinin ne zaman fark edildiğiyle ve gerekli tedbirlerin alınıp destek sistemlerinin oluşturulmasıyla ilgilidir. Okuma sorunlarının eskisi kadar olmasa bile doğru ve hızlı okumakta güçlük şeklinde devam etmesi, kendini yazılı ve sözlü ifade etme, uygun dil bilgisi kullanma, topluluk önünde ya da telefonla konuşmakta güçlük, esprileri anlayamama, yüz ifadelerini ve vücut dilini yorumlamakta güçlük, sağını solunu karıştırma, zamanı, günleri karıştırma, matematikle ilgili beceri sorunlarının yaşanması, iş ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesi yetişkinlikteki disleksi belirtileridir.

Disleksi tanısı nasıl konur?

Disleksi özel öğrenme güçlüğü tanısını çocuk psikiyatrisi uzmanı koyar. Tanı aşamasında öğrenme sorunlarına yol açan diğer hastalık ve durumların ayırıcı tanısını yapar. Disleksiye eşlik eden tanıları saptar. Tanı konması sırasında rehberlik araştırma merkezine başvurup eğitsel değerlendirme ve tanılamanın yapılması sağlanmalıdır. Aile eğitsel değerlendirme sonucuna göre verilen karara uygun olarak alınması gereken tedbirleri öğretmenleri ile birlikte planlanmalıdır. Aile bu konuda bilgi edinmeli kendileriyle benzer sorunları yaşayan ailelere ve uzman kişilere görüşme yapmalı ve çocuklarının yasal haklarını öğrenmelidirler.

Dislekside özel eğitim uygulamaları nelerdir?

Disleksi de karşılaşılan sorunlarının giderilmesi, okuma-yazma ve matematik becerilerinin gelişmesi, sonuçta öğrencinin akademik ve psiko-sosyal gelişimi için özel eğitim temel yaklaşımdır.

RAM tarafından ‘özel eğitim hizmeti’ kararı alındığında öğrenci için ücretini devletin karşıladığı özel eğitim süreci başlayabilir. Özel eğitim hizmeti, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden alınır. Bu merkezlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nca oluşturulan ‘özel öğrenme güçlüğü’ programı çerçevesinde uygulanır.

Konak Engelsiz Yaşam Köyü olarak, Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini alarak yakın süreçte aktif hale getireceğimiz disleksi birimi için aile-öğrenci görüşmelerimiz ve değerlendirmelerimiz başlamıştır. Uzman eğitim kadromuzla daha çok aile-öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Detaylı bilgiyi okulumuzun web sitesinde bulunan iletişim numaralarından bizleri arayarak ulaşabilirsiniz.