İTB Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde gerçekleşti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Kudal Timurhan ile Kredi Garanti Fonu (KGF) Batı Anadolu Bölge Müdürü Yusuf Buğra Yüksek de katıldı.
Toplantıda konuşan Işınsu Kestelli, ihracatın 2024 yılının ilk yarısında yüzde 2 artarak 125,4 milyar dolara yükseldiğini ancak kilogram başına ihracat değerinin yüzde 11,3 düşüşle 1,57 dolardan 1,42 dolara gerilediği bilgisini verdi. Kestelli, “26 sektörden 10’unda kilogram başına değer düşerken 2’sinde aynı kaldı. Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,1 değer kaybı ile ilk sırada yer aldı. Tarım ürünlerinde kilogram başına ihracat değeri yüzde 6,4 düşüşle 1,30 dolar olurken, sanayi ürünlerinde kilogram başı değer 1,74 dolar olarak gerçekleşti” diye konuştu. “Eğer gelişmiş ülkeler arasındaki yerimizi almak istiyorsak yükte hafif pahada ağır üretim alanında mesafe kat etmeyi başarmalıyız.” diyen Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin ve Polonya’nın kilogram başına ihracat geliri bizim iki katımıza ulaşmışsa durup düşünmekten daha fazlasını yapmak zorundayız. Bu bizim için olmazsa olmaz bir konu. Çünkü, Türkiye olarak Çin, Hindistan, Vietnam, Mısır ve benzer daha birçok ülke ile ucuz işgücüne dayalı fiyat rekabeti yapma şansımız artık mümkün değil. Toplumun tüm kesimlerinin refah içinde yaşadığı, kişi başına düşen gelir seviyesinin 30-40 bin doların üzerine çıktığı bir ekonomik yapıyı tesis etmek hepimizin önceliği olmalıdır. Ancak bu şekilde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkabiliriz.”
“İklim krizi etkilerinin azaltılması hayati önemde”
Tarım ve gıda üretimi için önemli riskler barındıran küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen arttığını belirten Kestelli, “Tarımsal üretimin yüksek sıcaklıklardan olumsuz etkilendiğini gözlemliyoruz. Bölgemizin kıymetli ürünlerinin hasat dönemine yaklaştığımız bu zamanlarda sıcaklıkların tarla ve bahçelerde 50 derecelere ulaşması ürünler de farklı etkilere yol açıyor.
Bazı ürünlerde önceki yıllara göre erkencilik, bazılarında meyvelerin erken olgunlaşmasından kaynaklı zararlı etkilerinin artması, bazılarında ise susuzluk kaynaklı verim kayıpları meydana geldiğini görüyoruz. Kısacası yaşadığımız bu iklim krizinin beraberinde getirdiği rekor sıcaklar, üretimden-tüketime, depolamadan-tedariğe kadar birçok aşamada sektörü olumsuz etkilemektedir. Bu etkilerin azaltılması ve yönetilmesi, tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve gıda güvenliğinin korunması için hayati önem taşımakta” ifadelerini kullandı.
“ADİM ağına dahil olduk”
Kestelli, çok yakın zamanda girişimci kabulüne başlayarak faaliyete geçecek olan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) öncülüğünde aralarında İTB’nin de yer aldığı sekiz ortak kurum tarafından yapılan başvuru sonucunda “AgrInnovate European DigitalInnovation Hubs (EDIH)” isimli proje ile, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) ağına dahil olmaya hak kazandıklarını duyurdu. ADİM ve AgrInnovate EDIH projesi hakkında konuşan Kestelli, “Kâr amacı gütmeyen ADİM’ler; yatırım öncesi test, eğitim ve beceri geliştirme, yatırım bulma desteği, ağ oluşturma ve inovasyon ekosistemlerine erişim gibi hizmetler sunuyor, aynı zamanda Avrupa ADİM ağına da birer erişim noktası olma görevini üstleniyor. AgrInnovate EDIH projesi, Türkiye’de tarımda dijitalleşme sürecini destekleyerek, tarım ve gıda sektörlerinin dijital dönüşümle modernize edilmesine katkı sağlamayı ve bu geçiş için ekosistem bileşenlerinin dijitalleşmesini hızlandırmayı hedeflemektedir. Yüzde 50’si Avrupa Birliği hibesi olmak üzere toplam 2 milyon Euro bütçeli projemiz ülkemizden seçilen beş projeden birisi oldu” bilgisini verdi.