Uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olan yeni vergi yasası, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP’nin oyçokluğuyla “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yasalaştı. Yeni paketle, Türkiye’deki sekiz ayrı vergi kaleminde artışlar öngörüldü. Bunun yanı sıra çok uluslu şirketler için “küresel asgari kurumlar vergisi” ile diğer şirketler için “asgari kurumlar vergisi” başlıkları altında iki yeni vergilendirme kalemi de tanımlandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi paketini “Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınması” hedefiyle savunmuştu. Yeni yasa da “Vergide yük kimin omuzlarında” tartışmalarını bitirmedi. Kamuoyunda paylaşılan görüşlerden biri, çalışan kesimin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi yönündeydi. Yıllık maaş gelirleriyle ilgili ücretli çalışanlara ilişkin vergi dilimini yeniden düzenleyen herhangi bir hüküm bulunmaması nedeniyle paketle ilgili “adil vergi” tartışmalarını da bitirmedi.
TBMM’deki görüşmelerde ve yazılı muhalefet şerhleriyle CHP, DEM Parti, İYİ Parti, Saadet-Gelecek Partisi grupları söz konusu yasal düzenleme kapsamında herhangi bir şekilde kamuoyu beklentisini karşılayacak vergi adaleti için adım atılmadığı görüşünde birleşti. Muhalefet, özellikle sendikaların talep ettiği şekliyle işçi ücretlerinden doğrudan kesinti yapılan gelir vergisiyle, günlük hayatta alışverişte, cep telefonu kullanımında alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi kalemlerinde de değişiklikler yapılmadığını işaret etti. Uzmanlar, halkın günlük yaşamlarında ödediği dolaylı vergilerin vergi adaletsizliğine neden olduğu görüşünde.
CHP, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı aldığı düzenlemelere de yeniden yer verilmesi nedeniyle vergi paketine “Anayasa’ya aykırılık” yönünden itiraz edileceğini de duyurdu. CHP yazılı şerhinde, Türkiye’de vergi gelirlerinden 65’inin halktan tahsil edilmekte olan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden sağlandığını belirterek, servet üzerinden ise beyanname yöntemiyle yüzde 13 civarında vergi toplanmaya çalışıldığını ve bunun yetersiz olduğunu açıkladı.
Şimşek: “Vatandaşlarımıza yük getirmiyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise yeni yasaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Vergilemede adaleti ve etkinliği arttırmayı, kayıtdışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor. Amacımız çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, ayrıca, “Kayıtdışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor. Gelir beyan etmediği halde yüksek harcaması olan mükelleflere yönelik denetimleri yoğunlaştırıyoruz. Vergide adaleti arttırmaya yönelik uygulamalarımız devam edecek” mesajıyla birlikte lüks araç sahiplerine yönelik vergi incelemesi başlatıldığını açıkladı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Mehmet Şimşek, “Aralarında Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus ve Maserati’nin de bulunduğu 7 bin 885 aracın tespit edildiği ve 500 araç sahibinin vergi incelemesine sevk edildiği” bilgisini doğruladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurtiçi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir. Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir” denildi.