Çeşme ve Bodrum’dan turizm görüntüleri

Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, turizm sektörünün 2024 yılı ilk altı ayına ilişkin sonuçları düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Bu senenin rekorlar yılı olacağını kaydetti.

1) 2024 yılı sonunda 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelire ulaşılacağını ifade etti.

2) Turist sayısında ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 13,91 artış olduğunu söyledi.

3) Gelen yabancı turist sayısında da geçen yıla göre yüzde 10,3 artış olduğunu kaydetti.

4) İlk altı ayda gelen turistin yüzde 12,2’si Ruslar oldu.

5) Yine altı ayda gelen turist sayısının 26 milyon 137 bin ve gelirin de 23,7 milyar dolar olduğunu belirtti.

Bunlar istatistiki rakamlar. Tabiî ki belli çalışmaların sonucunda ulaşılmış veriler. Ancak sektör kuruluşu olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Bakanlık arasında tam bir koordinasyonla olmadığı kanaatindeyim. İki güzide kuruluş arasında tam bir koordinasyonun olması sektör için daha iyi ve faydalı sonuçlar doğurur.

Ben bu yıl turizmin güzide merkezlerinden Çeşme ve Bodrum’da epey vakit geçirdim. Bazı tespitlerim oldu. Her iki ilçede de turist sayısında ciddi düşüş var. Birkaç otel dışında çoğu yer istenilen doluluk oranına ulaşamadı. Personel ve diğer maliyet artışlarına rağmen fiyatlar uygun. Uygun fiyata rağmen istenilen doluluk oranına ulaşılamaması bir sorun olduğunu gösteriyor.

2024 sezonunda bir de “pahalı” propagandası yapılıyor. Daha ucuz olduğu için Yunan adalarında tatil yapan yerli turist sayısı yüzde 80 artmış. Şu ana kadar tatil için adalara giden yerli turist sayısı 70 bini bulmuş durumda. Adalara gidenler nedeniyle yerli küçük oteller yüzde 30 ile yüzde 40 doluluk oranıyla çalışmak durumunda kaldı. Bu olumsuz tablo üzerinde ciddi çalışma yapmak gerekiyor. Aksi durumda çok sayıda küçük otel zor durumda kalır.

Sonuç olarak ülke turizmi gelişiyor. Yabancı turist sayısında artış var. Yerli turist ise sıkıntıdadır. Maliyetler ve personel işletmeleri zor durumda bırakmıştır. Ancak serbest piyasada yeme içme ve kafeler ile eğlence yerlerindeki fiyatlardan çok şikayetler geliyor. Bu şikayetler sektöre zarar veriyor.

Ortadoğu’da yaşanan gerilim geleceğe dair endişeleri artırıyor. Bakanlık ve sektör kuruluşu olan TÜRSAB, Ortadoğu’da yaşanan gerilimden ülke turizminin zarar görmemesi ve önümüzdeki yılın kayıp olmaması için gereken adımları bugünden atmalıdır.

Sonuç, şu andaki 2024 yılı turizm tablomuz olumlu görülmektedir. Ancak gerçek sorun ve sürprizler 2024 Eylül sonunda görülebilecektir. Çünkü Ortadoğu haritasındaki ekonomik ve siyasi olaylar, gelişmeler değişimleri ve tehlikeleri artırabilir. Dikkatle takip gerekir.