Türkiye elektrikli otomobilde yükseliyor

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’ye yatırım karından sonra yine bir Çinli marka olan Chery’nin de bu yönde adımlar atması konuşulurken, son 1 yılda Türkiye’deki elektrikli araç kullanımı büyük oranda arttı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (EPDK), Haziran ayına ilişkin “Şarj Hizmetleri Piyasası Aylık İstatistikleri” raporunu değerlendiren Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, “1 yılda elektrikli araç sayısı yüzde 350, şarj noktası ile yüzde 240 arttı. Gelen üretim yatırımlarına baktığımızda Türkiye elektrikli otomobil üretim ve kullanımında önemli bir ülke olma yolunda ilerliyor” dedi.

EGOD Başkanı Torun, aynı raporda Türkiye’de toplam şarj noktası sayısı bir yılda yüzde 240 artarak Haziran sonunda 20 bin 65 adede ulaştığını belirterek, “Buna göre geçen yılın Haziran ayında 27 bin 476 olan elektrikli araç sayısı, 123 bin 977 adede yükseldi. Bu da yüzde 350’ye tekabül ediyor” dedi.

“Avrupa’nın en önemli üretim ülkesi olabiliriz”

BYD’nin yatırım kararı ve yatırım yapan markalara gelen vergi indiriminin büyük bir fırsat yarattığını vurgulayan EGOD Başkanı Torun, “Elektrikli araçlara gelen vergiler, yatırım yapan firmaları kapsamayınca elektrikli araç üreticilerinin gözü Türkiye’ye çevrildi. BYD’den sonra Chery markası da Türkiye’de yatırımı konuşuyor. Bu süreç devam ederse hem yollarımızdaki elektrikli araç sayısı hem de üretim anlamında Türkiye elektrikli araç üretimi ve kullanımında Avrupa’nın en önemli ülkelerinin başında gelecek gibi görünüyor” diye konuştu.

 

“Ege’ye özel teşvik verilmeli”

İzmir ve Ege Bölgesi’nin gelişmiş köklü otomotiv tecrübesi ile dünyanın her noktasına ürettiklerini ihracat eden otomotiv tesislerine sahip olduğuna işaret eden Torun, ayrıca nitelikli, eğitimli ve genç nüfusu ile de otomotiv yatırımları için çok cazip bir konumda olduğunu söyledi. Bu nedenle Hükümetin bölgemize özel teşvik programları hazırlaması gerektiğinin altını çizen Torun, bu sayede daha fazla otomotiv firmasının bölgede yatırım yapabileceğine dikkat çekti.

Torun: “Son kullanıcı özendirilmeli”

Elektrikli araç kullanımı noktasında son kullanıcıya yönelik vergilerin düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizen Torun, “Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlara göre fiyat anlamında ulaşılabilir olsa da başta MTV olmak üzere yüksek vergileri bulunuyor. Elektrikli araç kullanımının özendirilmesi için bu vergilerin son kullanıcı için düşürülmesi şart. Üstelik TOGG ile bu alanda üretici bir ülkeyiz, bu vergilerin vatandaşın elektrikli araçlara ulaşabilmesi için uygun seviyelere indirilmesi gerekiyor” diye konuştu.