İyileştirmeler ve kalıcı çözümlerle başarabiliriz

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlara birçok önceliği, diğer ülkelerden önce sağlayan Türkiye, tersine bir evrim süreci yaşıyor. Bu süreçte en çok yaralananlar arasında iş hayatındaki kadınlar yer alıyor.

Kadınlar iş yaşamında birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyor. Cinsiyet eşitsizliği, maaş dengesizliği, cam tavanlar, cinsiyet temelli ayrımcılık ve taciz, iş-yaşam dengesi sorunları arasında iş yaşamına tutunmaya çalışıyor. Bu sorunlar, kadınların profesyonel olarak ilerlemelerini zorlaştırıyor ve iş yerinde güvenli ve destekleyici bir ortam yaratılmasını engelliyor. İş kadınları dernekleri farkındalık ve savunuculuk görevleri ile bu tabloyu tersine çevirmek için çalışmalarını sürdürüyor. İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) de bu noktada çaba harcayan derneklerden biri. İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten “Belli adımlarda iyileştirmeler ve kalıcı çözümler yürütürsek başarılı olabileceğimiz kanısındayım” diyor.

Özden Erten, iş hayatında kadın olmayı anlattı, olması gerekeni söyledi ve kadınların iş yaşamında görünürlüğünün artması için hayata geçirdikleri ve ajandalarına kaydettikleri projeleri paylaştı. Kadınların, iş hayatında birçok zorluklarla karşılaştığını belirten Erten, “En belirgin sorunlar arasında cinsiyet eşitsizliği, maaş dengesizliği, kariyer gelişiminde engeller popüler tabiyle cam tavan sendromu, cinsiyet temelli ayrımcılık ve taciz, iş-yaşam dengesi sorunları ve eğitim fırsatlarına erişim zorlukları yer almaktadır. Bu sorunlar, kadınların profesyonel olarak ilerlemelerini zorlaştırmakta ve iş yerinde güvenli ve destekleyici bir ortam yaratılmasını engelliyor” ifadelerini kullandı. Erten, kadınların iş dünyasında daha görünür olması için atılması gereken adımları sıraladı, ‘iyileştirme ve kalıcı çözüm’ vurgusu yaptı. Erten, “Belli adımlarda iyileştirmeler ve kalıcı çözümler yürütürsek başarılı olabileceğimiz kanısındayım” dedi. Erten ayrıca, kadın liderleri teşvik etmenin çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Eğitim ve kariyer gelişimi desteklenmeli”

Kadınların eğitim ve kariyer gelişimini desteklemenin öncelik olması gerektiğinin altını çizen Erten, “Kadınların eğitim ve kariyer gelişim fırsatlarına erişimini artırmak için burslar, mentorluk programları ve liderlik eğitimleri sağlanmalıdır. Biz bu anlamda İZİKAD dernek çatımız altında gelecek vadeden genç kız öğrencilerimize eğitim bursu desteği sağlamaktayız” dedi.

“Eşit maaş politikaları uygulanmalı”

İş yerlerinde eşit işe eşit maaş politikalarının benimsenmesi ve uygulanması gerektiğine vurgu yapan Erten, şöyle konuştu:  “Günümüz koşullarında aynı sorumlulukların paylaşıldığı zamanımızda eşit iş eşit maaş uygulaması kadının iş hayatına devam edebilmesi kapsamında oldukça önemli bir konu, motive olmayan yaptığı işin karşılığını bulamayan ve haksızlığı bu aşamada kabullenilmiş çaresizlik kadınların özel ve iş yaşamında beraberinde mutsuzluğu ve ister istemez bağımlı olma sonucunu meydana getirmektedir. İzlanda ve İngiltere ile birçok ülkede daha uzun yıllardır bu yasal bir zorunluluk ancak diğer ülkelerin aksine, İzlanda bu noktada sorumluluğu işverene yükleyen bir adım attı. 350 bin nüfuslu ülke, uzun süredir genel anlamda cinsiyet eşitliği sıralamasında dünyanın en iyisi. Cinsiyetler arası ücret farklılıkları, neredeyse tüm dünyada yaygındır. 2014 yılında Avrupa Birliği genelinde ve diğer 35 ülkede, tam zamanlı çalışan erkekler, kadınlara kıyasla ortalama yüzde 13,8 daha yüksek saatlik ücret alıyordu. Bu fark Romanya’da yüzde 1,5 ile en düşük seviyedeyken, Güney Kore’de yüzde 34,6 ile en yüksek seviyedeydi. Bu konuda diğer ülkelerden ilham alabiliriz, Örneğin; Fransa’da büyük şirketler, cinsiyetler arası maaş farklarını, beş göstergeye göre açıklamak zorunda; en çok ücret alan 10 çalışan, terfiler, ücret artışları, ve ücret artışlarının cinsiyet oranına yansıması konusunda değerlendiriliyor. Bu göstergeler paralelinde 100 maksimum puan üzerinden puanlama yapılıyor. Üç yıllık raporlama sonucu 75 puandan az skor yapan şirketlere, maaş ödemelerinin toplamının yüzde 1’i oranında para cezası veriliyor.”

Erten, kadınların iş-yaşam dengesini sağlamalarına yardımcı olacak esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkanları sunulması gerektiğini de söyledi.

 

“Taciz ve ayrımcılık karşıtı politikalar üretilmeli”

Taciz ve ayrımcılık karşıtı politikaların üretilmesi gerektiğini de kaydeden Erten, “İhtiyaçlar hiyerarşisinin ikinci en önemli maddesi hepimizin bildiği üzere güvenlik ve şunu da biliyoruz ki beyin baskı altında ve tehlike sezdiği anlarda yaratıcı, ilham veren, buluşlar yapabilen o kısmını çalıştıramıyor hatta negatif yönde etkileniyor dolayısıyla iş hayatındaki kadınların bu korku ile karşı karşıya gelme olasılıklarının egale edilmesi gerekli. İş yerlerinde cinsiyet temelli ayrımcılık ve tacizi önlemek için etkin politikalar oluşturulmalı ve bu politikalar sıkı bir şekilde uygulanmasında kararlı olunması gelişme kat edebilmek için oldukça önemli. Toplumsal bilinçlendirme ve gerçek farkındalık oluşturmak ve bunu kalıcı kurallarla korumak toplumda kadınların iş hayatındaki rolünün gelişmesi için önemli adımlardan biri” dedi.

 

“İş kadınları dernekleri farkındalık yaratıyor”

İş kadınları dernekleri, kadınların iş dünyasında daha güçlü ve etkili olmalarını sağlamak için ağ kurma, eğitim ve gelişim programları düzenleme, destek ve danışmanlık sağlama, farkındalık ve savunuculuk yapma gibi görevler üstlendiklerini aktaran Erten, Biz de İZİKAD olarak önemli dernekler ve federasyonların çatısı altında da sürekli vurguladığımız toplum için geleceğe yatırım anlamına gelen ve artık globalleşen dünyada bir zorunluluk haline gelmiş olan dijitalleşme kavramının iş hayatına katma değer sağlamasına yönelik olarak ;dijital becerilerin artırılması, finansal erişimin kolaylaştırılması, yenilikçi iş fikirlerinin desteklenmesi, kapsayıcılık ve çeşitliliğin teşvik edilmesi, küresel ağların geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma projelerinin oluşturulması, yapay zeka ve veri analitiği eğitimlerinin sunulması ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi gibi projeler üzerinde çalışmalar yürütmekteyiz. Kadınların iş dünyasında daha güçlü, etkili ve eşit bir konumda olmaları sağlamak topluma ve kadınlarımıza bu vizyonda gelişimlerine destek sağlayarak gelişirken geliştirmeyi başarmak, devletin önemli kurumları ile omuz omuza iş birlikleri ile köprü görevini başarıyla yerine getirmek bize göre iş kadınları derneklerini önemli kılan noktalardan” şeklinde konuştu.

 

İZİKAD PROJELERİNE DEVAM EDİYOR

İZİKAD’ın ajandasında yer alan projelere dair bilgi veren Erten, “2024 yılı takvimi için, Avrupa Birliği iş birliğinde yürütülen projelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca, UN Global Compact ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak Türkiye’de bu inisiyatiflerin uygulama alanlarını genişletmek üzere özel sektörle ve henüz imzacı olmayan derneklerle iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, ilerleme raporlarını hazırlayarak 2025 stratejik planlarımızı belirlemek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Sürdürülebilirlik kapsamında, tarımın geliştirilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması konularında faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız. Bu alanlarda çalışmalarımız Sürdürülebilirlik komisyonumuzun katkıları ile hızla devam ediyor. Geleceğin iş kadınlarını destekleme projemiz, yıllardır süregelen başarısını sürdürmekte ve mezunlarını vermeye devam etmektedir. Genç İZİKAD projelerimiz ile dernek içinden ve dışından mentorlar atayarak gençlerimizin gelişimine destek oluyoruz. Bu projeleri, gençlerin girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi, katma değerli ekonomik katkılar sağlaması, yeni iş kolları oluşturması ve gelecek nesillere ilham kaynağı olması açısından son derece değerli buluyoruz” diye konuştu.