Tugay’dan yangın raporu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 14 Ağustos tarihinde Karşıyaka Yamanlar’da başlayan ve 4 gün boyunca 27 ilçede çıkan 249 yangın hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Milli Egemenlik Evinde basın mensupları ile bir araya gelen Tugay, önemli açıklamalarda bulundu.

Sözlerine yangınlara ilişkin sosyal medyada yaşanan spekülasyonlar nedeniyle halkı bilgilendirmek istediğini dile getirerek başlayan Tugay, yangının 14 Ağustos Perşembe saat 21.00’de başladığını ve rüzgarın kuvveti ve yönünün sürekli değişmesi nedeniyle yangının büyüdüğünü söyledi.

Ormanlık alanlarda Orman Genel Müdürlüğünün, yerleşim yerlerinde ise yerel yönetimlerin yangına müdahale ettiğine dikkat çeken Tugay “Uydu görüntüleri ile yaptığımız hesaplamalarda Yamanlar yangınında 2966 hektar alan yandı toplamda ise 4300 hektar alanın yandı. Yanan yerler arasında orman, mera, zeytinlik ve makilik alanlar var” dedi.

1577 personel müdahale etti

Yangınlar boyunca itfaiyenin müdahalesi hakkında bilgiler veren Tugay şöyle konuştu; “Yangınlar birçok alanda yaşanırken itfaiyemiz çok zorlu bir mücadele yürüttü. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yangınlara 1577 personel ile müdahale ettik. 730’u itfaiye personeli 324 yangın söndürme aracı ile tüm araçlarımızla yangınlara müdahale ettik. 10 ilden 41 araçla destek geldi. Bize araç gönderen tüm belediyelerimize yürekten teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü bizim itfaiye görevlilerimiz hak ediyor. 8 itfaiye erimiz yangın söndürme çalışmalarında yaralandı. Kol kemiği kırılan arkadaşımız kırık koluyla yangına müdahale etmeye devam etti. Bazı işyerleri, konutların yanmış olmasına rağmen yanmaktan kurtardıkları alanların çok olduğunu söylemek isterim. Arkadaşlarımız fedakarca mücadele ile bu yangınları önledi.”

Yangınlar neden çıkıyor ve devam edecek mi sorusunu cevaplayan Tugay “Yangınların yüzde 95’inin insan eliyle çıktığı bilinir. Biz de diğer ülkelerden farklı olarak elektrik sistemi problemi var. Bu konuda gerekli önlemler alınmalı. Menderes’te çıkan yangının kopan elektrik telinden çıkan kıvılcımlardan olduğunu valilik açıkladı. Urla’da çıkan yangında bölgedeki elektrik hatlarından çıktığına yüzde 100 eminiz. Vatandaşlar buna şahittir. İlknur Sitesi diye bir site varsa bunu İzmir İtfaiyesine borçludur. Piknik ve anız yakma da, yangınlara çokça neden oluyor” dedi.

Yurttaşları uyardı

Yurttaşları yangınlar konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyaran Tugay, iklim krizi etkileri nedeniyle aşırı kuraklık yaşandığını bunun da yangınları büyüttüğünü, yurttaşların yaşam şekillerini buna göre değiştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Açıklamalarında iktidarı da eleştiren Tugay, yangınların daha çok ormanlık alanlarda çıktığını, ormana komşu yerleşim yerleri ve tesislerin risk altında olduğunu ve yerel yönetimler olarak bu daha fazla kaynağa sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi. Tugay şöyle konuştu; “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde afetler yerel yönetimlerle yönetiliyor. Kaynaklarımızı güçlendirmeye ihtiyacımız var. Yerel yönetimlere verilen gerekli ekipman ve insan kaynağını alamıyoruz. Bu halkımızın sorması gereken devletin cevabını vermesi gereken sorular. Yerel yönetimlere verilmesi gereken kaynakları sorgulamamız gerekirken merkezi yönetim, ‘karışmayın, biz halledeceğiz’ diyor. Ama bu yangınlarda görüldüğü üzere merkezi yönetim afetleri yönetemiyor. İşbirliği ve koordinasyondan kaçınıyor. Afetler merkezi hükümet yerel yönetim koordinasyonuyla az zararla atlatabiliriz. Bunlar kader değil. Bu işler Ankara’dan talimatla yönetilemez” diye konuştu.

İtfaiye erleri alınacak

2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığına 120 itfaiye eri almak için başvurulduğunu ancak bir buçuk yıl sonra 50 itfaiye eri alımı yapılabildiğini belirten Tugay “19 Ağustos günü, yangınlardan sonra 300 yeni itfaiye eri için izin istedik. Cevabını bekliyoruz. 800 civarında eksiğimiz var” dedi.

Yangınlarda evleri ve işyerleri zarar gören insanlara 50 bin lira yardımda bulunacaklarını söyleyen Tugay, yangınlarda acil ihtiyaçlar için de hızlıca çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Yanan bölgelerde tarım, hayvancılık ve bahçecilikle uğraşan yurttaşların ile zararının karşılanacağına dikkat çeken Tugay yardımlara ilişkin şunları aktardı; “Bazı vatandaşlarımızın kaybettikleri hayvan ve ağılları için yardımlarda bulunacağız. Su depoları yanan vatandaşlarımıza da yardımcı olmak için çalışıyoruz. Bahçesi, bostanı olan vatandaşlarımıza su depoları dağıttık. Arıları kaybeden vatandaşlarımıza kovan yardımı yapacağız ve bal ormanları inşa edeceğiz.”

Yanan alanlar ne olacak?

Yanan ormanlık alanlar için neler yapacakları hakkında da bilgi veren Tugay, kısmen yanan ağaçların tek tek incelendiğini ve bunları yeniden canlandırmak için çalışmalar yapacaklarını söyleyerek “2019 yılında yangın çıkan alanlarda ormanın kendini yenileneceği söylendi. Ancak bugün buralar tamamen kurudu sadece küçük makiler oluştu. Kaybettiğimiz ormanlar yerine gelmiyor. Kurtarabildiğimiz ağaçları kurtarmak benim için önemli bir çalışma. Orman Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve biyologlarla konuştum, onlar da dünyadaki bilim insanları ile görüşüyor. Bu yangından sonra ne kadar ağacı kurtarabildiğimize bakacağız. Ormanlar yandıktan sonra yanan alanları ağaçlandırmak cevabı verilmesi gereken çok zor bir soru. Bu şartlarda ormanlar kendini yenileyemiyor. Aylardır yağış yok ve her yıl sıcaklık rekoru kırılıyor. Toprak canlılık özelliğini kaybediyor. Ormanları yenilemek için yepyeni bir mantığa ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Belediyenin yetkisi olan alanlarla ilgili planlama yapacağız. Orman vakıflarıyla özel projeler yapacağız. İnsanların giremediği, çok sık bir biçimde planlanmış yoğun ağaçlıklı orman korulukları olacak. Dolayısıyla vicdanımızı rahatlatmak için fidan dikme kampanyası yapmayı mantıklı bulmuyorum. Orman kendi kendine bu iklim şartlarında çoğalmıyor” dedi.

Uçak alımı hakkında da konuşan Tugay, mevzuat gereği belediyenin uçak alamadığına dikkat çekerek şöyle konuştu;  “Yangınlarda havadan müdahalenin yetersiz olduğu gözlemlendi. İtfaiyenin karadan müdahale etmesi bakanlığın iznine tabii. Bazı noktalara girmemize izin verilmedi. Karada bile durum böyleyken havada belediyeye uçak uçurması için izin verilmesi zor bir durum. Afetlere müdahalelerin AFAT gibi kurumlarla değil orada her gün çalışan yerel yönetimlere yetki verilmesini savunuyoruz. Genel başkanımızın dediği gibi biz bu sorumluluğu almaya hazırız.”