30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Şanlı, faaliyet raporu sunumu yaparak gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Ardından Ağaç ve Ağaç Ürünleri Sanayi Meslek Komite Üyesi Hüseyin Uğur ve Teçhizat Sanayi Meclis Komite Başkanı Davut Yanık sektör gelişmelerini aktardı.
Toplantıda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde Sanayi Odası Başkanları ile gerçekleştirilen buluşmaya ilişkin detayları aktardı.
Akdaş, uygulanan makroekonomik programı desteklediklerini belirterek enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umduklarına dikkat çekerek “Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz. Üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız. Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. İstihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Şirketlerimizi bu süreçte yıpratmamalıyız. Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülmektedir. Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermektedirler” dedi.
Akdaş öte yandan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Irak vatandaşlarına uygulanacak vize serbestisini eleştirerek Türkiye şartlarının buna uygun olmadığının altını çizdi.
Enflasyon rakamlarına da değinen Akdaş, şöyle konuştu; “Yüksek enflasyon ve durgunluğun bir arada yaşandığı bir ortama hızla girdiğimizin riskini, ne yazık ki, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri de, uzmanlar da teyit ediyor. Dünya Bankası, ‘küresel çapta enflasyonla mücadelede önemli başarı kazanıldı’ dedi ve bakın rakamlar da bu açıklamayı nasıl destekliyor. Küresel enflasyon: 2022 yılında %8 iken, 2024 Temmuzda: %2,9’a geriledi. Tabloda en yüksek enflasyona sahip 10 ülke yer alıyor. Listenin tamamında ülkelerin enflasyonunda çok büyük oranda gerileme kaydedilmiş. Türkiye’de de gerileme var ama nasıl? 2022 yılında %80 olan enflasyon 2024 Temmuz ayında %62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi %38. Beklentiler %42’ler seviyesinde. Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde %3,2’dir. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor. Böylesi bir ortamda yatırım motivasyonu tamamen sıfırlanacaktır.”
Açıklamalarında Resmi Gazetede yayınlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesine değinen Akdaş, mesleki eğitim alanında atılan her adımı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini dile getirerek “Ancak, zaman ve kaynağın en etkin kullanılması gereken bir dönemden geçtiğimizin, somut hedefe ulaştıracak adımların atılması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. 3. ve 4. sınıfta birer dönemi pratik olacak şekilde, toplamda 1 yıl çalışarak, öğrencilerin iş hayatına uyumunun sağlanması ve bunun, TOBB ETÜ örneğinde olduğu gibi tüm üniversitelerde ve meslek liselerinde uygulanması gerekir” dedi.
Yükseköğrenim Kurumu Sınavı (YKS) hakkında konuşan Akdaş, öğrencilerin matematik ve fen bilimlerindeki başarısızlığına dikkat çekerek “Nitelik, kalite, yeterlilik açısından eğitim sistemimizin düştüğü bu durumdan çıkarılması öncelikli beklentilerimizin arasındadır. Ne yazık ki, durum böyle iken yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitimin niteliğine ilişkin endişeler de artmıştır” dedi.