Türkiye’yi gıda üssü yapma hamlesi son dönemde atılan adımlarla çok yönlü olarak devam ediyor… Çok uzun süredir üzerinde çalışan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve ekibi tarafından uygulamaya konulan bitkisel üretimde yeni destek modeli bu adımların başında sayılabilir.
İbrahim Yumaklı bu adımı ile gelecekte Türkiye’nin gıda üssü olması noktasında çok önemli bir başlangıç yaptı. Artık planlı tarım ile bu alandaki sorunlar şehir efsanesi haline gelecek.
Geçen yıl patates fiyatı düşüktü bu yıl yıl ateş pahası gibi söylemler artık kullanılmayacak.
Uygulama sahada Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem ve ekibi tarafından gece gündüz anlatılıyor. Uğur Erdem anlatımda kullanılan temel cümleyi şöyle aktarıyor:
– Yeni Bitkisel Üretim Destek Modeli ile destekler sadeleştirilip, etkinleştiriliyor ve planlamada yönlendirici bir araç olarak kullanılıyor.
Evet artık kimin nereye ne kadar ekmesi gerektiği ve hangi tohumu kullanırsa daha verimli olacağı belirleniyor.
Bu uygulama Türkiye’yi gıdada kendine yeten ve ihracatta başaraya koşan bir noktaya taşıyacak.
Bu alanda bir başka çalışmayı İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer yürütüyor.
İstanbul Anadolu Yakası’nda en büyük gıda merkezinin yapımına önderlik yapan Özer diğer yandan da Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlara çeşitli gıda ürünlerimizin satılması için stratejik adımlar atıyor.
Önümüzdeki günlerde gıda firmalarının SIAL Paris’te sahne alması için çalışmalarını sürdüren Ahmet Özer öncesinde küresel gıda pazarında yer almak isteyen Türk firmaları için SIAL Shenzhen’e katıldı.
Bu fuara katılan Ahmet Özer ve gıda firmalarımızı Çin pazarında Türklerin etkinliğini artırmak amacıyla üst düzey temaslar gerçekleştirdi.
İTO, 800 bin üyesinin küresel pazardaki yeni fırsatlardan faydalanmasını sağlamak amacıyla fuar inceleme programlarına devam ettiğini hatırlatan Ahmet Özer, Türkiye’nin Guanco Başkonsolosu Kaan Başkurt, Guanco Ticaret Ataşeleri Dilan Can ve Şerife Yıldırım Demirel ile de bir araya gelerek, fuarın gelecek yıllarda Türk firmalarına nasıl katkı sağlayabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
Ahmet Özer bu fuarda da bir Karadenizli gibi fındığı Çin’e satma konusunda incelemeler de yaptı.
Karadeniz’de her şey fındığa endeksli olduğuna dikkat çeken Ahmet Özer şu mesajı verdi.
“Karadeniz’de fındık bir milat. Düğün ya fındıktan önce ya da sonra yapılır. Otomobil alınacaksa ya fındıktan önce ya da sonra alınır. Hayat fındığı göre şekillenir. Bu önemli ürün için uzun süredir önemli bir çalışma yapıyoruz. Amacımız fındığı katma değerli hale getirip, bu büyük pazarlara sokmak. İşte o zaman Karadeniz’de hayat çok farklı olacak. Geçtiğimiz günlerde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e de bilgi verdim. Başkan Güler birlikte çalışma önerisini gündeme getirdi.”
Ahmet Özer fındıkla ve diğer gıda ürünleri ile ilgili atom karınca gibi çalışıyor. Tarım bakanlığı büyük değişime imza atıyor.
Türkiye stratejik olarak belirlediği gıda sektöründe çok hızlı koşuyor. Artık bir Hollanda kadar bile olamadık söylemleri tarihe karışmalı. Ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Bu arada çok önemli bir çalışmaya daha imza atılmalı. Türkiye eğer gıdada dünya devleri arasına katılacaksa mutlaka dünya çapında bir fuara da sahip olmalı. Bu konuda ilgili herkesin çalışma yapmasında fayda olduğu düşüncesindeyiz.