Urla’nın kum zambakları koruma altında

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve Türkiye’de yetiştiği en büyük yer olan kum zambakları Urla’da koruma altına alındı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, kum zambaklarının sadece Urla’ya değil, tüm Türkiye’ye ait bir doğal miras olduğu vurguladı.

Türkiye’de sadece üç yerde yetişen, iki dönüm arazi ile en büyük yetiştiği yer olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kum zambakları için Urla’da önemli bir adım atıldı. Koparılması durumunda 387 bin 141 TL ceza öngörülen bu nadide bitkinin farkındalığını artırmak amacıyla Urla Belediyesi tarafından özel bir etkinlik düzenlendi. İlçenin Atatürk Mahallesi’nde kum zambaklarının yetiştiği sahilde düzenlenen etkinliğe Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Belediye Meclis Üyeleri, Urla Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri Kemal Ergün, Atatürk Mahallesi Muhtarı Rahime Tekin, muhtarlar, 1950’li yıllarda kum zambaklarının dikimini yapan İbrahim Zorlular’ın torunu mahalle sakini Dilek Zorlular ve eşi Bozkurt Zorlular ile vatandaşlar katıldı.

Selçuk Balkan yaptığı konuşmada, “Atatürk Mahalle Muhtarım ve burayı korumak için canla başla mücadele eden mahalle sakinlerimize sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Burada imar planlarında 7 metrelik bir yürüyüş yolu var. Burada yürüyüş alanı yapıp imar planlarındaki park alanını da yapıp inşallah bir daha ki bahara kadar Çamlıçay’dan başlayan bisiklet yolu Çeşmealtı Mavi Plaj’a kadar kesintisiz olarak devam edecek. Bu projeyi hayata geçirmek için hep birlikte çalışıyoruz. Bu alanı çevirdiğimiz ve koruma altına aldığımız için ben çok mutluyum. Alandaki zambakların hem bakımını hem de peyzajını düzenlemesini belediyemiz birimleri yapacaktır. Bu duyarlılığı bize yaşattığınız ve burayı koruma altına almamıza vesile olduğunuz teşekkür ediyoruz. İnşallah parklarımızı da zambakları da bisiklet yolunu da önümüzdeki nisan ayına kadar hayata geçirip sizlerin kullanımına sunacağız” dedi.*

KUM ZAMBAĞI HAKKINDA

Nergisgiller familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki türü olan Kum Zambağı, ağustos ve ekim ayları arasında çiçekleniyor. Bir geofit olan kum zambağı kışı istirahat halinde geçirirken aşırı yaz sıcaklarında su ihtiyacını atmosfer neminden ya da gece oluşan çiğden sağlayabiliyor. Ayrıca denizden gelen taban suyunu da kullanabilen, dolayısıyla tuz toleransı yüksek bir tür olan bu zambaklar, Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı.