Gıda ile ilgili nerede bir etkinlik olsa heyecan veriyor… Önümüzdeki günlerde yani 8 Ekim’de yapılacak ve ses getirmesi beklenen 3. Güvenilir Ürün Zirvesi büyük bir heyecanla bekleniyor.
Perakende sektörüne ürün satmak isteyen yurtdışına açılmayı hedefleyen kuruluşlar için büyük fırsat pencerelerinin açılacağı etkinliğe katılım için başvurular yoğunlaştı.
Etkinlikte 7 ülkenin ticaret müşavirleri ve uzmanları ile bir araya gelecek katılımcılar yabancı pazara girmek ve ticaretini geliştirmek için ipuçları arayacak.
Güvenilir Ürün Platformu tarafından gıda ve tarım sektörünün uzman STK’ları, kurumları ve Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future ödül törenleri ile gıda ve tarım sektöründe önemli fayda yaratmak hedefleniyor. 8 Ekim’de Crowne Plaza İstanbul Florya’da gerçekleştirilecek zirvede bu yılın teması ‘Türkiye’nin Kahramanları’ olarak belirlendi.
Bu etkinlikten hemen önce gıdanın dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırmak üzere sektör temsilcileri World Food Fuarı’nda bir araya geldi.
Gıdanın en önemli kurumları arasında yer alan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) etkinliğe tam kadro katıldı.
Etkinlikte konuşan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz gıdanın stratejik bir sektör olduğuna vurgu yaparak, “Bugün dünyada savunma sanayi kadar önem taşıyor gıda. Gıda üretimini geliştiremeyen hiçbir ülke hayatta kalamaz” değerlendirmesi yaptı ve şu bilgileri paylaştı:
“İstanbul Ticaret Borsası olarak bir süredir gıdanın önde gelen firmalarını bir araya getirerek, Türkiye’deki gıda üretim sorunlarını bir bir konuşmaya başladık. İki yıldır bu program devam ediyor. Bu programda da sektörün önde gelenleriyle bir arada olarak, devletin yaptığı ve yapacağı projelere de yön gösterici olarak çok güzel neticeler aldık. Gıdanın önde gelen isimleriyle yapılan projeler çok önemli. Gıda son derece önemli bir konu. Bugün dünyada savunma sanayi kadar önem taşıyor gıda. Gıda üretimini geliştiremeyen hiçbir ülke hayatta kalamaz. Onun için gıda olmazsa olmazımız. Türkiye’de de birkaç emtia hariç yeterli gıda üretimi yapılmakta.”
Ali Kopuz’un konuşma yaptığı etkinliğe İSTİB büyük bir kıtalım göstermişti.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap ve İstanbul Ticaret Borsası meclis üyeleri; Emin Demirci, Yunis Aksu, Zülküf Kopuz, Murat Kasap oradaydı.
Sonra sektörün önde gelin isimleri şu tespitleri yaptı:
Oğuz Gıda CEO’su Enes Örer: Biz gıdada çok iyiyiz. Ancak şunu öğrenmemiz lazım; kendi kendimize yetecek bir toplum, üretim, şirket ve özellikle de yerli ve milli markalara şans verecek kitlelere sahip olmamız lazım ki önce kendi ülkemizde, bu topraklarda marka olacağız, daha sonra da tüm dünyaya bu markaları, bu fuarlar sayesinde taşıyacağız. Bu bir bayrak yarışı. O yüzden öncelikle tüketicilerimizin bu noktada ciddi bir bilinçle yerli ve milli Türk markalarını destekliyor olması lazım.
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sami Karaoğlan: Geçmişte Yunanların dediği gibi dağlarından yağ akan, ovalarından bal akan bir yer Akhisar. Ama bu tarım politikaları ile çok iyi yere gitmiyoruz. Tüketicimiz bir taraftan pahalı ürün tüketiyor. Girdi maliyetleri son derece yüksek. Zaman zaman tarım ürünlerine gelen ihracat yasağı maalesef ürünlerin tarlada kalmasına sebep oluyor.
Seğmen Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Özcanlı: Yeni üretimine başladığımız meyve parçacıklı fındık kremasından çok şey bekliyoruz. Ürün Türkiye’de bir ilk. Yurt dışındaki firmalar Türk fındığını alıp, fındık kreması üretimi yapıyor. Biz de fındık kreması üretiminde çok iyi bir yerdeyiz. Bölgeye çok ciddi bir katkımız olacak.
Elita Gıda Genel Müdürü Mustafa Çoban: En önemli üretim kalemlerimizden biri mısır yağı. Türkiye şu anda mısır yağında iddialı. Türkiye’nin rolünün farkındayız. Dünyanın dört bir yanına tarım ürünleri ihraç etme konusunda misyonumuzun farkındayız.
Bakliyat A.Ş. Marka İletişim ve Pazarlama Müdürü Nuray Erdoğan: Türkiye ile birlikte 100 ülke ile dış ticaret ilişkisi olan bir gıda firmasıyız. Türkiye’de kalite standartlarını korumakla birlikte globalde de kalite standartlarını eşdeğer olarak görüyoruz. Tüketicilerin beklentilerine göre ürünler üretiyoruz. Niğde’de kapalı alanda yeşil bina esasına uygun bir fabrika kuruyoruz.
Başhan Agro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Memiş: Yabancılar da Türk gıdasına baktığında nereye geldiğini görüyor. Biz gıdada dünyada bu kadar çeşit, bu kadar altyapısı olan nadir ülkelerden biriyiz. Daha da ileriye doğru gideceğimizi düşünüyoruz. Hatta ihracatta da bunu görüyoruz. Özellikle biz hububat, bakliyatta olduğumuz için dünyadaki diğer alıcı firmalar, satıcı firmalar bu fuarda da hem mal satmak hem de mal almak istiyorlar. Türkiye transit bir ülke olduğu için transit ticaretimiz çok iyi. Mersin’de bunu yapıyoruz. Gıdada çok iyiyiz ama daha alınacak çok yol var.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı: Türkiye gıda konusunda potansiyeli çok büyük bir ülke. Pınar olarak et, süt ve birçok gıda kategorisinde varlığımızı sürdürüyoruz. Bayrağımızı globalde dalgalandırmada Pınar markamızın katkısı çok önemli. Başarılı Ar-Ge çalışmalarımız bizleri her geçen gün geliştiriyor. İzmir ve Eskişehir’den sonra Şanlıurfa’da da fabrika açtık. O bölgede de ürünlerimizi hem üreticilerle hem de tüketicilerle buluşturduk. Ama tabii ki Pınar ve Yaşar Topluluğu olarak Türkiye’nin her bölgesinde varız.
Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş: Bilindiği üzere dondurulmuş pide üretip dünyaya satıyoruz. Şu anda hemen hemen 40 ülkede faaliyetlerimiz var. Ürünlerimizin kalitesinden hiçbir ödün vermeden yeni yatırımlarımızla üretim kapasitemizi artırıyoruz. Bunun sebebi de dünyada ve iç pazarda oluşan talep. Gıdada gerçekten iyiyiz ve lezzetli ürünler üretiyoruz.
Bütün bu değerlendirmelere bakıldığında gıda sektöründeki yeni gelişmelerin Türkiye’nin geleceği açısında heyecan verici olduğu söylenebilir. Çünkü bu alanda artık çok önemli kuruluşlarımız biliniyor.