Her şeyden önce İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı Cemil Tugay’ın yanına AKP İzmir İl Başkanını alarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği (ÇŞİ) Bakanı Murat Kurum’a gitmesini ve körfezin sorunlarını aktarmasını olumlu bulduğumu vurgulamalıyım. Çünkü polemiklerle geçirilecek zaman değil artık. Çevre Bilimleri uzmanı Dr. Enver Yaser Küçükgül24 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ne diyor? “İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerinden 3 bakanlık sorumludur: 1- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2- Tarım ve Orman Bakanlığı, 3- Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı…”
Devam ediyor Dr. Küçükgül: “Körfez, sistematik olarak 1965 yılından beri kirletilmektedir. Özellikle iç Körfezin Bayraklı sahilleri evsel ve endüstriyel atık çamurları ile doldurulmuştur. Bu tehlikeli çamurun kalınlığı yer yer 35 metreyi aşabilecek durumdadır. Zamanında bu çamurlar buradan alınmadı. Demir yolu hattı deniz kıyısında iken doldurularak Altınyol yapıldı. O da yetmedi koku ve görüntünün rahatsız edici etkisini görmeyelim diye bir o kadar alan daha doldurulup üzeri kaplandı ve şimdi gördüğümüz çim alanlarla göz boyandı. Bu kıyılar milyonlarca ton çamur ile yıllardır varlığını sürekli hissettiriyor.”
Küçükgül, iklim değişikliğinin tek başına etken olmadığını, dünyanın başka körfezlerinde deniz suyu sıcaklığının 30 dereceyi aşmasına karşın kirliliğe yol açan atıklar bulunmadığı için denizin temiz kaldığına dikkat çekiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, dağlardan gelen kirliliği denetlemiyor. Hele Gediz nehrinin İzmir sınırları dışından getirdiği kirlilik tam bir felaket. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ise Alsancak Limanı ve Alaybey tersanesinin neden olduğu kirliliği denetlemekte yetersiz kalıyor.
Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı iken İzmir körfezini “eski güzelliğine kavuşturacağını” savladığı “Körfez Dönüşüm Projesi”ni İzBB ile TCDD işbirliği ile yürütüleceğini açıklarken ne diyordu? İzmir Körfezi’ne dökülen dere ağızlarında dip taraması yapılacağını, körfezin kuzey aksında İzBB tarafından açılacak bir kanalla da akıntı hızının artırılarak su kalitesinin iyileşmesinin sağlanacağını, TCDD’nin 2012 yılı sonunda yaklaşım kanalı taraması ihalesine çıkacağını belirtmişti. Vali Cahit Kıraç ve İzBB’yi temsilen benim de bulunduğum limandaki toplantıda…
Sonra ne oldu? Hiç. Bir şey yapılmamasının yanısıra ‘Körfez Geçişi’ diye körfezi daha da kirletecek saçma sapan bir proje ortaya atılarak zamanın İzBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun körfezdeki akışı yüzde 40 hızlandıracak kanal projesi de engellendi.
Başkan Tugay’ın Ankara’daki toplantıda atık sularla yağmur sularını ayrıştırmak için İzmir’de 10 yıldır yüzlerce kilometre kanal yapıldığını, bunun ülke çapında bir rekor olduğunu, Çiğli’deki çamur kurutma tesisinin de ehil ellere verilerek çalıştırılacağını Bakana söylediğini, Bakanlıkların yapması gerekenleri de anımsattığını umuyorum.