Deri, giyim ve tekstil sektörü desteklenmeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, deri, giyim ve tekstil olmak üzere bu 3 sektörde rekabet edemez hale gelindiğine dikkat çekerek, “Böyle giderse geleceğimiz daha da karanlık o sektörlerde. Rekabet edebilmemiz için desteklenmesi lazım” dedi.

EBSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu yönetiminde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. TOBB’un ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirdikleri toplantı hakkında bilgi veren Yorgancılar, “Bu toplantıda iş-işveren ilişkilerinde karşılaşılan sıkıntılı konuları anlattık. Toplantıda; kıdem tazminatını 15 günden 30 güne çıkardınız ama bu çıkarılırken işsizlik sigortası yok dendi. Ardından işsizlik sigortası da çıktı. Emekli primleri, iş güvencesi tazminatı bunların tamamı arka arkaya geldi. Bunlar geldikten sonra ise hepimizin üstüne bir yük olarak ortaya çıktı. Bugünkü ortamda AB ile karşılaştırıldığında çalışan bir arkadaşımızın eline verdiğimiz ücretin üzerinden korkunç derecede bir vergi ödeniyor. Bu da bizim rekabet şansımızı azaltıyor” dedi.

Bazı sektörlerin hayati olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Deri, tekstil, giyim sektörü. Bunlarla ilgili tekrardan kısa çalışma uygulamasının doğru olduğunu ifade ettik. İş davalarında mahkeme süresi 5 yıl. Eğer bir çalışan, bir işverene arasındaki anlaşmazlıkla ilgili mahkeme açacaksa maksimum 6 ay ya da 1 yılla sınırlandırılmalıdır. Bunun mutlaka değişmesi gerektiğini ifade ettik. EYT ile bütün sanayicilerin üzerine bir maliyet çıktı. Sanayicinin başka yük kaldıracak durumu yok. Ara eleman ihtiyacına yönelik meslek liselerinin teşvik edilmesi gerektiğini paylaştık. SGK prim ödemelerinde kredi kartı komisyonun kaldırılması ve en önemlisi çalışan arkadaşlarımızın üzerindeki gelir vergisi uygulamasının yapılan zam oranında güncellenmesini söyledik” diye konuştu.

“Navlun desteği lazım”

Enflasyon rakamı ile ilgili konuşan Yorgancılar, “Yıl sonu 40-41 civarında bir beklenti var. Faizler aşağıya indiği zaman yatırım ve harcama artıyor. İç talep yükseliyor. Faiz düştüğünde satın alma gücü devreye giriyor ve borçlanma sistemi ortaya çıkıyor. Esas enflasyonu düşürmek istedikleri yöntem bu değil. İç piyasadaki daralma yurt dışındaki ihracata dayalı büyüme stratejisi. AB’deki PMI endeksi düşüyor, talep azalıyor. Volkswagen firması fabrikaları kapatmamak için sendikalarla görüşmeye başladı. Yeni Pazar olması lazım. Pazar olması için navlun desteği lazım. Geçiş süreci içinde ihracatımızı biraz daha artırabilir durumda olalım. Tekstil sektörü bizim son 5 yılda toplam ihracatımızın yüzde 16,5’unu alırken, 2023 yılında 13,5’e düştü. Tekstilde artık rekabet edemez hale geliyoruz. Deri, giyim ve tekstil olmak üzere 3 sektörde. Böyle giderse geleceğimiz daha da karanlık o sektörlerde. Rekabet edebilmemiz için desteklenmesi lazım. Bu sektörlerin cirolarını artırabilmek için rekabet edebilmemiz için mutlaka ama mutlaka bizim buradaki üreticinin Kuzey Afrika ülkelerine gidip orada üretim yapıp satmaması için desteklenmesi lazım. Yıllardan beri tekstil sektörümüz bu kadar ihracat yapıyor diye gururla söylüyorduk. Bu ülkenin bu ihracatı yapan kurumlara bugün ne destek gerekiyorsa vermesi lazım” ifadelerine yer verdi.