Bir başarılı gastronomi etkinliği daha yapıldı

Türkiye lezzetini keşfetti. Birbiri ardına gastronomi etkinlikleri yapılıyor. Bir başarılı etkinlik de Rize’de yapıldı. Karadeniz’in en renkli kentlerinden Rize’nin kadim mutfak kültürü gastronomi sahnesine çıktı. Bu çıkışta hiç şüphesiz iki ismin hakkını vermek gerekiyor.

Etkinliği bitip tükenmeyen enerjisi ile destekleyen ve İstanbul’da Nalia markası ile Rize mutfağını geniş kitlelere tanıtan Süleyman Tarakçı bir numaraydı. Süleyman Tarakçı bu yıl dördüncüsü yapılan etkinliği farklı bir boyuta taşıdı. Evlerde yapılan lezzetleri bütün ilçeleri seferber ederek etkin hale getirdi. Rize’nin9 köklerden gelen lezzetlerini kitlelerle buluşturdu.

Bu herkesin moralini bir üst noktaya taşıdı. Rize’nin zengin ve özgün mutfak kültürü böylece halkla buluştu. Bölgenin tanınmış lokantalarının temsilcilerini bir araya getirdi ve onların sırrının evde yapılanları uygulamak olduğunu herkese hatırlattı.

Etkinliğin başarılı geçmesini sağlayan diğer bir isim ise Ebru Köktürk Koralı oldu. Etkinlik yeteneğini konuşturdu. Bu konudaki tecrübesini sahaya taşıdı. Rize mutfağının lezzetlerini ve yerel ürünlerini ön plana çıkaran lokantaların şefleri, gastronomi tutkunları ile bilgi ve deneyimlerinin aktarılmasında onun büyük katkısı oldu.

Etkinliğe katılan Abdullah Hüsrev (Hüsrev Lokantası), İsmail Reyhanoğlu (Liman Lokantası) ve Hızır Keskin (Havyore) gibi isimler başarı hikayelerini anlatarak yeni markaların çıkmasının yolunu açtılar. Ebru Köktürk Koralı bu projenin mimarıydı.

Yine ilk oturumda Şef Çiğdem Seferoğlu tarafından sunulan Rize’den Türk Mutfağına Armağan Kuru Fasulye ve Pilav’ın hikayesi de ilginçti.

Etkinlik, Rize’nin coğrafi işaretli lezzetleri ve yerel malzemelerini tanıtırken, sürdürülebilirliği merkeze alarak bölgenin kadim gastronomi mirasını geleceğe taşımayı hedefledi.

Rize’nin, Karadeniz ile Kaçkar Dağları arasındaki eşsiz coğrafyasında şekillenen mutfak kültürü böylece yeniden hayat buldu.

Rize’nin geleneksel tariflerinin ve yöresel lezzetlerinin keşfedildiği etkinlik, bölgenin gastronomi hazinesini yerel ve uluslararası sahnede tanıtmayı amaçladı ve başarılı oldu.

Rize Çay Çarşısı yanında kurulan festival alanında gerçekleşen 4. Rize Gastronomi Günleri, bu yıl yalnızca merkezde değil, Rize’nin 11 ilçesini kapsadı. İlçelere özgü yemekler ve eşsiz malzemelerin yer aldığı tadım stantları, panel ve şef sunumlarıyla festival işe yarar bir özellik kazandı,

Gastronomi dünyasının ünlü isimleri de etkinlikte sahne aldı. Gastronomi yazarı Talip Bayram etkinliğin en gözde isimlerinden biri oldu. Şef Cüneyt Asan, Asuman Kerkez ve İdilika gibi tanınmış şefler, Rize’nin mutfak kültürünü yansıtan özel lezzetleri tanıtarak katılımcılara unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattı. İyidere’den Pileki taşında pişen mısır ekmeği, Çamlıhemşin’den Isırgan Çorbası, Fındıklı’dan Süt Helvası ve Pazar’a özgü Mıhlama gibi bölgenin farklı lezzetleri sahnede tanıtıldı.

Rize’nin coğrafi işaretli ürünleri ve işaret almaya aday 100’den fazla yerel ürünü, festival boyunca katılımcılarla buluştu. Coğrafi işaretli Rize Çayı, Rize Kavurması, Rize Simidi, Rize Baston Ekmeği, Enişte Lokumu, Rize Mıhlaması, Pepeçura, Rize Etli Karalahana Sarması, Çayeli Koloti Peyniri, Çayeli Kuru Fasulye, Anzer Balı, Ayder Balı ve Derepazarı Pidesi gibi yöresel lezzetler ön plana çıktı. İyidere’den Çayeli’ne kadar uzanan farklı yörelerden geleneksel yemekler, yerel malzemelerle sahnede hazırlanarak tanıtıldı.

Etkinlik, sadece lezzetleri tanıtmakla kalmayıp, yerel mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini de merkezine aldı. Bu kapsamda düzenlenen panellerde, uzman isimler yerel çiftçiler ile sürdürülebilir tarım, turizm ve gastronomi üzerine konuştu. Rize Lokantaları, Çay Turizmi ve Rize’de Balık Yetiştiriciliği gibi konular da ele alındı.

4.Rize Gastronomi Günleri’nde yer alan bu özel oturum, pide kültürünün derinliklerine inerek, yerel malzemelerin ve ustaların birleşimiyle ortaya çıkan mucizeleri keşfetmeyi amaçladı. Moderatör Ebru Koralı, oturumu yönlendirerek katılımcılara zengin bir içerik sundu. Şevket Alaeddinoğlu (Doğal Dükkan Tirebolu), doğal ve yerel malzemelerle hazırlanan pidelerin tarihini ve üretim süreçlerini aktardı. Murat Samangül (Derepazarı Pidecisi), Derepazarı’nın özel pidelerinin sırlarını paylaşarak, bu lezzetin ardındaki gelenekleri ve yerel kültürü tanıttı. Volkan Aslan (Aşçı Milli Takım Kaptanı), pide yapımında ustalığını sergileyerek, katılımcılara gastronomik teknikler ve yaratıcı sunumlar hakkında bilgiler verdi.

Rize Gastronomi Günleri’nde yer alacak olan “Sınırsız Çay” oturumunda, moderatör Ebru Erke, Türk çayının bugünü ve yarını üzerine derinlemesine bir sohbet gerçekleştirdi. Bu oturum, Türkiye’nin çay üretimindeki yenilikleri, geleneksel değerleri ve sürdürülebilirlik perspektifini ele aldı.

Türk Çayının Bugünü, Yarını bölümünde, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Kezban Yazıcı, Türk çayının mevcut durumu ve geleceği hakkında bilgiler verdi. Çay Çarşısı Genel Müdürü ve TMC Türkiye Temsilcisi Hasan Önder, çay sektöründeki gelişmeleri ve fırsatları paylaştı. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise çay üretiminin sürdürülebilirliği üzerine konuştu.

Çay Turizmi başlıklı bölümde, Dr. Bilgen Mete ve Yuchi Pirim ile çay turizminin potansiyeli, yerel deneyimler ve kültürel mirasın korunması üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Yuchi Pirim, uluslararası çay demleme ve sunum konusundaki bilgilendirme yaptı.

Son olarak, Yeni Nesil Çay Üreticileri oturumunda, Aytül Turan, Muhammet Çomoğlu ve Önder Saroğlu gibi genç ve dinamik çay üreticileri, yenilikçi üretim yöntemleri ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile ilgili görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Prof. Dr. Metin Turan, geri dönüşüm ve tarım ticareti üzerine önemli bilgiler aktardı.

 

Aydın Boysan adına açılan lezzet durağı bir numaraydı

Rize Gastronomi Günleri nedeniyle ilçeler becerilerini etkinliğe taşıdı. Ancak etkinlik dışında da Rize’de lezzet adına önemli adımlar atılmıştı.

Fındıklı Belediyesi tarafından Aydın Boysan adına açılan sosyal tesis bu lezzet duraklarından biriydi.

Yerel tatların, kültürel mirasın ve sürdürülebilirliğin buluştuğu bir etkinlikte Aydın Boysan adına açılan sosyal tesiste meze ve balık çeşitleri lezzet konusunda zirve yaptı.

Ayrıca etkinlik dolayısıyla Rize’nin turizm ve destinasyon geliştirme stratejileri de tartışıldı. Etkinlik ayrıca Rize’nin doğal zenginliklerini ve kültürel mirasını keşfetmek için mükemmel bir fırsat sundu.