Türklerin ortak paydası Atatürk!..

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan Toplum 2024 Raporu, Atatürk’ün “toplumumuzun ortak paydası olduğunu” ortaya koydu.

Sadece yüzde 5.8’lik bir grup Atatürk hakkında “olumsuz görüş” bildirdi. 19 – 22 Eylül 2024 tarihleri arasında bin 500’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen ve “toplumu yakından ilgilendiren birçok konunun ele alındığı” araştırmanın sonuç raporuna göre, “Toplumsal desteği hayli yüksek olmasına rağmen ‘cumhuriyetin ilanının’ toplumsal kabulünün’ bile Atatürk üzerinde sağlanan geniş konsensüsün arkasında kaldı.”

 

Anketin genelinde, “Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili nasıl bir kanaate sahipsiniz” sorusuna verilen cevapların  “özet” sonuçları şöyle: “Olumlu” yüzde 83.7 (Çok olumlu yüzde 45.6/ Olumlu yüzde 38.1) / “Ne olumlu, ne olumsuz” yüzde 10.5 / “Olumsuz” yüzde 5.8 ( Çok olumsuz yüzde 1.2 / Olumsuz yüzde 4.6.)

 

14 Mayıs 2023’te Milletvekili seçiminde…

 

AKP’ye oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 25.1, olumlu; yüzde 40.5 , ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 16.7, olumsuz; yüzde; 6.4, çok olumsuz; yüzde 2.3.

CHP’ye oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 78, olumlu; yüzde 19.0,  ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 2.0, olumsuz; yüzde 0.6, çok olumsuz; yüzde 0.4.

MHP’ye oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 38.2, olumlu; yüzde 45.5, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 11.2, olumsuz; yüzde 2.4, çok olumsuz; yüzde 2.7.

DEM Parti (Yeşil Sol)’ye oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 40.4, olumlu; yüzde 42.3, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 12.1, olumsuz; yüzde 5.2, çok olumsuz; yüzde 0.0.

İyi Parti’ye oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 54.1, olumlu; yüzde 41.8, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 4.1, çok olumsuz; yüzde 0.0, olumsuz; yüzde 0.0.

Yeniden Refah Partisi’ne oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 9.3, olumlu; yüzde 60.0, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 8.1, olumsuz; yüzde 22.6, çok olumsuz; yüzde 0.0.

Zafer Partisi’ne oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 62.0, olumlu; yüzde 27.1, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 7.0, olumsuz; yüzde 3.9, çok olumsuz; yüzde 0.0.

Diğer partilere oy verenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 70.7, olumlu; yüzde 11.6, ne, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 15.4, olumsuz; yüzde 2.3, çok olumsuz; yüzde 0.0.

“Oy kullanmadım” diyenlerde oranlar… Çok olumlu; yüzde 34.7, olumlu; yüzde 42.2, ne olumlu, ne olumsuz; yüzde 12.9, olumsuz; yüzde 9.1, çok olumsuz; yüzde 1.1.

 

DİNDARLIKTAKİ DEĞİŞİM…

Rapora göre, son 5 yılda “şahsi dindarlıklarının değişimine” dair soruya katılımcıların %22,5’i “Dindarlığım azaldı” cevabını verdi. “%63,5’i herhangi bir değişiklik olmadığını” söylerken, “Dindarlığım arttı” diyenlerin oranı yüzde 14 oldu. Toplumun genelinde son 5 yılda dindarlık, AKP’liler hariç, azalmış görülürken, memurlar arasında “dindarlık artışı” belirgin olarak ortaya çıktı.

 

KÖTÜMSER TABLO!..

Rapordaki “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli iki sorunu nedir?” sorusunun cevaplarında ise, “Ekonomi yüzde 54.1 ve Enflasyon yüzde 27.9” ile başı çekiyorlar.

Sonraki sıralama da şu şekilde;  Adalet yüzde 14.2, Eğitim Sistemi yüzde 11.7, Göç sorunu – Mülteciler yüzde 11.7, İstihdam – İşsizlik yüzde 9.5, Emekli maaşları yüzde 5.2, Kötü yönetim – Hükümet yüzde 5, Asgari ücret yüzde 3.5, Sağlık Sistemi yüzde 3.1, Terör yüzde 2.4, Güvenlik – Asayiş yüzde 2.4, Deprem önlemlerinin yetersizliği yüzde 1.7, Kadın şiddeti, cinayetleri – Çocuk kaçırma – İstismar olayları yüzde 1.6, Parti sorunu – Siyaset yüzde 1.6, Gelir dağılımının bozukluğu yüzde 1.5, Kentsel Dönüşüm yüzde1.5, Ahlak sorunu yüzde 1.4, Trafik sorunu yüzde 1.3,Tarım – Hayvancılık yüzde 1.2, Rüşvet – Yolsuzluk yüzde1.1, Barınma sorunu – Kiralar yüzde 1.1, Diğer yüzde 12.5, Cevap yok yüzde 2.3.

“Gelecek bir yıl içinde Türkiye ekonomisinin daha iyi olacağını düşünüyor musunuz” sorusuna çoğunluğun cevabı kötümser; yüzde 23.3 “Evet, düşünüyorum”, yüzde 76.7 “Hayır, düşünmüyorum…”

 

Sizler ne düşünüyorsunuz, sevgili okurlarım?..

 

+++++++++

 

SÖZÜN  ÖZÜ

“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir…” / “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızım. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.

Hazreti Muhammed ((S.A.V)

 

++++++

 

ERDEM ve… POLİTİKA

Atatürk bir peygamber miydi? HAYIR.

Atatürk put muydu? HAYIR.

Atatürk Deccal mıydı? HAYIR.

O, kendi deyişiyle içimizden biriydi. Bir DEHA. Çok yönlü bir deha. O statik kalıpların adamı değildir. Yürüyen, yürüdükçe yenileşen, yenileştikçe yürüyen dinamik bir önder, bir kurtarıcı, bir inkılapçı. Riyakârlıktan uzak, dürüst, fikri namusu yüce bir lider.

++++++

 

Şair Eşref yaşasaydı

 

++++++++++

 

“İnsanlar arasında olmak, hayvanlar arasında olmaktan daha tehlikeli (1)”

 

Gazeteci Fulya Omaç,  “bu başlık ile” bir solukta okuduğum “enfes” bir araştırma-inceleme yazmış; söz, filozof Nietzsche’nin…

 

İznini aldım; 3 hafta sütunumda yayınlayacağım, okuyucularım okusunlar…Başlıyoruz…

 

İLK ÖRNEK KÖPEKBALIKLARI…

Dünyanın en tehlikeli canlılarının köpek balıkları veya vahşi doğada yaşayan yırtıcılar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Florida Müzesi’nin Uluslararası Köpek Balığı Saldırısı Kayıtları’na göre köpek balıkları her yıl 6 insanı öldürürken, insanlar yılda 100 milyon köpek balığı öldürüyor. Bilimsel bir araştırmaya göre yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01’ini oluşturan insanoğlu, ortaya çıktığı ilk günden bu yana, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.

 

Bilimsel çalışma gezegene en büyük zararı insanların verdiğini ortaya çıkarırken, aynı zamanda bulgularıyla “insanların bu dünyadaki en tehlikeli tür” olduğunu da gözler önüne serdi. Bu gelişmeler karşısında ünlü Alman filozof Nietzsche’nin “İnsanlar arasında olmak, hayvanlar arasında olmaktan daha tehlikeli” sözüne katılmamak mümkün değil.

 

SOYU TÜKENME TEHDİDİ ALTINDAKİ HAYVAN TÜRLERİ…

İnsanların dünya üzerindeki nüfusu, etkinlikleri ve kapladıkları alan hızla artarken özellikle hayvanların yaşam alanları giderek daralıyor ve sayıları çok hızlı bir şekilde azalıyor. Günümüzde kutup ayısından pandaya, deniz kaplumbağasından Akdeniz fokuna, jaguardan leopara soyu tükenme tehdidi altında ‘15 bin’den çok hayvan türü var. Bu sayı her yıl daha da artıyor. İklim krizi insanları etkilediği kadar hayvanları da olumsuz etkiliyor. Özellikle kutup ayıları, filler, kaplanlar ve gergedanlar değişen iklim koşullarında çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Orangutanların yuvası olan ve palm yağı için yok edilen Yağmur Ormanları, bu canların evsiz kalmasına yol açıyor.

 

İslam dini Peygamberi Hz. Muhammed “Ben size Allah’tan korkunuz, hayvanları incitmeyiniz, rahatlarını bozmayınız demiyor muyum?” der bir hadisinde. İnsanoğlu incitmenin ve rahatlarını bozmanın çok ötesine geçti maalesef..

 

BİRÇOK HAYVAN ŞİDDET VE ZULME MARUZ KALIYOR

Çok fazla sayıda hayvan eğlence sektöründen gıda ve giyim sektörüne kadar pek çok alanda kapalı kapılar ardında şiddet ve zulme maruz kalıyor. Horoz ve köpek dövüşleri, at ve tazı yarışları, deve güreşleri, Meksika rodeosu, kızak köpekleri yarışları, boğa güreşi gibi bahis veya eğlence amaçlı olarak yarıştırılan hayvan sayıları azımsanamayacak kadar fazla. Sirklerde şov sergileyen hayvanlar, havuzlarda gösteri yapan yunuslar bu sunumları için eziyetli eğitimlerden geçiyor. Tıbbi ürün ve kozmetik sektöründe hayvanlar üzerinde deneyler hala çok yaygın. Afrika savanı başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki birçok avcı kuşundan ördeğine, geyiğinden tilkisine, filinden kaplanına, balinasından köpekbalığına binlerce hayvanı zevk için avlıyor. Yılanlar derileri, vaşaklar, tilkiler ve vizonlar kürkleri için acımasızca katlediliyor.

 

Peki ya Hayvanat bahçeleri? Yüzlerce hektarlık ormanlarda özgürce dolaşan yaban hayvanları doğal yaşamlarından alınıp kopartılarak kutu kadar alanlarda parmaklıkların arkasında hapsediliyor. Devasa yılanlar küçük camekanların ardında sergileniyor. Belli bir standartı olmayan hayvanat bahçelerinde çoğu hayvan bakım maliyetleri yüksek olduğu için yeterince beslenemiyor. Her sene milyonlarca ev hayvanı terk edilerek sokaklara bırakılıyor, barınaklara gönderiliyor. “Allah der ki: Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama ‘Hesap Günü’ konuşacaklardır!..” Yeryüzünde güzel yaşasınlar, sonsuzlukta güzel konuşsunlar…

 

Haftaya: Hayvan haklarında tüm dünya sınıfta kaldı

 

*****

 

İşte vahşet ve katliam…

 

Kocaeli’nin Gebze ilçesi hayvan rehabilitasyon merkezinde çöp torbaları içinde 30 köpek, 14 kedi ve 1 karga ölü olarak bulundu. Hayvanların zehirli iğneyle öldüğü iddia edildi. Olayın ilgililerinin açığa alındığını bildiren Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Hepimizi derinden sarsan bu görüntülere sebep olan herkese hesabını soracağız” açıklamasını yaptı. Bad’el harâb’ül-Basra…  Bunca hayvan katledildikten sonra…