Dünyanın en büyük gıda etkinliği SIAL’de İstanbul Ticaret Odası (İTO) tam bir gövde gösterisi yaptı. Paris’teki fuarda 346 Türk gıda şirketi, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) kaptanlığında sahaya çıktı. 40 yıl önce bu fuara sadece 10 firma ile katılan Türkiye’nin geldiği noktayı İTO Başkan Yardımcısı ve Gıda İhtisas Komitesi Başkanı Ahmet Özer şöyle ifade etti:
“Gıda sektörünün başarısı burada bir kere daha ortaya çıktı. Buradaki gelişmelere bakıp rehavete kapılmak yok. Daha çok çalışmalıyız.”
Bu önemli etkinlikte İTO Başkanı Avdagiç çok önemli bir sorun olan vize meselesini de gündeme getirdi. Bu konuyla ilgili üst düzey görüşmeler yaptığını ifade eden Başkan Avdagiç, iş dünyasının Schengen vizesinde yaşadığı sorunlar konusunda AB yetkililerini eleştirerek şu noktalara dikkat çekti:
. Cumhurbaşkanından başlayarak Dışişleri Bakanlığı ve diğer bütün kurumların vize sorununun çözümü için en etkili bir şekilde çalışıyoruz.
. Bu konu, devletler nezdinde yürütülebilecek, çözülebilecek bir konu.
. Biz de İstanbul Ticaret Odası olarak iş dünyası penceresinden görüşlerimizi üst düzey AB yetkilileri ile sıkça paylaşıyoruz. Ümit ediyoruz ki makul bir süre içinde vize konusunda ilerleme kat edilir.
. Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde artık ezberlenen bir yaklaşım görüyoruz.
. Önce vize başvuruları çok arttı, yetişemiyoruz diyorlar. İkinci olarak da vize verdikleri kişiler içinde geri dönmeyenlerin sayısının çok fazla arttığını öne sürüyorlar.
. İkisinin de doğru olmadığını kendilerine ifade ediyoruz. Siz, başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kısa süreli vize verdiğiniz için o kişi tekrar müracaat etmek zorunda kalıyor. Başvuru sayısında artış yok, burada bir mükerrerlik var.
. AB’nin vize sorununa mülteci sorununu gerekçe göstermesi büyük çelişki. Teknik olarak karşılığı olmayan bir tutum.
. Geliyor, mülteci olarak kalıyor iddiasını ileri sürüyorsunuz. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor? 1 hafta verdiğinizde de ülkenizde kalacağı varsa kalıyor. Yani vizeyi kısa vermiş olmanız, onun kalma kararını değiştiren bir şey değil. Onun teknik bir karşılığı bizim nezdimizde yok.
. Vize konusunda makro resimle ilgili süreçleri paylaştım. Ama İstanbul Ticaret Odası’nı doğrudan ilgilendiren bölüm ağırlıklı olarak dış ticaret tarafı oluyor.
. AB hem Çin’in ticari baskısından yakınıyor. Hem de tedarik sorununu çözebileceği Türkiye’deki iş insanlarına kısa süreli vize vermek ya da hiç vize vermemek için her türlü bahaneyi üretiyor.
. Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, bizim makina talep eden iş adamımızın, ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinası alıyorlar diye şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz.
Gıda sektöründe umut var
Bu arada fuardaki gelişmeler ve gelen bilgiler Avdagiç’in “Gıda sektöründe ciddi bir potansiyel var” sözlerini doğruladı. Mesela Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın kızı Zeynep ile birlikte incir markası ile gelmişti. Önemli anlaşmalar yaptıklarını söyledi.
Alarko yöneticilerinden Leyla Alaton gıdada sesimizi çok duyacaksınız demişti. Fuarda bunu doğrulayacak gelişmeyi gördük. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından Alarko, domates üretmenin yanı sıra inovatif bir alana daha girmiş ve kurutulmuş gıda konusunda önemli adımlar atmıştı. Bunu fuarda gözlemledik.
Gıda sektörünün duayen isimlerinden Ali Baklan’ın, yeni pazarlara atılmak için bu fuarı beklediği bilgisini aktardı. Zeytin ve zeytinyağı konusunda önemli markalardan biri hâline gelen Köklü Zeytincilik CEO’su Mustafa Kürlek, daha ilk gün İsviçreli bir grupla çok önemli bir anlaşma yapmanın heyecanını paylaştı. Türkiye’nin bakliyatta önemli markalarından biri Reis Gıda da katılımcılar arasındaydı. Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun birbiri ardına görüşmeler yaptı.