“Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 25 düşüş yaşandı”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, bir yılı aşkın süredir ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri ile mücadele eden sektörün toplam ihracatının, Eylül ayı sonu itibarıyla, geçen sezona kıyasla yüzde 25 düşüş yaşadığını; 907 milyon dolardan 726 milyon dolar seviyesine gerilediğini kaydetti.

EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olan sofralık zeytin ve zeytinyağında yeni sezonla ilgili değerlendirmelerini Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Bir yılı aşkın süredir ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri ile mücadele eden sektörün toplam ihracatının, Eylül ayı sonu itibarıyla, geçen sezona kıyasla yüzde 25 düşüş yaşadığını belirten Uygun, “907 milyon dolardan 726 milyon dolar seviyesine gerilemiş olsa da sektör paydaşlarımızın dayanışması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatımızı 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Dünya genelinde toparlanma bekleniyor”

Tüm illerde yeni rekolte çalışmalarının tamamlandığını bildiren Uygun, “UZZK verilerine göre bu sezon ülkemizde 200 milyonun üzerinde zeytin ağacından elde edilecek toplam zeytin rekoltesinin 3 milyon 600 ton, sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olması bekleniyor” dedi.

“İngiltere verginin kaldırılmasına olumlu yaklaşıyor”

Sektör olarak orta vadeli hedeflerini paylaşan Uygun, “Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, Türkiye ile İngiltere arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri kapsamında, zeytinyağı ihracatında gümrük vergisinin kaldırılması yönündeki görüşlerimizi Ticaret Bakanlığımıza ilettik. Uluslararası Anlaşmalar Genel Müdürlüğümüz ile yaptığımız toplantıda İngiltere’nin de Türkiye’den zeytinyağı ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına olumlu yaklaştığı bilgisini edindik, umut ediyoruz ki verginin sıfırlanmasıyla, İngiltere pazarında ülkemiz önemli bir Pazar payı elde edecektir” şeklinde konuştu.

“AB’nin kotası 30 bin tona yükseltilmeli”

Avrupa Birliği ülkemize zeytinyağı ihracatı için yıllık kotasının artırılması gerektiğinin altını çizen Uygun, “Yalnızca 100 ton gibi trajikomik bir kota tanımıştır. Tunus, Fas, Mısır ve Cezayir gibi üretici Kuzey Afrika ülkelerine tanınan kotanın Türkiye’ye de sağlanarak çifte standardın ortadan kaldırılması beklentimiz mevcut. Söz konusu kotanın en az 30 bin ton seviyesine yükseltilmesi yönünde Bakanlığımızla gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik ve taleplerimizi ilettik. Bu süreçte, AB pazarındaki tüketicilerin kaliteli Türk zeytinyağına erişimini kolaylaştırarak, rekabetçi fiyatlarla daha geniş bir ürün yelpazesi sunmayı ve aynı zamanda Türk ihracatçılarının da daha avantajlı bir konuma gelmesini amaçlamaktayız” ifadelerine yer verdi.

“Hedef katma değerli ve ambalajlı ihracat”

Katma değeri yüksek, ambalajlı ihracatı artırmanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Uygun, “Özellikle AB ülkeleriyle rekabet edebilmemiz için 2022 yılında kaldırılan ihracat sübvansiyonlarının, yeni bir destek yöntemi ile devam ettirilmesi, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın artırılması için hayati önem taşımakta. Ayrıca, sağlanacak desteklerin ihracatçı firmalarımızın enerji maliyetlerini ve kredi faizlerini karşılamada kullanılabilmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Bu destekler, özellikle KOBİ’lerimizin ayakta kalmaları ve sürdürülebilir ihracat yapabilmeleri için büyük önem taşımakta” dedi.