ESBAŞ ev sahipliğinde yapılan toplantı İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten’in açılış konuşmasıyla başladı.UN Women Türkiye Özel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve “UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs” sunumunu katılımcılar ile paylaşırken, moderatörlüğünü De Neve’nin yaptığı bir de panel yapıldı. Panelde WEPs imzacısı olan Hugo Boss’dan İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Departman Yöneticisi Benay Dereli,ESBAŞ Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Halime Büyükyüksel, ESBAŞ İK Direktörü Bahar Baysal, WEPs imza süreçlerini ve bu anlayışın kuruma yapmış olduğu katkıları anlattılar.
Erten: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için 100 yıl bekleyemeyiz”
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten,Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olan İZİKAD’ın “ÖZEL SEKTÖRDE KADININ GÜÇLENMESİ PRENSİPLERİ (WEPs) BULUŞMALARI” ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden beşincisi olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine iş dünyasını bir adım daha yaklaştırmayı ve daha kapsayıcı ekonomiler yaratma konusunda hızlandırıcı bir çalışma gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmanın mevcut hızla gidilirse en az yüz yıl süreceği, bu sürecin daha da hızlandırılması için bu çalışmaların öneminin daha da çarpıcı hale geldiğine dikkat çeken İZİKAD Başkanı Erten, “Toplumsal cinsiyet eşitliği algısını ve olgusunu geliştirmeyi hedefleyen bu projemizin ikinci toplantısını ESBAŞ’da yapmaktan mutluyuz. Bugün ilk oturumda Kadının Güçlenmesi Prensipleri hakkında bilgilendirme yapacak ve firmaların WEPs imzacısı olması için yapması gerekenleri anlatacağız. İkinci oturumda ise iyi uygulama örnekleri ile bu konuda ilerleme sağlamış iki firmayı katılımcılarla bir araya getireceğiz” dedi.
Son dönemde Türkiye’de artan kadın cinayetleri ve kız çocuklarına yönelik şiddet olaylarının, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalığın ve bu alanda atılacak adımların önemini daha da arttırdığının altını çizen Erten, “Bu trajik olaylar, kadınların sadece iş dünyasında değil, yaşamın her alanında güçlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu bir kez daha gösteriyor. İZİKAD’ın yürüttüğü “ÖZEL SEKTÖRDE WEPs BULUŞMALARI” projesi, iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önemli bir adım olmakla kalmayıp, kadınların hak ettikleri güvenli, adil ve kapsayıcı bir topluma ulaşma yolunda da kritik bir rol üstleniyor. Bu bağlamda, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin son bulması için bu tür projelerin desteklenmesi, Türkiye ve dünya genelinde eşitliğin sağlanmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Erten: “Diğer serbest bölge ve OSB’lere de gideceğiz”
“Özel Sektörde WEPsBuluşmaları”nı diğer serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinde tekrarlayarak çok sayıda firmada farkındalık yaratmayı ve henüz cinsiyet eşitliği için harekete geçmemiş şirketleri de bu konuda çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi hedeflediklerini de vurgulayan Erten, “Etkinlikler sonrasında katılımcı firmalarla yapılacak birebir görüşmelerde, yapılan çalışmaların sağladığı faydayı ve etkiyi sürekli bir şekilde ölçerek devamlı olarak güncellenen bir rapor oluşturacağız.İZİKAD önderliğinde Türkiye’nin 8 ilinden 8 iş kadını derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) güçlü üyeleri ve networkü sayesinde bu projemizi diğer illere de yaymayı ve etkiyi katlayarak arttırmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
De Neve: “Kadını ekonomiye katmanın tam zamanı”
Açılış konuşmalarından sonra UN Women TürkiyeÖzel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve “UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs” adlı bir sunum gerçekleştirerek WEPs imzacısı olmanın önemini ve kuruma yapacağı katkıları anlattı. Kadının nicelik ve nitelik olarak kurum içinde güçlenmesi projelerinin kuruma bir külfet yaratmayacağının altını çizen De Neve, “Bu konuya uzak olan erkek bakışa sahip şirketler, ‘Tamam iyi bir şey ama bu ekonomik koşullarda, enflasyonist ortamda zaten zor ayakta duruyoruz, bir de bununla uğraşamayız. Şu ekonomi düzelsin, bakarız’ gibi bir yaklaşım sergiliyorlar. Tam aksine bunu yaptığınızda kuruma bir masraf değil katkı yaratmış oluyorsunuz. Kadını bugün dışarda bırakan anlayış nedeniyle küresel boyutta 12 trilyon doları elimizin tersi ile itmiş durumdayız. Evet bugün toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kadını iş yaşamının dışında bıraktığımız için küresel boyutta kaybedilen tutar 12 trilyon dolar” diye konuştu.
Büyükyüksel: Toplumsal cinsiyet eşitliğine kapsamlı bir yaklaşımımız var”
ESBAŞ Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Halime Büyükyüksel ise ESBAŞ’ın kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda kapsamlı bir yaklaşım sergilediğini, eğitimden girişimciliğe, toplumsal savunuculuktan başarıların raporlanmasına kadar pek çok alanda etkin çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Bu çabaların kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha görünür olmalarını sağladığına dikkat çeken Büyükyüksel, aynı zamanda toplumun genel refahına da katkıda bulunduğunu vurguladı.
WEPs imzacısı olmanın yanında başka projelerin de paydaşı olduklarını hatırlatan Büyükyüksel, ESBAŞ olarak 2018 yılından bu yana TÜSİAD iş birliğinde Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun yürütmekte olduğu İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı Platformuna (BADV) üyesi olduklarını belirtti. 2011 yılından bu yana ise Değişim Liderleri Derneği ile Kıvılcımlar projesine destek vererek, geleceğin güçlü kadın liderlerinin yetiştirilmesi yoluna ışık tutma hedefiyle, üniversitelerin farklı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin hayatlarına dokunan çalışmalar gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Büyükyüksel, “Değişim Liderleri Derneği ile çıktığımız bu yolda ekipçe bir amaç uğruna önümüze çıkan tüm zorluklarla baş edebilmeyi, bireyselden öte grupça uyum içinde çalışabilmeyi ve bu süreçte sabırla emeklerimizin karşılığını alabilmeyi öğrendik” diye konuştu.
ESBAŞ İK Direktörü Bahar Baysal da ESBAŞ’ta çalışanların yüzde 25’inin kadınlardan oluştuğunu, yönetici pozisyonunda ise kadınların oranı yüzde 60’a çıktığına dikkat çekti. Ofis çalışanlarında ise oranın ise yüzde 50’ye 50 durumda olduğunu söyleyen Baysal, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı yan haklar ve imkanları da çalışanlara sunmaya özen gösterdiklerini ifade etti.
Dereli: “2019 yılından beri bu yolda yürüyoruz”
Günün ikinci oturumunda düzenlenen panelde Hugo Boss İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Departman Yöneticisi Benay Dereli, ESBAŞ Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Halime Büyükyüksel, ESBAŞ İK Direktörü Bahar Baysal WEPs imza süreçlerini ve bu anlayışın kuruma yapmış olduğu katkıları anlattılar.
Hugo Boss İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Departman Yöneticisi Benay Dereli, Hugo Boss’unWEPs yolculuğunu anlattı. Hugo Boss’un tanıtımını yaparak sözlerine başlayan Dereli, Hugo Boss grubu olarak WEPs imzacısı olduklarını ve toplam işgücü içinde kadın oranının yüzde 59 olduğunu vurguladı.
Hugo Boss İzmir’in 2019 yılından beri WEPs imzacısı olduğunu söyleyen Dereli, “Bu imza kapsamında tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adi davranılması, sağlık, güvenlik ve refahlarının sağlanması, kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi, kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması, toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlaması gibi başlıklar bizim bu yolculukta temel köşe taşlarımızı oluşturuyor” diye konuştu.