Adana’dan çok güzel haberler geliyor… Teknofest’te muhteşem bir performans gösteren kent ardından lezzet festivali, tesbih fuarı ile etkinlikler serisini devam ettirdi.
Geniş bir katılımla gerçekleşen Adana Lezzet Festivali sonrası artık kentin bir festivaller şehri olduğu konuşulmaya başlandı. Vali Yavuz Selim Köşger ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar birlikteliği kentin etkinlerin buluşma noktası haline getirdi.
Ayrıca Lezzet Festivali kapsamında düzenlenen Tarım Zirvesi de son dönemin en önemli konusu gıdada kentin umut verdiğini ortaya koydu.
Adana Valiliği himayesinde hayata geçirilen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında düzenlenen Tarım Zirvesi’nde geleceğe ilişkin önemli mesajlar verildi.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger gıdada geldiğimiz noktaya dikkat çeken şu önemli mesajı verdi Zirve’de…
“Bazen insanlar birbirinin zihinlerinden geçen şeyleri hissedebiliyor demek. Ben de İzmir İktisat Kongre’sinden bahsedecektim. Kurulacak ülkenin iktisadi konumunu belirlemek üzere yapılan ön toplantılarda ülke genelindeki her şehirden en önemli tarım ürünlerinin getirilmesi isteniyor. Ancak savaş sonrası olduğu için çok az ürün getirilebilmiş çünkü ülke geneli son derece zor bir dönemdeymiş, ürünler kısıtlıymış. Adana’nın sunduğu ürünler ise bereketli toprakları sayesinde çok çeşitli olabilmiş… Biz bu geleneği Adana’da uzun yıllardır özenle sürdürmeye çalışıyoruz. Güvenli gıdaya herkesin ulaşabilmesini sağlamak, topraktan çatala dediğimiz zinciri eksiksiz sürdürebilmek son derece önemli. Allah Adana’ya iklimi, suyu, toprağı, çalışkan insanları, vizyonu da vermiş. Biz de bu nimetleri en doğru şekilde kullanmak ve güvenle geleceğe taşıyabilmek için lezzet şölenine dönüştürdüğümüz bu festivali düzenliyoruz. Sadece parası olanın erişebildiği bir gıda sisteminden söz etmiyoruz. Geniş kapsamlı erişimi odak noktasında tutarak çalışıyoruz. Adana Lezzet Festivali lezzet dolu, gönlümüzü şenlendiren bir festival olsun.”
Evet Vali Köşger’in verdiği tarihi örnek bu önemli etkinliğe damgasını vurdu.
Ardından söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar çok önemli bir müjde verdi ve şöyle dedi:
“Kırsalda nüfus ilk defa artmaya başladı.”
Bu çok önemli bir bilgiydi… Adana istenen dönüşümü başlatmıştı… Karalar sözlerine şu bilgileri vererek devam etti:
“Adana dünyanın en güzel ovalarından birinde iki güzel nehriyle çok özel bir yere sahip. Topraklarından çıkan karpuzdan tutun portakalına kadar her ürünün lezzetli olmasının yanı sıra Adanalıların maharetli elleriyle kattığı lezzet de yadsınamaz. Küresel ısınmanın giderek gıda ve tarımda riski arttırdığı bu dönemde en önemli, en çok ihtiyaç duyulacak şey verimli topraklardır. Biz de Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bunun farkındalığıyla çalışıyoruz. Her çiftçinin ürettiği her ürün toprakta kalmamalı, değerlendirilmelidir. Heba olan her ürün milli gelirimizden kaybolan bir değerdir.”
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de bu bilgileri teyit etti ve şöyle konuştu:
“Adana sadece mutfağıyla değil bereketli topraklarıyla da Türkiye mutfağının kalbi niteliğindedir. Bizler bu köklü mirası sürdürmek ve daha da ileri götürme sorumluluğu taşıyoruz. Yerel ekonomiyi güçlendiren küresel gelişmeleri takip eden çalışmalar bu hedef doğrultusunda önceliğimiz olacaktır.”
MİDYENİN ADANA İLE İLGİSİ YOK
Tarım Zirvesi önde gelen isimlerin verdiği bilgilerle çok önemli bir işlev yerine getirdi. Ancak Zirve için hazırlıkları yapan Şef Ebru Baybara Demir çok önemli bir eleştiri aldı. Adana lezzetlerini tanıtırken midyeyi de koyan Ebru Baybara Demir’e başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar olmak üzere Adana’nın önde gelin şeflerinden ve lezzet ustalarından şu eleştiri geldi:
“Lezzet festivali için günlerdir hazırlık yapılıyor. Midyeyi Adana lezzeti olarak tanıtmak hiç olmadı. Kebap varken midyede ne oluyor. Kime sorsalar bu hatayı yapılmazdı. Adana’da onlarca lezzet ustası varken onlara bu görev neden verilmedi anlamadık.”
LEZZETİN TEMELİ TARIMDIR
Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’de konuşan Adana’nın köklü ailelerinden, önemli çiftçilerinden Selçuk Ramazanoğlu şu bilgileri verdi:
“Adana’da sadece kebap ve şalgam biliniyordu. Ancak Adana Lezzet Festivali, Tarım Zirvesi gibi geleneğe ek yaparak hazırlanan içerikler büyük önem taşıyor. Toprak maalesef geri gelmiyor. Toprağımızı korumak ve tarımı güçlendirmek için sadece sulama ve su kaynaklarının doğru kullanımı gibi iklimsel etkileri değil aynı zamanda, göç, sanayileşme ve ürün deseninde yaşanan değişiklikler gibi sosyo-kültürel etkileri de doğru çözümlerle yönetmeliyiz.”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru de “Gastronominin arka bahçesi tarımdır. Adana kebabına asıl tadını veren fark yaratan ivesi koyunudur. Yetiştiği bölge ve yedikleri itibarıyla kebabın tadını değiştirir. Adana’yı bu yapının güçlendirilmesi konusunda geliştirmeliyiz. Tarımın geleceği açısından planlamanın önemini çok iyi anlatan küçük bir örnek bu. Suyu merkeze alarak bir planlama yapılması doğru olur.”