Bergama’da zeytin ve zeytinyağı hasadı sezonu açıldı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğinde, Bergama Belediyesi’nin desteğiyle, Bergama’da zeytin ve zeytinyağı 2024-2025 sezonu açılış töreni gerçekleşti.

Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesisleri’nde gerçekleştirilen zeytin ve zeytinyağı 2024-2025 sezonu açılış töreninde bölgedeki ve sektördeki gelişmeler ele alındı. Açılış konuşmasını yapan BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, odaları bünyesinde zeytincilik sektörü ile ilgili yolculuğun Nisan 2023 tarihinde başladığını belirterek, “Elbette bu yolculuk için çok uzun bir süre denilemez. Ancak bu süreçte zeytin ve zeytinyağı ile ilgili tüm taraflarla görüştük. Bölgemizin zeytinyağının talep edilir ve beğenilir olmasını istiyoruz. Bunun için de markalaşmanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu amaçla coğrafi işaret müracaatını yaptık. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra AB coğrafi işaretini almayı da hedefliyoruz. Tüm bunları markalaşma adına yapıyoruz.” dedi.

Yeni bir rekor hedefleniyor

Sözlerine zeytinin, gölgesinde yaşayan herkese barışı hatırlattığını belirterek başlayan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinin sadece bir tarım ürünü olmadığını çok önemli bir kültür meselesi olduğuna vurgu yaptı. Zeytine artan talebe rağmen, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi faktörlerin küresel tehditler oluşturduğunu da dile getiren Kestelli, “Son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler yaşanırken, fiyatlarda da tarihi yüksek seviyeler görüldü. Bu durum, piyasalarda dalgalanmalara, ticarette belirsizliklerin artmasına ve sektör temsilcilerinin zorlu bir süreçle karşılaşmasına neden oldu. Türkiye olarak bu süreci diğer üretici ülkelere göre daha şanslı geçirdiğimizi kabul etmeliyiz. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 “Zeytin sırtını yükseğe yaslamayı seviyor”

İzmir’e görevlendirildiğinde bir tavsiye üzerine zeytincilik ile ilgili önemli iki kaynak kitabı okuyup geldiğini belirterek sözlerine başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bölgenin tarih boyunca zeytinle var olduğunu söyledi. Zeytinin, aslında binlerce yıl önce yazılan kitaplarda da olduğu gibi, sırtını yükseğe yaslamayı sevdiğini aktaran Şahin, “Zeytinin taban arazilerinden çok yamaç arazilerde üretilmesi daha doğru. Ayrıca vurarak çırparak yapılan hasat ağacı küstürüyor. Dünyayla bu kadar barışık bir ağacı küstürmemek gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“Daha yolun başındayız”

Zeytinde doğru bilinen birçok şeyin yanlış olduğunu ve bilinçli üretimin önemine vurgu yapan Bergama Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Ürper, “Bölgemiz tütünden zeytine dönüşürken komşu ilçelere göre geride kaldı. Doğru bildiğimiz bazı şeylerin yanlış olduğunu zamanla öğrendik. Daha yolun başındayız. İleride daha da iyi olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Pazarlamada eksiklerimiz var

Konuşmasında zeytinin tarih boyunca barışın, bilgeliğin ve bereketin simgesi olduğuna değinen Bergama Kaymakamı Avni Oral, ilçede kayıtlı 66 bin dekar alanda 2 buçuk milyon ağaca sahip oldukları bilgisini paylaştı. Ayvalık’tan daha fazla ağaca sahip olduklarını dile getiren Kaymakam Oral, “Bu kadar varlığımız olmasına rağmen pazarlama alanında eksiklerimiz olduğunu söyleyebiliriz. Yeterli tesise ve örgütlenmeye sahip değiliz. Zeytinde kooperatifleşme ve şirketleşme çok önemli bir yere sahiptir. Kurulacak kooperatifler ve işletmeler, bölge ve Bergama zeytini ile zeytinyağının bir marka olarak ortaya çıkmasına, ambalajlı ürüne dönüştürülmesine katkı sağlaması açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Üretim maliyeti çok yüksek

Zeytin sanayicilerinin geçtiğimiz sezon çalışarak kaybettiklerinin altını çizen İTB Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt, yüzde 50 faiz ortamında, pazarı bırakmamak için yüzde 1 yüzde 2 ile çalıştıklarını söyledi. Ham zeytini 35 TL gibi bir fiyattan aldıklarını da aktaran Bozkurt, “Evet üretici için çok düşük. Ama dolara vurunca 1 dolar, 1.10 dolar yapıyor. Yunanistan’da 0.50 dolar. Bizim üreticimizin maliyeti yüksek. 40- 45 TL’den aşağı satmaması gerekiyor. Bizim ise rekabet için 0.60, 0.65 dolar civarına almamız gerekli. Buna bir çözüm bulunmalı.” dedi.