Ösen, Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Antalya’da yetişen dünyaca ünlü Finike portakalı ve nar üretiminde satış fiyatlarının maliyeti karşılamaması ve rekoltenin düşüşü ile birlikte çiftçilerin yaşadığı problemleri Meclisgündemine getirdi. Hazırladığı soru önergesiyle Bakan Yumaklı’dan
Fiyat avantajı nedeniyle dış pazarda tercihlerin değiştiğini ve Finike portakalı ihracatının
“Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tarım sektöründe karşılaşılan sulama sorunları, nar ve portakal gibi suya duyarlı meyvelerin rekolte düşüşüne yol açarak hem iç piyasada hem de ihracat alanında üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu zorlu süreçte, özellikle kalitesiyle öne çıkan Finike portakalı gibi ürünlerde dahi Mısır’dan yapılan ithalatın artması ve fiyat avantajı nedeniyle başta Rusya olmak üzere ihracat pazarları tercihlerini değiştirmiştir. Benzer şekilde, nar üreticileri de iç piyasada talep düşüklüğü, uzun vadeli alım-satım anlaşmaları ve ödeme süreçlerindeki gecikmelerden olumsuz etkilenmektedir” diye konuştu.
İzmir Milletvekili Ösen, meclise taşıdığı soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlamas
1. Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklıktan kaynaklanan rekolte kayıplarını telafi etmek ve üreticilerin mali kayıplarını hafifletmek amacıyla özel bir destek paketi veya fon hazırlamayı düşünmekte midir?
2. Antalya’da kuraklık riskinin artmasıyla birlikte sulama altyapısının modernizasyonu ve damla sulama gibi yöntemlerin teşviki için projeler geliştirilmekte midir?
3. Halcilerle yapılan uzun vadeli ödeme anlaşmalarının üretici üzerinde yarattığı finansal yükü azaltmak için, ödeme sürelerini düzenleyen yasal bir çerçeve oluşturulması gündemde midir?
4. Yerli ürünlerin (örneğin, Finike portakalı ve nar) ihracatını artırmak için tanıtım, teşvik ya da destek kampanyaları düzenlenmesi planlanmakta mıdır?