İstikbal göklerde dedi ve genciz, karlıyız mesajı verdi

Pegasus Hava Yolları Cumhuriyet uçağı ile Atatürk’ü anmak için Selanik seferi yaptı. Sefer sırasında Atatürk’ün “İstikbal Göklerde” mesajı sık sık dile getirildi ve doğduğu evde Atatürk’e saygı ve minnet duygusu bir kere daha yerine getirildi.

Sefere Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ile Genel Müdür Güliz Öztürk katıldı. Aynı gün Türkiye’nin dört bir yanından gelen yurttaşlarımız da Selanik’e akın etmişti. Başkonsolosumuz Serkan Gedik Atatürk’e minnet ve saygılarını ifade etmek için 460 bin yurttaşımızın ziyaret ettiği bilgisini verdi. Rakam bir rekor. Geçen yılki ziyaret neredeyse ikiye katlanmıştı.

Ziyaret sırasında Pegasus’un geldiği son noktayı da konuştuk. Önce Genel Müdür Güliz Öztürk anlattı:

. Bu yıl hem uçuş ağımızı hem de filomuzu büyüttük. Uçuş ağımıza yeni ülkeler, şehirler eklendi. Şu anda 53 ülkede 144 noktaya uçuyoruz. Uçuşlarımızın yüzde 80’i yurtdışına gerçekleşiyor. Dış hat uçuşlarının yüzde 50’sinin Avrupa ülkelerine yapıyoruz.

. Seferlerimizin 35’i iç hat, 109’u da dış hatlardan oluşuyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerine seferlerimiz gerçekleşiyor. 2022 yılından itibaren yeni hatlar açmayı hızlandırdık.

. Bratislava, İskoçya, Lizbon, Sevilla, Dublin, Kahire eklediğimiz yeni hatlar. Trafik anlaşmaları izin verdiği ölçüde uçuş ağlarımız genişleyecek.

. Bu yılın ilk 9 ayında hem uçuş trafiği hem de kapasitemiz yüzde 18 dolayında büyüdü. Geçen yılın tamamında 32 milyon misafir taşımıştık. Bu yılın ilk 9 ayında taşıdığımız misafir 28 milyonu buldu. Doluluk oranımız yüzde 88 düzeyinde gerçekleşti.

.  Yakıt tüketimi ve operasyonlarımızda verimliliğe ciddi şekilde odaklanıyoruz. 2022 ve 2023 yılında verimlilik konusunda sektörümüzün en iyileri arasındaydık. Bu yıl da aynı şekilde yol alıyoruz.

. Toplam istihdamımız 8 bin 500’ü buluyor. Uçak başına 80 kişi görev yapıyor. Uçaklarımızın azami düzeyde havada kalması için çaba harcıyoruz. Uçaklarımızın günlük havada kalma süresi 12.6 saati buluyor. Avrupa’da bu süre 9-10 saat düzeyinde seyrediyor.

. Uçaklarımız gittiği noktada genelde 30-45 dakikada yeni seferine hazır hale geliyor. Uzun olmayan destinasyonlarda uçağın yeni sefere hazırlığı nadiren 1 saati buluyor.

. Pegasus, bir uçağı günde 12.6 saat havada kalıyor. 2022 ve 2023 yılında dünyanın en kârlı hava yolu şirketi olduk. 6 yeni uçak eklenmesiyle bu yılı 118 uçakla tamamlayacağız. 2025’te filomuza 9 uçak daha eklenecek. 2029 yılı sonuna kadar filomuza katılacak yeni uçak sayısı 53’ü bulacak.

. Filomuzun yaş ortalaması 4.5. Dünyada filosu en genç olan havayolu şirketleri arasında 4’üncü sıradayız.

. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan sıkışıkla ilgili çalışıyoruz. Yeni pist devreye girmişti. Şimdi yeni terminali de bekliyoruz. Mevcut terminalin yeterli olmadığı görülüyor, biliniyor.

. Antalya, ikinci üssümüz oldu. Antalya’dan 20 uçağımız kalkıyor. Antalya’yı Ankara ve İzmir izliyor. Yurtdışında Baltıklara bakıyoruz. Cezayir kapısını açmak istiyoruz. Türkmenistan ve Özbekistan’a henüz giremedik. Oralarda olmamız lazım. İspanya ve İtalya’da büyüme hedeflerimiz var.

 

Ödül başarıyı onayladı

Pegasus’un dünyada bir numara tespitini Mehmet Nane’ye de soruyoruz… Cevap şöyle geliyor:

“ Bu konu geçtiğimiz günlerde aldığımız ödülle tescillendi. Bu ödülün altında verimlilik başarısı yatıyor. Sürdürülebilirlik ödül kapsama alanı içindeydi. Filonuz gençse, uçakları havada tutabiliyorsanız, yakıtta doğru adım atıyorsanız, çeşitli operasyonlarda yeşil ekonomiyi kullanabiliyorsanız en verimli hatta en karlı oluyorsunuz.”