Açılış öncesi basın lansmanında konuşan İzQ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir’in bir girişimcilik ve inovasyon üssü olma yolculuğunda önemli bir adımı sizlerle birlikte atmaktan büyük heyecan duyduğumu belirtmek istiyorum.” dedi. Alsancak’ta karşılıklı iki bina olarak kurulan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin sahil tarafındaki binasında yer alan Dijital Deneyim Merkezi, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin ortaklaşa girişimiyle hayata geçti.
Farklı öğrenme biçimi süreçlerini aynı anda sunacak
İzQ Dijital Deneyim Merkezi, herkese açık ve erişilebilir olmasının yanı sıra, özellikle eğitim müfredatı ile paralellikler yakalanabilen 7-14 yaşındaki çocuklar ve gençler için farklı bir deneyim yaratmaya odaklanıyor. Farklı öğrenme biçimini içeren süreçlerin bir arada sunulduğu İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nde ziyaretçiler, toplam 350 metrekare alanda, her biri ayrı donanıma sahip olan istasyonlarda inovasyon, metropol, doğa, bilim ve ticaret bölüm başlıklarında incelemelerde bulunabilecek.
“Ülkemizin geleceğine katkı sunmayı amaçlıyoruz”
İzQ Girişimcilik Merkezi’nin açılışında konuşan İzQ İzQ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Günümüzde, kentler arasında süregelen rekabetin en önemli unsurlarından birinin inovasyon ve girişimcilik alanındaki başarı ve teknolojik anlamda fark yaratmasıdır. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” Bilim ve teknoloji, bir toplumun kalkınmasında en güçlü yol göstericilerden biridir. Biz de İzQ olarak, bu yolu izleyerek İzmir’in ve ülkemizin geleceğine katkı sunmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Gelir çocukların eğitimine harcanacak
Merkezin özellikle çocuklara yönelik planladığının da altını çizen Özgener,“Onları kendi özgün ve yenilikçi fikirlerini geliştirmeye teşvik edebilmek için bir yolculuğa çıkarmayı hedefledik. Bu merkezde hedefimiz eğitime gönül veren kişi ve kuruluşlar, STK’lar ve belediyelerin katkıları il ve ilçe milli eğitim müdürlerimizin desteği ile sosyo-ekonomik açıdan imkânları kısıtlı çocuklarımız da dâhil olmak üzere her yıl daha fazla sayıda çocuğumuzun bu eğitimlerden geçmesini sağlamak ve onların içindeki bilim ve teknoloji cevherini ortaya çıkarmaktır. Kar amacı gütmeyen bu sosyal sorumluluk hareketi ile sağlanan tüm gelir yine binlerce çocuğumuzun eğitimine harcanacaktır.” dedi.
Yeni istasyonlar da kurulacak
Özgener ayrıca, İzQ Dijital Deneyim Merkezinin önümüzdeki aylarda sürekli içerik geliştirme çalışmaları ile insan vücudu, makineler, temiz enerji, bitkilerin yaşamı, okyanus ve deniz bilimleri, robotik, yapay zekâ, çevre ve doğa bilimleri vb. konularda yeni deneyim istasyonları kuracaklarını da belirtti.
İzmir’in büyük bir potansiyeli var
İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu da İzmir’in iş dünyasıyla, sivil toplumuyla, insan kaynağıyla gerçekten bu alanda büyük bir potansiyel vadeden şehirlerin başında geldiğini belirtti. Bakanlık olarak türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını belirten Çoştu, “İzmir’in de girişimcilik ekosisteminde gerçekten son dönemde elde etmiş olduğu başarılar bir çekim merkezi olması noktasında çok kıymetli. Bu başarıların İzmir’in geleceğine büyük katkıları olacağı inancındayız. İzmir’in bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var.” şeklinde konuştu.
AR-GE yatırımında İspanya ve İtalya’yı geçtik
Türkiye’nin hem kapasitesiyle hem de teknolojinin gelişiminin sunduğu fırsatlarla, geleceğin teknoloji merkezlerinden biri olmak için en güçlü adaylardan biri olduğuna da dikkat çeken Çoştu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye gerçekten teknoloji alanında son dönemde çok önemli atılımlar kaydediyor. Geleneksel olarak bir sanayi ülkesiydik. Şimdi aynı zamanda bir teknoloji ülkesi konumuna da eriştik. Halihazırda 104 teknoparkta 10 binden fazla teknoloji firması, yenilik üretiyor. 1600’den fazla Ar- Ge merkezi ve tasarım merkezi ile 100 bine yakın Ar -Ge insan kaynağı gerçekten sanayiye ve doğrudan katma değere yönelik Ar-Ge faaliyetlerine imza atıyorlar. Bundan 20 yıl kadar önce 30 binin altında seyreden Ar- Ge insan kaynağımız, bugün 300 binlere ulaşmış durumda. Millî gelirimiz içerisinde Ar -Ge’ye ayırdığımız kaynağı bir buçuk milyar dolar seviyesinden 16 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Bu rakamlarla İspanya İtalya gibi gelişmiş ülkelerin önüne geçmeyi başarmış durumdayız.” diye konuştu.