Bakanlık bünyesinde yer alan ya da özel olan, tüm kurumların sıkı denetim altında olması gerekmektedir. Bu kurumlara, özel gereksinimli bireylere nasıl davranılması gerektiğini bilen elemanlar alınmalı ve düzenli olarak eğitimler verilmelidir. Çalışanlara düzenli aralıklarla psikolojik testler ve destek sağlanmalıdır. Bu kurumlarda çalışmak isteyen kişiler sadece maddi kazanç sağlamak amacıyla değil, aslen vicdanlı olmalı ve çocuklarımıza destek amacıyla kurumlarda bulunmalı ve işe alımlar bu kriterler doğrultusunda yapılmalıdır.
Ailelerin Engelli Çocuklarının Geleceklerine Yönelik Beklenti ve Kaygılarını toparlarsak; ailelerinin talep ettikleri zamanda engellilerin yatılı kalabilecekleri ve bakımlarının yapılacağı bakımevlerinin açılması, Anne veya babanın hastalanması veya ölümü durumunda devlet bakımı ve koruması olması, Zihinsel engelli ve Otizmli bireylerin devlet tarafından bakıldığı kurumların insani özelliklere sahip olması. Ailelerin gelecek kaygılarını hafifletecek hizmet politikalarının oluşturulması, Belediye, Vakıf ve STK’ların iş birliği ile özel bakım merkezlerinin açılması ve bu sistemin tüm ülkede kurulması…
Tüm bu haklı beklentiler için Türkiye’de gerçek bir model oluşturmak amacındayız. İzmir’de başlattığımız bu modelin ülkemizdeki tüm şehirlerde de uygulanması önemli bir ihtiyaca cevap verecektir. Bizlere emanet olan dezavantajlı bu gruba pozitif ayrımcılık da yaparak önceliği anne babasını kaybeden evlatlarımıza vermek üzere ötelenen tüm engelli bireylerimize sahip çıkmak amacındayız. Ve bunun için tüm ön hazırlıklarımız tamamlanmıştır.
Amacımız “ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER BAKIM KÖYÜ” kurmak ve kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde devamlılığını sağlamaktır. Projede hedefimiz, özel gereksinimli bireyler ile ilgili eğitimini tamamlamış, deneyimli bir ekip kurmaktır. Çalışanlarımızın bireylerimize nasıl davranılması gerektiğini bilen önceliğimizdir. Süreç içinde düzenli olarak eğitimler almadı, düzenli aralıklarla elemanlardan oluşması psikolojik testler ve destek sağlanmalıdır. Bu kurumlarda çalışmak isteyen kişiler sadece maddi kazanç sağlamak amacıyla değil, aslen vicdanlı olmalı ve çocuklarımıza destek amacıyla kurumlarda bulunmalı ve işe alımlar bu kriterler doğrultusunda yapılmalıdır. Açılan bu merkezlerde özel gereksinimli çocuklarımızın güvenlik, psikolojik ve fiziksel sağlığı da dikkate alınmalıdır. Özel eğitim programlarının sürdürüldüğü, iş, meslek ve hobi atölyeleri, spor birimleri gibi alanların da desteklenerek soysal anlamda sınırlı hayatlarında iş uğraş programlarının oluşturulması sürecin iyileştirilmesi için önemlidir.
Evet, bu korkularla yaşamak zor. Ancak biz, geleceğin kaygı dolu bekleyişlerini ortadan kaldırmak amacıyla süreci doğru planlayarak bu belirsizliklerin üstesinden gelebiliriz. Unutulmamalıdır ki; biz bu konuda her bir adımı onlar için atıyor ve bu adımların, onların hayata tutunmasına yardımcı olmasını temenni ediyoruz. Ve iktidarın, bu çok önemli, çok acil bu problemi ön plana almasını talep ediyoruz. ON BİR MİLYON AİLE, devletin ilgisini bekliyor.