İş insanlarına yeni fırsatları anlatmak için çalışıyor

Kurucuları arasında iş insanı Kemal Şahin’in de bulunduğu Entelektüel Şamata Grubu’nun sohbet toplantıları muhteşem geçiyor. Bilgi alışverişi bütün dünyayı kapsıyor. Almanya konusunda artık uzman sayılabilecek Kemal Şahin zaman zaman bu ülke hakkında yatırım fırsatlarını anlatıyor. Neredeyse tamamı iş insanlarından oluşan katılımcılar Kemal Şahin’in aktarımlarını dikkatle dinliyor.

Kemal Şahin son dönemde bunu daha çok yapmaya başladı. Çünkü artık o Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamında Almanya’nın temsilcisi… Almanya’nın farklı şehirlerindeki Türk iş insanları arasında sinerji yaratarak networkler kurmaya devam ediyor,

Son olarak Hannover’de bir araya geldi Türk İş Dünyası… DTİK Almanya Temsilcisi Kemal Şahin ve Hannover Şehir Temsilcisi Hasan Kurtuluş’un ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Hannover Başkonsolosu Yusuf Arıkan, Ticaret Ataşeleri Yasemin Özak Coşkun ve Yunus Emre Karan ile Hannover Belediye Başkanı Belit Onay katıldı.

Hannover’de gerçekleşen toplantıda yapılan konuşmalarda DTİK’in Türkiye-Almanya ilişkilerindeki önemine ve yurt dışındaki Türk kökenli iş insanlarından oluşan büyük bir platform olduğuna vurgu yapıldı. Bu toplantıya Kemal Şahin çok iyi hazırlanmıştı.

Konuşması sadece katılımcılar değil dünyaya açılmak isteyen iş insanları açısından büyük önem taşıyordu. Önce DTİK konusunda bilgi verdi Şahin ve şunları söyledi:

“Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türk kökenli ve Türkiye dostu iş insanlarını bir araya getiren bir platformdur. Almanya’daki Türk dernekleriyle de iş birliği yapıyor. Almanya’nın farklı şehirlerindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) toplantılarıyla iş insanları arasında büyük sinerjiler yaratıyoruz. Bu platform her geçen gün büyüyor ve aramıza çok değerli insanlar katılıyor.”

Bu bilgileri paylaştıktan sonra Kemal Şahin şu mesajları verdi:

. Dünyada 6,5 milyon Türk kökenli vatandaşımız var. Ben de 3,5 milyon Türkü temsil edecek Almanya Temsilcisi’yim. Almanya’nın, Düsseldorf, Köln, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Bremen, Kiel, Hannover, Duisburg, Monchengladbach şehirlerine temsilcilerimizi atadık.

. Tüm temsilcilerimizle birlikte bulundukları bölgelerde Türk iş dünyası ile bir araya getirip DTİK’i, kendimizi, faaliyetlerimizi ve misyonumuzu anlatıp bu networke katmak yeni üyeler kazanmak için çaba sarf ediyoruz.

. Hamburg Temsilcimiz İrfan Gündoğan, Stuttgart Temsilcimiz Hakan Balcılar, Düsseldorf Temsilcimiz Ömer Faruk Şafak ve Köln Temsilcimiz Nurdan Ertoğan,   Bremen Temsilcimiz Jacqueline Bakır Brader ile çok başarılı organizasyonlar yaptık. Bugün de Hannover temsilcimiz Hasan Kurtuluş’un gayretleri çok önemli bir etkinlik gerçekleşiyor.

Kemal Şahin bu bilgileri verdikten sonra dünyanın en önemli ekonomilerinden birine sahip olan Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğine gönderme yaptı ve şu bilgileri verdi:

“Türkiye ve Almanya çok güçlü ticaret ilişkilerine sahip. Ve Almanya, Türkiye’nin AB içindeki en önemli ticaret ortağı. Almanya ile ikili ticaret hacmimiz 2023 yılında 55 milyar dolara ulaştı. Bu sene 60 milyar dolar olması bekleniyor. Türkiye’de 8 binden fazla Alman firması faaliyet gösteriyor. Türkiye son 20 yılda 260 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım aldı. Bunun içinde Almanya’nın payı 25 milyar dolar.  Almanya’da yaklaşık 100 binin üzerinde Türk girişimci yılda 80 milyar euro ciro yapıyor. Ve 500 bin kişiyi istihdam ediyor. Turizm konusunda ise Almanya en güçlü pazarımız. Almanya’daki gurbetçiler de dahil 10 milyon turist geliyor.”

Sonra da bu ticari ilişkilerden yola çıkarak yeni fırsatlara dikkat çekti:

“DTİK, yurt dışında yaşayan bütün Türk toplumunun gelişmesini ve güçlenmesini hedefliyor. Aynı zamanda Türk şirketlerin ve girişimcilerin büyümesine katkı sağlayacak. Şehir temsilerimizle birlikte, güçlü bir yapılanmayla, kazan-kazan temelli bir anlayışla, ciddi bir network oluşturacağız. Türkler ve Almanlar için yararlı girişimler başlatacağız. Türk iş insanlarına, Alman pazarındaki fırsatları sunacağız. Kobilerin dijitalleşmesi, yeşil dönüşüm, vize konusu ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi için çalışacağız. Alanında uzman kişilerle girişimcilerimizi buluşturacağız. Bilgi alışverişi yapmalarını sağlayacağız ve değişik konularda konferanslar yapacağız.”

Evet Kemal Şahin böyle bir misyonu üstlendi… Hatta daha ötesinde göçmen öğrencilerin entegrasyonu, iyi eğitim alması ve iyi kariyer yapmalarına yardımcı olmak gibi olayı daha da ayrıntılı bir boyuta taşıdı.

 

Sonra da bütün dünyadaki iş insanlarına şu çağrıyı yaptı:

“DTİK’in 90’ı aşan ülke temsilcisi bulunuyor.  DTİK, Almanya’daki Türk iş insanı ile örneğin Çin’deki bir Türk iş insanın bir araya gelmesi, ticaret ve yatırım ilişkisi kurmasını sağlayabilecek alt yapıya sahip. DTİK üyelerimiz, sadece Türkiye’den ve yaşadıkları ülkeden değil DTİK ağının yayıldığı tüm ülkelerden haberdar olacaklar. Oralardaki iş ve kariyer fırsatlarından da yararlanabilecekler.”

Kemal Şahin DTİK’e aday olduğunda çoğu iş insanı üstlendiği misyonu anlamamıştı.

Yapılan bu açıklamalar yeni iş fırsatları sunan farklı bir misyon üstlenen Kemal Şahin’in DTİK’te neden görev yapmak istediği gerçeğini ortaya koydu.

Hedef Türkiye zenginleşmesine katkı, ihracatını bir tık öteye taşımak…