İstanbul Ekonomi Zirvesi “Yapay Zeka ve Ekonomi” teması ile gerçekleşti

Dünyanın en prestijli ekonomi zirvelerinden biri olarak kabul edilen İstanbul Ekonomi Zirvesi, bu yıl “Yapay Zeka ve Ekonomi” ana temasıyla 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Çırağan Sarayı'nda 8. defa gerçekleştirildi.

Azerbaycan, Arnavutluk, ABD, Polonya, Belçika, Çekya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, İsviçre, Danimarka, Kuveyt, Fransa gibi 20’den fazla ülkeden temsilcilerin katılımıyla global bir platforma dönüşen etkinlik, toplamda 1500’den fazla katılımla, yapay zekanın ekonomiye etkilerinin yanı sıra dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, enerji, savunma sanayi, turizm ve otomotiv gibi sektörlerin geleceğini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi.

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık’ın konuşmalarının ardından Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Birinci Yardımcısı Elnur Aliyev ve Arnavutluk Cumhuriyeti Ekonomi Kültür ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Blerta Rama da, açılış konuşmalarında yer aldı.

Abdullah Değer, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin bir ferdi olmaktan duyduğu gururu paylaşarak sözlerine başladı. Bu yılın ana teması olan “Yapay Zeka ve Ekonomi”nin, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin katma değer kazandırma misyonuyla bağdaştığını; fikirlerden daha değerli hiçbir ürünün olmadığını söyledi. “İstanbul Ekonomi Zirvesi fikir üretiyor, birbirinden değerli üyelerinin tecrübelerinden yararlanıp ortak akılla hareket ediyor; her sene de  sonuç bildirgemiz doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

Sekinci İstanbul Ekonomi Zirvesi ana sponsoru Koluman Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, ekonomi ve iş dünyasının değişim
ve dönüşüm sürecinden geçtiğini; bu süreçte yapay zekanın verimliliği artırarak vazgeçilmez bir faktör haline geldiğini söyledi. 2024 yılı raporlarına göre işletmelerin %75’inin yapay zekayı etkin olarak kullanmaya başladığını, bu anlamda yapılan tüm çalışmaların ayrı bir değer kattığını dile getirdi.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul, ekonomi ve zirve üçlüsünün birbirine ne kadar yakıştığını, İstanbul’un özel konumuyla tüm dünyayı kucakladığını ve kucaklayacağını; bu gücün her daim ve her yerden hissedildiğini anlattı. Çevremizde yaşanan her türlü krizden İstanbul olarak kendilerini sorumlu tuttuğunu dile getiren İmamoğlu; iyi adımlar atıldığında ortaya çıkan potansiyelin farkında olduklarını söyledi.“Örneğin yaklaşık 3.5 yıl önce adım attığımız ve Balkan devletlerini bir araya getirip birlikte düşünelim diye yola çıktığımız Balkan Şehirleri Ağı çalışmamız bugün 70 şehre ulaştı ve kendi içinde ciddi bir dayanışma ağına dönüştü.” dedi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın önemli şehirlerini Aralık ayı içinde İstanbul’da ağırlayacaklarını ve bölgedeki savaşın barışa nasıl dönüşebileceğini; iyi bir geleceğin nasıl tasarlanabileceğini konuşacaklarını duyurdu. Nisan ayında ise Almanya’nın Türkiye ile olan kardeş şehirler projesini yine İstanbul’da, 100 protokol ve 200 belediye başkanıyla gerçekleşeceğini müjdeledi. Başarıyla süren Mega Kentler Zirvesi’ni de hatırlatan İBB Başkanı; 8. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin de tam da bu süreçlere yakışan bir buluşma olduğunu, çağı yakalayıp gerçekleşen yapay zeka dönüşümünü konuşmakla çok doğru bir iş yapıldığını anlatarak organizasyonda emeği geçen herkese takdirlerini ve teşekkürlerini sundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Dünya ekonomisinde paradigma değişimi yapan yapay zekanın; küresel, ekonomik ve siyasi modelin yeniden yapılandırdığı bir dönemden geçiyoruz. Temiz enerjiye geçiş, tedarik zinciri esnekliği arayışları, dijitalleşme, teknoloji devrimi ve yapay zeka dönüşümü ana itici güçler. Ülkeler güvenilir ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak için yeni bir sanayi politikası oluşturma konusunda yoğun bir çaba harcıyor. Global ölçekte giderek belirginleşen bu yeni düzene ayak uydurabilmek için ekonomik yapımızı şimdiden gözden geçirmek ve hep birlikte, ortak akılla, geleceği tasarlamak zorundayız.” dedi.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev, yapay zekaya yatırım yapmayı stratejik bir hedef olarak belirlediklerini belirterek, “2040 yılına kadar yapay zeka sayesinde 40 milyar dolarlık değer üretmeyi hedefliyoruz. Yapay zeka verimliliğimizi artıracak ve işgücümüzün istikrarını koruyacak.” dedi.

Arnavutluk Ekonomi, Kültür ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Blerta Rama ise Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin çok derin bağlara sahip olduğunu belirterek, “Burada anlamlı diyaloglar oluşturma ve işbirliği fırsatları oluşturmak için bulunuyoruz.” dedi. Bölgedeki sürdürülebilirlik hedeflerine bağlılık konusunda Türkiye ile ortak hedeflere sahip olduklarını anlatan Rama, yapay zeka konusundaki muhtemel işbirliği fırsatlarından bahsetti.

Vispera Kurucu ve CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Emine Erdem, Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş zirvede Masters of Ceremony olarak yer aldı.

Koluman Holding ana sponsorluğuyla gerçekleşen 8. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin destek veren diğer önemli kuruluşları arasında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Borusan Otomotiv, Kalyon EV, Sanofi, ASTOR, Savronik, İTÜ ARI Teknokent, Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Schneider Electric, Forma Makina, HPM Hijyen Proses Makinaları, MOPA Exclusive, Lyonel A. Makzume Şirketler Grubu, KDL Group, Ege Yapı ve Ekotürk yer aldı.

Zirve kapsamında 10 farklı panelde yapay zekanın iş dünyasına ve ekonomiye sunduğu fırsatlar tartışıldı. Zirve kapsamında, keynote konuşmacılar arasında yer alan İTÜ Rektörü ve  TÜBİTAK önceki Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Yapay Zekanın Etkisiyle Düşünmek: Fırsatlar, Tehditler ve Gelecek” adlı konuşmasıyla ilgi çekti. Zirvenin ikinci gününde ise Eski UNESCO Direktörü ve NoBiasAI Kurucusu Saniye Gülser Corat ve TAZI.AI Kurucusu Prof. Dr. Zehra Çataltepe, yapay zekanın geleceğiyle ilgili çığır açan perspektifler sundu.

Zirve, iş dünyasının liderleriyle yeni bağlantılar kurmak ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için eşsiz bir ortam sundu. 6 Aralık akşamı düzenlenen İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni ve gala gecesi, ünlü sanatçı Jehan Barbur’un performansı ile unutulmaz bir finale ev sahipliği yaptı.