Zeytin ve sanat Urla’da buluştu

Urla Zeytin ve Sanat Festivali, tadım etkinliklerinden zeytinyağı üretim süreçlerine, çocuk atölyelerinden akademik panellere kadar geniş bir programla zeytin severleri bir araya getirdi.

Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Urla Zeytin ve Sanat Festivali”nin Urla’nın zengin kültürel mirasını ve doğasının eşsiz hediyesini kutlamak için bu yıl bir ilk kez gerçekleştirildi. Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde düzenlenen festival, zeytine dair tüm değerleri sanatla buluşturarak bölgenin tarihine ve kültürüne yeni bir ışık tuttu.

Festivalin açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ve Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucu Levent Köstem konuşma gerçekleştirdi.

Urla’nın doğası, kültürü ve tarihinin korunması gerektiğini vurgulayan Cemil Tugay, “Urla bugün bazı insanlar için başka, bazıları için başka bir şey. Zeytin, üzüm Urla’nın toprağı, denizi, kıyıları korunması geren doğal cennetler. Tabi mini yatırımlar olacaktır ama burada yaşayacak olan herkesin önce Urla’nın doğasının, kültürünün, tarımının değerini bilen insanlar olması lazım. Urla Belediyesi, değerli bir tarımsal ürün olan, daha büyük anlamlarıyla kültür, tarih, barış kokan zeytini Urla’ya çok yakışan sanatla bir araya getiren bu festival ile güzel bir başlangıç yapıyor. Önümüzdeki yıllarda bu festivali çok daha etkin ve başarılı bir festival haline getirmek hepimizin boynunun borcu olsun. Tüm gücümle çalışacağım. Önümüzdeki yıllarda insanlara vereceği duyguyla, bazı şeylerin önemini hatırlatması, bilgi paylaşımı ile çok değerli bir festival olacak” diye konuştu.

Tugay: Onlar kompost olacak, zeytinler yaşayacak

Tugay, “İzmir’i siyasi tercihi nedeniyle bir şekilde karalamaya çalışan ama nedense Türkiye’nin her kesimini yaşamak istediği bir kent olan kör gözlü, kulakları duymayan büyük bir engel içinde olanlar İzmir’e çamurlar atıyorlar. Ad ve konumları telaffuz etmekten utanç duyuyorum. İzmir gibi dünya cenneti bir yer, çaba gösteren insanların hak etmediği iftira, yalanlara maruz kalıyoruz. İzmirlilere ricamdır hiçbir zaman başınızı önünüze eğmeyiniz. İzmir kötüye gidecek diye düşünmeyiniz. Biz buradayız, çalışıyoruz. İzmir’i Türkiye’de de dünyada layıkıyla temsil edeceğiz. Hangi zulmü bize reva görürlerse görsünler bir gün toprağın altında kompost olacaklar ama zeytin ağaçları dimdik yaşamaya devam edecek biz de bunun onurunu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Balkan: Topraklarımızı betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Bu kadim toprakların bereketine ve zeytin ağacının ruhuna sahip çıkmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Biz bu ruhu korumaya kararlıyız. Belediye olarak, tarım arazilerimizi, zeytinliklerimizi ve bu toprakların bereketini geleceğe taşımak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İmar yasalarının bize tanıdığı yetkileri, doğayı korumak ve tarımsal üretimi desteklemek için kullanacağız. Hiçbir zeytinlik alanı, hiçbir tarım toprağını betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz. Bu bizim hem tarihe hem de geleceğe olan borcumuzdur. Çünkü inanıyoruz ki, bu topraklarda yükselen bir zeytin ağacı, insanlığa katkısı olmayan bir bina kütlesinden çok daha değerlidir. Zeytinin gölgesi hepimize ışık olsun, bereketi geleceğimizi aydınlatsın!” ifadelerini kullandı.

DOLU DOLU FESTİVAL

Açılış konuşmalarından sonra katılımcılar, zeytinyağı tadımları, çocuk atölyeleri, müze gezileri ve zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklerle unutulmaz bir gün geçirdi. Festivalin öğleden sonraki bölümünde ise uzman isimlerin yer aldığı önemli paneller gerçekleştirildi. İlk panelde, “Urla’da zeytinin ve zeytinyağının yetiştirilmesi ve işlenmesi” konusu ele alındı. Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem’in moderatörlüğünde Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu; “Yerel ekonomide zeytincilik” Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet; “Zeytinin işleme yöntemleri ve zeytinyağında taklit ve tağşiş”, Dr. Şahnur Irmak; “Sofralık zeytinyağı, zeytin ve sağlık”, Prof.Dr. Uygun Aksoy ise “Zeytin üretiminde sürdürülebilirlik” konularında bilgiler sundu. İkinci panelde ise, “Urla’da zeytinin ve zeytinyağının marka değerini artırmanın önemi” konuşuldu. Toprak Ana Rotary Kulübü Derneği’nden Müge Çakır moderatörlüğünde, Prof. Dr. Sami Doğanlar hurma zeytinin gen haritası üzerine çalışmalardan bahsederken, Duygu Özerson Elakdar bölgedeki zeytin ve zeytinyağının marka değerine dair fikirlerini paylaştı. Zeytinyağı tadımları, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin tarafından “Bir Fonksiyonel Besin: Zeytin ve Zeytinyağı” sunumu ve Hayal Bahçe ekibiyle zeytin sıkımı ve sabun yapımı anlatımı gerçekleştirildi.