2024 yılı sadece siyasi ve ekonomik düzlemde değil, turizm açısından da zorluklar ve fırsatların peşi sıra yaşandığı bir süreç oldu. Bu noktada sürdürülebilirlik, stratejik esneklik ve konjonktürel olarak uygulanacak özel inovatif eylemlerin vazgeçilmezliği de müşahede edildi. Hedef ülkelerden turist çekme politikalarının realize olması takip edilirken, iç pazarda da buna paralel gelişmelerin manipüle edilerek turizmin her açıdan dinamizminin sağlanılması, ülkemizin bu sektördeki dünyada ilk üç hedefine ulaşmasında önem arz edecektir.
Bu arada global turizmde de yeni trendler gözleniyor. Çevre dostu, otantik, yenilikçi, çok kuşaklı ve sağlıklılık ya da wellness konseptli ama özünde de kişiselleştirilmiş, yerel kültür ile etkileşim içinde ve özgün turlara tercihler katlanarak artıyor. Yarı turist yarı beyaz yakalı kapsamdaki dijital göçebelerin bağımsız ve birkaç ay konaklamalı hibrit turizm çeşidi ile de giderek daha sık rastlaşır olduk! Bu arada teknolojik gelişmeleri de yabana atmamak lazım. Artık rehberlerimiz ChatGBT! Zaten birkaç yıldır da gezi destinasyon ilhamlarımızı Tiktok’tan almaya başlamıştık! Elinde cep telefonu ve mobil uygulamalar olmadan kim seyahate çıkıyor ki? Turistlerin arama motor kullanımları için sihirli sözcükler “kişiselleştirme”, ”sağlık”, ”wellness”, “sıra dışı turizm deneyimi” ve “sürdürülebilirlik” şeklinde sıralanıyor. Bu arada hiç yerinden kalkmadan halogramik ortamlarda sanal gerçeklik ve Iot uygulamalarına yönelim de bir başka fark edilen şey. Sanırım bunu ‘pasif turizm’ diye adlandıracağız.
Paris 2024 Olimpiyatları’nda kent, 250 bin otel odasını hazır etti ve en az 3 milyon ek ziyaretçiyi kendisine çekmeyi başardı. Temmuz-Eylül döneminde olimpiyatın katalizörlüğünde 20 milyona yakın kişi Paris’i ziyaret etti. Bir ara liderliği İspanya’ya kaptırmış olsalar da, olimpiyat rüzgarı ile Fransa Turizm Bakanı Olivia Gregoire ve Agence de Develooement Tourstque de la France (ATOUT, Fransa Turizm Geliştirme Ajansı) Genel Müdürü Caroline Leboucher, Fransa’nın birinciliğinden emin olduklarını dile getirdi. Euro 2024 nedeni ile Almanya, birkaç ay önce olimpiyatlara göre daha küçük ölçekli bir başka spor organizasyonunu başarı ile geride bıraktı. Elbette bunları ‘spor turizmi’, Truva savaşları sonrası yaralı askerlerini Balçova kaplıcalarına getiren Agamemnon’un eylemini de ‘kaplıca turizmi’ kapsamında değerlendirmek mümkün. Almanya, Slovenya, Çekya, Avusturya, Çin, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye’nin iddialı olduğu termal turizmde, ana destinasyonlardan birisi olan Almanya’ya projektörleri çevirdiğimizde, 300’e yakın merkezde en az 300 bin kişinin istihdam edildiği 25 milyar euroluk bir ciroyu görüyoruz!