Bebeklerde şaşılığın, erken tanı ve tedaviyle düzeltilebildiğini belirten Üretmen, böylece çocuktaki görme fonksiyonlarının daha iyi korunduğunu dile getirdi.
Şaşılığın, görme eksenlerindeki paralelliğin bozulması sonucu geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Önder Üretmen, “Şaşılık toplumda yüzde 5 oranında görülmekte iken, vakaların yüzde 2’si hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkmaktadır. Şaşılık sadece estetik bir bozukluk değil, aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur. Takip ve tedavinin uzman hekim gözetiminde gerçekleştirilmesi gerekir” diye konuştu.
HER YAŞTA TEDAVİ MÜMKÜN
Şaşılığın her yaşta tedavi edilebildiği bilgisini veren Üretmen, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan sabit şaşılık olgularında tedavinin erken yapılmasıyla çocuktaki görme fonksiyonları daha iyi korunmakta ve derinlik hissinin kaybolması önlenmektedir. Bu nedenle şaşılıktan şüphelenildiği anda göz hekimine başvurulmalıdır. Şaşılık göz tembelliğine de neden olabilir. Bu durumda şaşılığın tedavisiyle göz tembelliği tedavisi beraber yürütülmelidir. Şaşılığın tedavisi, tipine ve nedenine göre değişmektedir. Şaşılığın hem cerrahi hem de cerrahi dışı tedavisi vardır. Örneğin yüksek hiperopisi olan bir çocukta gelişen içe kayma sadece gözlük kullanımıyla tedavi edilebilir. Buna karşılık hayatın ilk aylarında ortaya çıkan kaymalar genellikle cerrahi tedavi gerektirir. Erişkinlerde ortaya çıkan ani şaşılıklarda ilk yapılması gereken nedenin ortaya çıkarılması ve hastanın günlük hayatını etkileyen çift görmenin tedavisidir. Erişkin yaşlarda göz dışı kas felçlerine bağlı gelişen kaymalarda botox enjeksiyonuyla olumlu sonuçlar alınmaktadır.”